Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

ร–lรผmcรผl gaz bulutu Tรผrkiye’ye geliyor

IลžฤฐDโ€™in Musulโ€™da yaktฤฑฤŸฤฑ kรผkรผrt fabrikasฤฑndan รงฤฑkan zehirli bulutlar Tรผrkiye'yi de etkileyecek
ร–lรผmcรผl gaz bulutu Tรผrkiye'ye geliyor Borsatek

IลžฤฐDโ€™in Musulโ€™da yaktฤฑฤŸฤฑ kรผkรผrt fabrikasฤฑndan รงฤฑkan zehirli bulutlar Tรผrkiyeโ€™ye doฤŸru geliyor. Kรผkรผrt yรผklรผ bulutlarฤฑn GรผneydoฤŸu ve DoฤŸu Anadoluโ€™da gรถrรผlecek yรผksek nemle birleลŸerek asit yaฤŸmurlarฤฑ yaratabileceฤŸi endiลŸesi artฤฑyor. ฤฐstanbul Teknik รœniversitesi (ฤฐTรœ) Uรงak ve Uzay Bilimleri Fakรผltesi Meteoroloji MรผhendisliฤŸi Bรถlรผmรผ ร–ฤŸretim รœyesi Prof. Dr. Mikdat KadฤฑoฤŸlu yarฤฑn beklenen yaฤŸฤฑลŸlarla ilgili “YaฤŸmurda kalmayฤฑn, yuฤŸmur suyu kullanmayฤฑn” uyarฤฑsฤฑ yaptฤฑ. Meteoroloji de konuyla ilgili olarak aรงฤฑklama yaptฤฑ.

ฤฐstanbul Teknik รœniversitesi (ฤฐTรœ) Uรงak ve Uzay Bilimleri Fakรผltesi Meteoroloji MรผhendisliฤŸi Bรถlรผmรผ ร–ฤŸretim รœyesi Prof. Dr. Mikdat KadฤฑoฤŸlu, asit yaฤŸmurlarฤฑndan etkilenmemek iรงin yaฤŸmur suyunun fazla kullanฤฑlmamasฤฑ gerektiฤŸini belirterek โ€œฤฐlk dakikalarda yaฤŸmurdaki asit oranฤฑ fazla olacak. Volkanik patlamalarla eลŸdeฤŸer olacaฤŸฤฑ sรถyleniyor, bรถyle panik bir durum sรถz konusu deฤŸil fakat yaฤŸmur suyunu fazla kullanmamaya ve dฤฑลŸarฤฑda spor yaparak tenimizi asite maruz bฤฑrakmamaya รถzen gรถstermeliyiz. ฤฐnsanlara verdiฤŸi zararฤฑn yanฤฑnda asitin deniz canlฤฑlarฤฑna, tarihi eserlere, binalara, arabalara kadar zararฤฑ vardฤฑr.

Prof. Dr. Mikdat KadฤฑoฤŸlu, Twitter’dan yaptฤฑฤŸฤฑ uyarฤฑda da “Musul kรผkรผrt yangฤฑnlarฤฑnฤฑn Tรผrkiye ve รงevresi iรงin รถlรผmcรผl bir tehlikesi yok. ฤฐlla da tedbir diyorsanฤฑz o yaฤŸmur suyunu kullanmayฤฑn yeter” dedi.

Meteorolojiden aรงฤฑklama

Meteoroloji Genel MรผdรผrlรผฤŸรผ, Musul’un gรผneyinde bulunan kรผkรผrt รผretim tesislerinin ateลŸe verilmesi sonucu oluลŸan zehirli gazlarฤฑn Tรผrkiye’yi etkileyeceฤŸine dair basฤฑnda yer alan haberler รผzerine aรงฤฑklama yaparak, “Bu gece tekrar baลŸlamasฤฑ beklenen yaฤŸฤฑลŸฤฑn atmosferde bulunan bu gazฤฑ ilk etapta yere indirmesi sรถz konusudur. Daha sonra ise rรผzgรขr dรถneceฤŸi iรงin bรถlgeden รผlkemiz รผzerine gaz taลŸฤฑnฤฑmฤฑ ve asit yaฤŸmuru riski beklenmemektedir” dedi.

“Asit yaฤŸmuru riski zayฤฑf”

Meteoroloji, Musul’un gรผneyindeki kรผkรผrt tesislerindeki yangฤฑn konusunda meteorolojik deฤŸerlendirmede bulunarak, hareketli uydu gรถrรผntรผlerini paylaลŸtฤฑ. Meteoroloji’den yapฤฑlan yazฤฑlฤฑ aรงฤฑklamada, bugรผn bรถlgede gรผneyli rรผzgar akฤฑลŸlarฤฑna yaฤŸฤฑลŸฤฑn eลŸlik etmesi beklenmediฤŸinden, asit yaฤŸmuru riskinin oldukรงa zayฤฑf olduฤŸunun deฤŸerlendirildiฤŸi bildirildi. Bรถlgeden Tรผrkiye รผzerine gaz taลŸฤฑnฤฑmฤฑ ve asit yaฤŸmuru riski beklenmediฤŸi belirtilen aรงฤฑklama, ลŸรถyle:

“Musul’un gรผneyinde bulunan kรผkรผrt รผretim tesislerinin ateลŸe verilmesi sonucu oluลŸan zehirli gazlarฤฑn Tรผrkiye’yi etkileyeceฤŸine dair basฤฑnฤฑmฤฑzda haberler yayฤฑnlanmaktadฤฑr. Olayla ilgili yapฤฑlan meteorolojik deฤŸerlendirmede bรถlgede dรผn gรถrรผlen yaฤŸฤฑลŸlar gece kesildi. Bugรผn bรถlgede gรผney ve gรผneybatฤฑ yรถnlerden rรผzgรขr beklenmekle birlikte yaฤŸฤฑลŸ tahmin edilmemektedir. Bรถlgedeki kirletici konsantrasyonu konusunda yeterli bilgiye sahip olunmadฤฑฤŸฤฑndan taลŸฤฑnฤฑm konusunda net bir kanata ulaลŸmak zordur. Ancak meteorolojik ลŸartlar gรถz รถnรผne alฤฑnarak, bugรผn bรถlgede gรผneyli rรผzgรขr akฤฑลŸlarฤฑna yaฤŸฤฑลŸ eลŸlik etmesi beklenmediฤŸinden, asit yaฤŸmuru riskinin oldukรงa zayฤฑf olduฤŸu deฤŸerlendirilmektedir. Bu gece saatlerinden sonra ve yarฤฑn (Cuma gรผnรผ) bรถlgenin tekrar yaฤŸฤฑลŸlฤฑ bir havanฤฑn etkisine gireceฤŸi tahmin edilmektedir. YaฤŸฤฑลŸla birlikte bรถlgedeki rรผzgรขr akฤฑลŸlarฤฑnฤฑn zamanla kuzey yรถnlere dรถnmesi beklendiฤŸinden asit yaฤŸmuru riskinin zayฤฑf olduฤŸu deฤŸerlendirilmektedir. Uydu gรถrรผntรผleri analizlerinde bugรผn gรผneyli hava akฤฑmlarฤฑ ile รผlkemizin gรผneydoฤŸu kesimleri รผzerine etkisini azaltarak gaz taลŸฤฑnฤฑmฤฑ olduฤŸu gรถrรผlmektedir. Bu gece tekrar baลŸlamasฤฑ beklenen yaฤŸฤฑลŸฤฑn atmosferde bulunan bu gazฤฑ ilk etapta yere indirmesi sรถz konusudur. Daha sonra ise rรผzgรขr dรถneceฤŸi iรงin bรถlgeden รผlkemiz รผzerine gaz taลŸฤฑnฤฑmฤฑ ve asit yaฤŸmuru riski beklenmemektedir.”

โ€˜ร–lรผmcรผl olabilir’

UludaฤŸ รœniversitesi Tฤฑp Fakรผltesi Halk SaฤŸlฤฑฤŸฤฑ Anabilim Dalฤฑ ร–ฤŸretim รœyesi Doรง. Dr. Kayฤฑhan Pala, asit yaฤŸmurlarฤฑnฤฑn รถlรผmle sonuรงlanabilecek saฤŸlฤฑk sorunlarฤฑna ve รถzellikle alerjisi olan kiลŸilerde sorunun bรผyรผk olabileceฤŸini belirterek โ€œBunlar solunum sistemi, kalp ve dolaลŸฤฑm sistemi sorunlarฤฑ, alerjisi olan kiลŸiler nefes almada zorlanabilir. Asit yaฤŸmurlarฤฑnฤฑn ciltle temas etmesi halinde ise deriyle ilgili sorunlara neden olurโ€ dedi.

Kezzap iddiasฤฑ

NTV meteoroloji Editรถrรผ Gรถkhan Abur ise Musulโ€™dan gelecek SO2 gazlarฤฑnฤฑn nem oranฤฑnฤฑn artmasฤฑyla H2SO4โ€™e dรถnรผลŸeceฤŸini belirterek โ€œBu da halk dilinde kezzapโ€ dedi.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.591146.660.12%
EURO 53.072753.15280.09%
JAPON YENฤฐ 3.4613.4730.03%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.528257.59520.14%
STERLฤฐN 61.049462.0951-0.01%
ร‡ฤฐN YUANI 6.8466.8590.07%
RUS RUBLESฤฐ 0.58950.5905-3.78%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4089.351.55%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6130.131.67%
GRAM ALTIN SERBEST P.6180.082.28%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)88.742.39%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)131900.000.53%
HAS ALTIN GRAM (TL)6099.471.67%
SPOT ALTIN KG (TL)130818.001.55%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)41570.000.77%
GรœMรœลž/ONS ($)59.202.21%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 60167.04 -0.2646%
Ethereum 1575.79 -0.2845%
Tether USDt 1.00 0.0256%
BNB 554.71 -1.6028%
Solana 71.41 -0.4474%
USDC 1.00 0.0086%
XRP 1.05 -0.7026%
Dogecoin 0.07 -2.3153%
Toncoin 1.56 -0.9363%
Cardano 0.14 -1.6418%
Shiba Inu 0.00 -1.6005%
Avalanche 6.32 -3.047%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam