OECD Türkiye'nin büyüme hedefini düşürdü

OECD Türkiye'nin büyüme hedefini düşürdü

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Türkiye'nin bu yılki gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme beklentisini yüzde 3.8'den yüzde 2.8'e indirdi.

A+A-

OECD Genel Sekreter Yardımcısı ve Baş Ekonomisti Rintaro Tamaki, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin 2013 yılında, sermaye piyasası gerilimlerinin faizleri yukarı itmesine bağlı olarak ivme kaybettiğini belirtirken, yurtiçi ve yurtdışı güvenin devam ettirilmesini önemine işaret etti.

Tamaki, "OECD Ekonomik Görünüm Raporu 2014 Volume 1" adıylayayınladığı makroekonomik değerlendirmde raporunda Türkiye'ye de yer verdi. Kredi ve özel sektör talebinin yavaşladığını, ihracatta büyümenin düştüğünü belirten OECD, politik gerilimlerin güveni zalttığını, sermaye çıkışlarını artırdığını ve TCMB'ni 2014'ün başlarında faizleri keskin şekilde artırmaya ittiğini vurguladı.

Büyümenin 2015 yılı ortasına kadar bastırılmış kalmaya devam edeceğini öngören OECD, cari işlemler açığının da çok yüksek seyretmeyi devam ettireceğini savundu.

OECD raporunda, "Türkiye'nin yurtiçi ve uluslararası güveni sürdürmesi kritik önemde. Parasal, mali ve finansal politikalar ihtiyatlı olmaya devam etmeli. Genel kamu hesaplarında mali şeffalığın artırılması ve bütçeden destek alan kurumların aktivitelerine ilişkin geniş kapsamlı raporlama tavsiye edilir. Dezenflasyon, rekabetgücükazanıklarının korunması ve global ticarette öngörülen toparlanmadan Türkiye'nin daha fazla fayda sağlaması için zaruri. Resmi sektörü için iş yapma şartlarının iyileştirilerek doğrudan yabancı sermaye girişlerinde payın yükseltilmesi dış kırılganlıkların azaltılmasına yardım edecek" ifadelerine yer verildi.

OECD raporunda, Türkiye için 2014 yılı büyüme beklentisini yüzde 3,8'den yüzde 2,8'e indirirken, 2015 için tahminini de yüzde 4,1'den 4,0'e revize etti.

Türkiye için 2014 yılı enflasyon tahminini % 7,5'den % 8,0'e ve 2015 tahminini % 5,8'deh % 6,5'e çıkaran OECD, cari işlemler açığı/GSYH oranına ilişkin 2014 tahminini % 7,2'den 6,6'ya ve 2015 tahminini % 7,6'dan 6,9'a indirdi  

Bu haber toplam 1603 defa okunmuştur

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.