Observer'dan düşündüren Türkiye yazısı

Observer'dan düşündüren Türkiye yazısı

İngiltere'de yayımlanan The Observer gazetesi, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok yükselen piyasanın "köşeye sıkıştığını" yazdı

A+A-

İngiltere’de yayımlanan The Observer gazetesi, Batılı yatırımcılarının terk ettikleri ülkeler için yaratılan sonuçları pek düşünmeden yeni alanlara yöneldiklerini vurgularken aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok yükselen piyasanın "köşeye sıkıştığını" yazdı.

The Observer, son dönemde yatırımcıların çıktığı yükselen piyasaların başlarına gelenleri anlatırken eskiden Londra’da yatırım bankası Merrill Lynch için çalışan “Türkiye’nin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batılı kapitalizmin iki yüzlü doğasını iyi anlıyor… yatırım bankalarının nasıl çalıştıklarını gördü. Bir dakika önce bol prim ile ödüllendiriliyorsunuz, bir dakika sonra kapıyı gösteriyorlar” diyor.

“Gelişmekte olan bir ülkenin başına aynı şey gelebilir” diyen gazete, “Sadece birkaç yıl önce Türk ekonomisi, yılda yüzde 10 büyüyor ve Ortadoğu’nun güç merkezi olacağı tahmini yapılıyordu. Suriye ve bölgenin geri kalanı, iç kargaşa ile boğuşurken en önde gelen ülkeler saflarına katılmak üzere hız kazanacak olan, eğitilmiş genç nüfusu ile Türkiye idi” yorumunu yapıyor.

 

Observer’e göre, Türkiye, 2011 yılından beri bozuşuyor, lira yüzde 25 oranında değer kaybetti ve “Başbakanın çevresine kadar uzanan bir yolsuzluk skandalı, yatırımcıların tedirginliğini yatıştırmaya yetmedi.”
Mehmet Şimşek’in, faiz artırımının, sermaye çıkışlarını önlemek için yeterli olacağı konusunda “bahse” giderken piyasaları altüstü etme korkusuyla “daha radikal bir önlem”i dışladığını öne süren gazete, Şimşek’in geçen hafta hükümetin “sermaye kontrolleri”ni getirme yönündeki bir planının bulunduğu savlarını yalanladığına, dalgalı kur sisteminin süreceğini söylediğine dikkat çekiyor.

“Ancak birçok analist, Şimşek’in hangi tarafa dönerse dönsün kaybedeceğine inanıyor” diye yazan gazete, SLJ Macro Partners’dan Stephen Jen’in şu değerlendirmesini aktarıyor:  “(Türkiye dahil) bu yükselen piyasaların birçoğu, köşeye sıkıştı. Kuru savunmak, enflasyon ile mücadele etmek ve büyümeyi desteklemek arasında bir seçim yapmak zorunda. Sermaye girişlerinde ani bir düşüş ülkeleri, ‘kaybet-kaybet’ durumlarıyla yüzleşmeye zorluyor.”

The Observer “Kısa bir süre önce Morgan Stanley tarafından Türkiye ile birlikte ‘Kırılgan Beşler” grubunda yer verilen Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Brezilya, Arjantin ve Rusya ile aynı gemi içinde. Her birinin kendine özgü koşulları var ancak yatırımcıları hayal kırıklığa uğratan sorunları paylaşıyorlar” diye düşünüyor.  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.