Meteoroloji Genel Mรผdรผrlรผฤรผ 2021 yฤฑlฤฑ Mayฤฑs ayฤฑ yaฤฤฑล ve sฤฑcaklฤฑk raporlarฤฑyla, Standart Yaฤฤฑล ฤฐndeksi (SPI) ve Normalin Yรผzdesi Metoduna (PNI) gรถre mayฤฑs ile son 2 yฤฑllฤฑk meteorolojik kuraklฤฑk haritalarฤฑnฤฑ yayฤฑnladฤฑ.
Ciddi รถlรงรผlerde yaฤฤฑลlarฤฑn azaldฤฑฤฤฑ, sฤฑcaklฤฑklarฤฑn da arttฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsteren raporlar ve haritalara gรถre, 2021 Yฤฑlฤฑ Mayฤฑs Ayฤฑ Alansal Yaฤฤฑล Raporu’nda Tรผrkiye geneli mayฤฑs ayฤฑ yaฤฤฑลฤฑ 21.6 mm รถlรงรผldรผ. Normali (1981-2010) 49.3 mm ve 2020 yฤฑlฤฑ mayฤฑs ayฤฑnda 63.2 mm olan yaฤฤฑลlarda normaline gรถre yรผzde 56, geรงen yฤฑla gรถre yรผzde 66 azalma olduฤu aรงฤฑklandฤฑ.
EGE, AKDENฤฐZ VE GรNEYDOฤU’DA ALARM
รanakkale, Tekirdaฤ ve Edirne’nin gรผney kesimleri, Dรผzce, Zonguldak, Kocaeli, Sakarya รงevreleri, ฤฐstanbul’un batฤฑsฤฑ, Sinop, Samsun, Ordu ve Giresun’un sahil kesimlerinde normalin รผstรผndeki yaฤฤฑลlar, diฤer bรถlgelerin tamamฤฑnda normallerin altฤฑnda kaldฤฑ. รzellikle Ege, Akdeniz ve Gรผneydoฤu Anadolu bรถlgelerinde yaฤฤฑล azlฤฑฤฤฑ yรผzde 80’lerin รผzerine รงฤฑktฤฑ.
MUฤLA’DA YAฤIลLAR YรZDE 98 AZALDI
Mayฤฑs ayฤฑ il geneli yaฤฤฑลlarda en fazla yaฤฤฑล 97 mm ile Dรผzce’de, en az yaฤฤฑล 0,5 mm ile Muฤla’da, normaline gรถre de en fazla azalma yรผzde 98 ile yine Muฤla’da oldu.
Yaฤฤฑลlฤฑ gรผn sayฤฑlarฤฑ Gรผney Ege, Antalya’nฤฑn batฤฑsฤฑ ve doฤusu, Hatay’ฤฑn gรผneyi ve Gaziantep รงevrelerinde 1 gรผne kadar dรผลtรผ. Batฤฑ ve Orta Karadeniz ile Kars รงevrelerinde ise 10- 15 gรผn aralฤฑฤฤฑnda yaฤฤฑลlฤฑ gรผn gรถrรผldรผ.
GรNEYDOฤU’DA SON 30 YILIN EN DรลรK YAฤIลI
Bรถlgelere gรถre mayฤฑs ayฤฑ yaฤฤฑล miktarlarฤฑ, normali ve geรงen yฤฑl mayฤฑs ayฤฑna gรถre ลรถyle oluลtu:
-Marmara’da 44.5 mm, normaline gรถre yรผzde 12 arttฤฑ, geรงen yฤฑla gรถre yรผzde 41 dรผลtรผ.
-Ege’de 6.9 mm, normaline gรถre yรผzde 81, geรงen yฤฑla gรถre yรผzde 89 azaldฤฑ.
-Akdeniz’de 6.9 mm, normaline gรถre yรผzde 83, geรงen yฤฑla gรถre yรผzde 87 azaldฤฑ.
-ฤฐรง Anadolu’da 14.8 mm, normali ve geรงen yฤฑla gรถre yรผzde 69 dรผลtรผ.
-Karadeniz’de 47.6 mm, normaline gรถre yรผzde 20, geรงen yฤฑla gรถre yรผzde 40 azaldฤฑ.
-Doฤu Anadolu’da 22.4 mm, normaline gรถre yรผzde 66, geรงen yฤฑla gรถre yรผzde 70 dรผลtรผ.
-Gรผneydoฤu’da 6.1 mm, normaline gรถre yรผzde 83, geรงen yฤฑla gรถre yรผzde 85 azalarak son 30 yฤฑlฤฑn en dรผลรผk seviyesi gรถrรผldรผ.
KORKUTAN HARฤฐTALAR, ‘OLAฤANรSTร KURAK’
Tรผrkiye’nin geรงen yฤฑl olduฤu gibi bu yฤฑlฤฑn hem geรงen aylarda hem de mayฤฑs ayฤฑna iliลkin kuraklฤฑk SPI ve PNI metotlarฤฑna gรถre hazฤฑrlanan haritalarda, ‘olaฤanรผstรผ kurak’, ‘รงok ลiddetli kurak’, ‘ลiddetli kurak’ olarak gรถsterilen bรถlgelerin yoฤunluฤu dikkat รงekiyor.
Normalin Yรผzdesi Metoduna (PNI) haritasฤฑna gรถre Marmara’nฤฑn bir bรถlรผmรผ, Batฤฑ ve Orta Karadeniz ile Iฤdฤฑr civarlarฤฑ harici bรถlgeler ‘ลiddetli kurak’ olarak gรถsterildi. Son รผรง aylฤฑk Standart Yaฤฤฑล ฤฐndeksi (SPI) haritasฤฑnda ise Muฤla, Denizli- Burdur, Niฤde, Elazฤฑฤ- Malatya- Tunceli, Diyarbakฤฑr- ลanlฤฑurfa-Mardin, รankฤฑrฤฑ, Kars, Bayburt ve Van ‘olaฤanรผstรผ, รงok ลiddetli ve ลiddetli kurak’ olarak gรถrรผlรผyor.
SON 50 YILIN EN SICAK MAYIS’I
2021 Yฤฑlฤฑ Mayฤฑs Ayฤฑ Ortalama Sฤฑcaklฤฑklarฤฑ Raporu’na gรถre ise son 50 yฤฑlฤฑn en sฤฑcak mayฤฑs ayฤฑ yaลandฤฑ. Kฤฑrklareli, รorlu, Tekirdaฤ, Yalova, Balฤฑkesir, Antakya, Elmalฤฑ, Erdemli, Ordu, Rize, Hopa, Bolu, Karabรผk, รnye, Boyabat ve Nallฤฑhan’da mevsim normallerinde, diฤer tรผm bรถlgelerde ise รผzerinde sฤฑcaklฤฑk gรถrรผldรผ.
Sadece Samandaฤ’da mevsim normalleri altฤฑna indi. Uzun yฤฑllar mayฤฑs ayฤฑ ortalama sฤฑcaklฤฑฤฤฑ 16.7 derece iken, bu yฤฑl 19.3 derece oldu. En yรผksek sฤฑcaklฤฑk ise 44.3 derece ile Ceylanpฤฑnar’da tespit edildi. 44.3 derece mayฤฑs ayฤฑnda Tรผrkiye’de รถlรงรผlen en yรผksek deฤer olarak kayฤฑtlara geรงti.
BรLGELERE GรRE SICAKLIKLAR
Bรถlgelere gรถre Mayฤฑs ayฤฑ ortalama sฤฑcaklฤฑklarฤฑ ve uzun yฤฑllar ortalamasฤฑna gรถre farklar ลรถyle oluลtu:
-Marmara, uzun yฤฑllar ortalamasฤฑ 16.9 derece iken, bu yฤฑl 18.3’e รงฤฑktฤฑ, en yรผksek 34.6 derece Geyve.
-Ege, uzun yฤฑllar ortalamasฤฑ 18.6 derece iken, bu yฤฑl 20.9’a รงฤฑktฤฑ, en yรผksek 39.4 derece Aydฤฑn. Akdeniz, uzun yฤฑllar ortalamasฤฑ 19.3 derece iken, bu yฤฑl 21.5’e รงฤฑktฤฑ, en yรผksek 38.4 derece Kozan.
-ฤฐรง Anadolu, uzun yฤฑllar ortalamasฤฑ 14.6 derece iken, bu yฤฑl 17.7’ye รงฤฑktฤฑ, en yรผksek 35.3 derece Kฤฑrฤฑkkale.
-Karadeniz, uzun yฤฑllar ortalama 15.2 derece iken, bu yฤฑl 17.2’ye รงฤฑktฤฑ, en yรผksek 37.9 derece Amasya.
-Doฤu Anadolu, uzun yฤฑllar ortalama 13.6 derece iken, bu yฤฑl 17.2’ye รงฤฑktฤฑ, en yรผksek 36.6 derece Elazฤฑฤ.
-Gรผneydoฤu, uzun yฤฑllar ortalamasฤฑ 20.7 derece iken, bu yฤฑl 24.7’ye รงฤฑktฤฑ, en yรผksek 44.3 derece Ceylanpฤฑnar.
SADECE MART AYI ฤฐYฤฐ GEรTฤฐ
Raporda, mayฤฑs ayฤฑnda 40 merkezde yeni ekstrem sฤฑcaklฤฑk (maksimum, minimum) gerรงekleลtiฤi belirtildi. Ekstrem sฤฑcaklฤฑklarda en bรผyรผk farklar Viranลehir, ลฤฑrnak, Ceylanpฤฑnar, Hakkari, Sarฤฑkamฤฑล, Cizre, Ergani gibi merkezlerde gรถrรผldรผ.
Mayฤฑs ayฤฑ dฤฑลฤฑnda bu yฤฑlฤฑn diฤer ilk dรถrt ayฤฑndaki uzun yฤฑllar ve geรงen yฤฑla gรถre sฤฑcaklฤฑk deฤerlerine bakฤฑldฤฑฤฤฑnda ocak ayฤฑ uzun yฤฑllar ortalamasฤฑ 2.7, geรงen yฤฑl 3.3 derece iken, bu yฤฑl 5.4 dereceye yรผkseldi.
ลubat ayฤฑ uzun yฤฑllar ortalamasฤฑ 3.4, geรงen yฤฑl 4.9 derece iken, bu yฤฑl 6.2 dereceye รงฤฑktฤฑ. Mart ayฤฑ uzun yฤฑllar ortalamasฤฑ 7.1, geรงen yฤฑl 9.5 derece iken, bu yฤฑl 7 dereceye dรผลtรผ. Nisan ayฤฑ uzun yฤฑllar ortalamasฤฑ ve geรงen yฤฑl 12.1 derece iken, bu yฤฑl 13.4 dereceye รงฤฑktฤฑ.







