ABD Baลkanฤฑ Barack Obama, gรถrevdeki son yฤฑlฤฑ olan 2016 iรงin olumlu mesajlar iletmeyi ve bฤฑrakacaฤฤฑ siyasi mirasฤฑ saฤlamlaลtฤฑrmayฤฑ hedefleyen Birliฤin Durumu konuลmasฤฑnda Cumhuriyetรงi Parti’nin รถnde giden adayฤฑ Donald Trump’ฤฑ eleลtirirken, kendisini eleลtiren bazฤฑ kesimlerin ฤฐslam Devleti’nin eline koz verdiฤini sรถyledi.
Obama, siyasi liderlere yaptฤฑฤฤฑ รงaฤrฤฑda รผlkenin siyasetini “onarmalarฤฑnฤฑ” sรถylerken, Trump gibi Mรผslรผman karลฤฑtฤฑ yorumlarฤฑ Amerikan deฤerleriyle uyuลmayan adaylarฤฑ da eleลtirdi.
“Siyasetรงiler Mรผslรผmanlara hakaret ettiฤinde… bu bizi daha gรผvenli yapmฤฑyor” diyen Obama, “Bu yanlฤฑล. Bu bizi dรผnyanฤฑn gรถzรผnde kรผรงรผltรผyor. Bu hedeflerimize ulaลmamฤฑzฤฑ daha zor hale getiriyor” ifadelerini kullandฤฑ.
Obama’nฤฑn konuลmasฤฑnda ismini telaffuz etmediฤi Trump, 8 Kasฤฑm’da gerรงekleลecek baลkanlฤฑk seรงimleri รถncesinde Cumhuriyetรงi adaylar arasฤฑnda yarฤฑลฤฑ รถnde gรถtรผrรผyor.
Milyarder iลadamฤฑ ulusal gรผvenliฤi รถne sรผrerek Mรผslรผmanlarฤฑn ABD’ye giriลinin geรงici olarak durdurulmasฤฑ ve kaรงak gรถรงmenlerin giriลini engellemek iรงin Meksika sฤฑnฤฑrฤฑna duvar รงekilmesini รถnerirken, Beyaz Saray bu fikirlere karลฤฑ รงฤฑkฤฑyor.
Obama, baลkanlฤฑฤฤฑ almak isteyen Cumhuriyetรงilerin, ABD’nin geleceฤine dair gรถrรผลlerinin aksine kendi iyimser gรถrรผลlerini daha รงok รถne รงฤฑkardฤฑ.
Obama รผlkeyi ekonomik dรผลรผล iรงerisinde olarak tanฤฑmlamanฤฑn “kurgu” olduฤunu sรถyledi. El Kaide ve ฤฐslam Devleti’nin ABD’lilere doฤrudan bir tehdit oluลturduฤunu ifade eden Obama, Irak ve Suriye’de geniล bir bรถlgeyi kontrol eden ฤฐslam Devleti’ni yenmeye yรถnelik รงabalarฤฑ 3. Dรผnya Savaลฤฑ olarak tanฤฑmlamanฤฑn tam da militanlara istediklerini vermek olacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Cumhuriyetรงiler, Obama’nฤฑn ฤฐslam Devleti’ni yenme stratejisinin yanlฤฑล ve yetersiz olduฤunu sรถylรผyor.
Cumhuriyetรงi partiden Temsilciler Meclisi sรถzcรผsรผ Paul Ryan, konuลmadan sonra yaptฤฑฤฤฑ bir aรงฤฑklamada, “Politikalarฤฑ iลe yaramฤฑyor. ฤฐslam Devleti’ni nasฤฑl yeneceฤine dair bir cevabฤฑ yoktu” dedi.
Donald Trump ise Barack Obama’nฤฑn konuลmasฤฑ hakkฤฑnda Twitter รผzerinden “Sฤฑkฤฑcฤฑ” ve iรงerikten yoksun yorumlarฤฑnฤฑ yaptฤฑ.
SฤฐYASฤฐ MฤฐRAS, PฤฐลMANLIKLAR
Anayasal olarak รผรงรผncรผ dรถnem baลkanlฤฑk yapamayacak olan Obama, konuลmasฤฑnda geรงtiฤimiz yฤฑl Tahran’la imzalanan nรผkleer anlaลma da dahil olmak รผzere ardฤฑnda bฤฑrakacaฤฤฑ siyasi mirasฤฑ oluลturan konulara yoฤunlaลtฤฑ.
Obama, adalet, ticaret ve yoksulluฤun azaltฤฑlmasฤฑ gibi konularda Kongre’deki Cumhuriyetรงilerle orta noktanฤฑn bulunabileceฤini sรถyledi.
Obama ayrฤฑca Kongre’den Pasifik ticaret anlaลmasฤฑnฤฑ onaylamalarฤฑ, daha silah taลฤฑma sฤฑnฤฑrlamalarฤฑnฤฑ kabul etmelerini ve Kรผba รผzerindeki ambargoyu kaldฤฑrmalarฤฑnฤฑ istedi.
Gรถrev sรผresi boyunca ABD siyasi รผslubunun seviyesini artฤฑramamaktan piลmanlฤฑk duyduฤunu sรถyleyen Obama, “Benim baลkanlฤฑk dรถnemimin piลmanlฤฑklarฤฑndan bir tanesi bu – partiler arasฤฑndaki รงekiลme ve ลรผphe iyileลeceฤine daha da kรถtรผleลti” dedi.
Obama geรงtiฤimiz yฤฑl oฤlunu kanserden dolayฤฑ kaybeden Baลkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Joe Biden’dan bu hastalฤฑฤa bir รงare bulunmasฤฑ iรงin gereken รงabalara รถncรผlรผk etmesini istediฤini sรถyledi.
ฤฐlk kez 2008 yฤฑlฤฑnda seรงimleri kazanmasฤฑna yardฤฑmcฤฑ olan Irak savaลฤฑna yรถnelik muhalif tavrฤฑnฤฑ da hatฤฑrlatan Obama, ABD’nin dรผnyanฤฑn polisi olarak gรถrev yapmaya devam edemeyeceฤini sรถyledi.







