Olmadı, dolar yeniden yükseliyor

Olmadı, dolar yeniden yükseliyor

Merkez Bankası'nın agresif faiz artırımının ardından sabah 2.16'ya kadar gerileyen dolar yeniden 2.24'ü geçti. Sabah 3.00'ın altına inen euro ise 3.06 seviyesine yükseldi

A+A-

Merkez Bankası'nın ara PPK açıklaması ve ara PPK'da kısa vadeli faizlerde agresif faiz artırımına gitmesi ardından 2.39 seviyesindeki tarihi zirveden dönen dolar/TL, yoğun kurumsal talep ile 2.24 seviyesini aştı.

Bankacılar, TL'deki sert değer kazancı ardından kurumsal şirketlerin döviz ihtiyaçlarını daha uygun seviyelerden karşılamak için taleplerinin arttığını belirtirken, TCMB'nin ek parasal sıkılaştırma uygulamasına son verdiğini açıklaması da yükselişi hızlandıran bir etken oldu.

TCMB ara PPK'da alınan sadeleştirme kararı doğrultusunda ek sıkılaştırma uygulamasını bugünden itibaren sona erdirdiğini açıkladı.

TCMB'nin ara PPK kararıyla önce tarihi zirve olan 2.39'dan 2.2530 seviyelerine kadar gerileyen dolar/TL, TCMB kısa vadeli faizleri artırması ve fonlamasının temel olarak marjinal fonlama oranı yerine yüzde 4.5'ten yüzde 10'a çıkarılan bir hafta vadeli repo faiz oranından sağlanacağını açıklamasının ardından ise kademeli olarak 2.1635'e kadar geriledi.

Ancak yoğun kurumsal talep ve EPS'nin kaldırılması ardından dolar/TL 2.18'den kademeli olarak 2.2430'a kadar yükseldi.

Dolar/TL saat 1127'de 2.2230 seviyesinden işlem görüyor. "EPS kararı ve kurumsal firmaların döviz talebi ile dolar/TL yeniden yükselişe geçti" diyen bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Kurdaki hızlı gerileme sonrası lokal taraftan gelen talep ile kurda bir yükseliş yaşandı. EPS ile sıkılaştırmanın ortadan kalkması da çok olumlu değil" dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.