MHP’de olaฤanรผstรผ kongreyi toplamakla gรถrevli รaฤrฤฑ Heyeti’nin Sรถzcรผsรผ Ayhan Erel, kongrenin, Genel Baลkan Devlet Bahรงeli ve parti yรถnetiminin katฤฑlmamasฤฑ durumunda dahi, 19 Haziran Pazar gรผnรผ gerรงekleลeceฤini, bunun รถnรผnde hukuki bir engel bulunmadฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Bahรงeli Salฤฑ gรผnรผ yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, “Tรผzรผฤรผmรผze gรถre genel baลkan ve parti yรถnetiminin yer almadฤฑฤฤฑ kurultay toplanamaz. 19 Haziran art niyetliliktir. Biz katฤฑlmayacaฤฤฑz. Biz katฤฑlmayacaฤฤฑmฤฑza gรถre bu korsan kurultay nasฤฑl yapฤฑlacaktฤฑr” demiลti.
Erel kongrenin gerรงekleลeceฤi Ankara Bรผyรผk Anadolu Oteli’nde dรผzenlediฤi basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda, “Kongrenin รถnรผnde kanunen de fiilen de herhangi bir engel yok. Pazar gรผnรผ Sayฤฑn genel baลkan kurultaya gelmezse de iลlem yapฤฑlarak kongremiz รงalฤฑลmalarฤฑna devam edecektir” diye konuลtu.
Muhaliflerin baลvurusu รผzerine mahkeme tarafฤฑndan atanan รaฤrฤฑ Heyeti, MHP’de sadece tรผzรผk deฤiลikliฤi yapฤฑlabilecek olaฤanรผstรผ kongrenin 19 Haziran’da gerรงekleลtirilmesine karar vermiล; bu tarihi reddeden Bahรงeli ise 10 Temmuz’da genel baลkan seรงiminin de yapฤฑlacaฤฤฑ, kendisinin de aday olacaฤฤฑ bir kongrenin toplanacaฤฤฑnฤฑ aรงฤฑklamฤฑลtฤฑ.
Kongrenin yetki ve sorumluluฤunun รaฤrฤฑ Heyeti’nde olduฤunu belirten Erel, “Biz tรผzรผk gereฤi genel baลkanฤฑn konuลmasฤฑnฤฑ kongre programฤฑna koyduk. Kongreye katฤฑlmadฤฑฤฤฑ ve yetkili gรถndermediฤi taktirde, gรถrevlendirmeler รงaฤrฤฑ heyeti tarafฤฑndan yapฤฑlฤฑr” dedi.
MHP tรผzรผฤรผne gรถre olaฤanรผstรผ kurultaylarda sadece tรผzรผk deฤiลikliฤi yapฤฑlabilirken genel baลkan seรงilemiyor. Muhalifler ilk kurultayda tรผzรผฤรผ deฤiลtirip, en kฤฑsa zamanda toplanacak ikinci olaฤanรผstรผ kurultayda genel baลkan seรงimi planlฤฑyorlardฤฑ.
Ancak Bahรงeli 10 Temmuz’da genel merkez tarafฤฑndan toplanacak kurultayda, hem tรผzรผฤรผn deฤiลtirileceฤini, hem de kendisinin de aday olduฤu genel baลkan seรงiminin yapฤฑlacaฤฤฑnฤฑ duyurmuลtu.
MUHALฤฐFLER ARASINDA ‘TEK ADAY’ UZLAลMASI YOK
รte yandan genel baลkan adaylarฤฑndan Meral Akลener bir basฤฑn toplantฤฑsฤฑ dรผzenleyerek, genel merkezin kongreye katฤฑlmama beyanatฤฑnฤฑ hukuki bulmadฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ.
Akลener, “595 delege salt รงoฤunluktur. Bu sayฤฑyla kongre toplanฤฑr. Kararlar da alฤฑnฤฑr, tรผzรผk de deฤiลtirilir. Bu sayฤฑ Pazar gรผnรผ bulunacak” diye konuลtu.
Akลener, diฤer muhalif adaylarla aralarฤฑnda “Bahรงeli’ye karลฤฑ tek aday uzlaลmasฤฑ olup olmayacaฤฤฑ” yรถnรผndeki soruya ise ลu yanฤฑtฤฑ verdi:
“Delege arkadaลlarฤฑmฤฑz seรงimli kurultayda en รงok oy alan (muhalif) adayฤฑn yanฤฑnda durma gรถrรผลรผ beyan etmiลlerdi.. Bugรผn (diฤer aday) arkadaลlarฤฑn tavฤฑrlarฤฑnda deฤiลiklik olmuล gรถrรผnรผyor. Sonuna kadar gideceklerini sรถylรผyorlar. Bu durumda tavrฤฑ delegemiz belirleyecektir.”
MHP’de Bahรงeli ve Akลener’le birlikte ลimdiye kadar genel baลkanlฤฑฤa adaylฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑklayanlar arasฤฑnda, Koray Aydฤฑn, รmit รzdaฤ, Sinan Oฤan, Sรผleyman Servet Sazak ve Sait Gรถnen de bulunuyor.
Ancak MHP Genel Merkezi, geรงtiฤimiz yฤฑl yรถnetim aleyhine demeรงleri nedeniyle partiden ihraรง edilen Oฤan’ฤฑn, mahkeme tarafฤฑndan partiye geri dรถnรผล kararฤฑ bulunmasฤฑna raฤmen, Yargฤฑtay’ฤฑn nihai karar vermemesini gerekรงe gรถstererek aday olamayacaฤฤฑnฤฑ savunuyor.







