Ons altın 12 ay sonra 1.500 dolar

Ons altın 12 ay sonra 1.500 dolar

Erste Group tarafından hazırlanan rapora göre gelişmekte olan pazarların altın talebindeki artış devam edecek. Altın için öngörülen 12 aylık fiyat hedefi ise 1.500 Dolar

A+A-

Erste Group tarafından hazırlanan 2014 Altın Raporu’na göre gelişmekte olan pazarların altın talebindeki artış, altını parlatmaya devam edecek Altın için öngörülen 12 aylık fiyat hedefi ise 1.500 Dolar. Son bir yılda yoğun belirsizlik yaşayan altın fiyatları geçen yılki seviyenin üzerinde istikrara kavuştu. Altın yatırımcılarının büyük kısmının satışa başlamasıyla birlikte sağlıklı bir fiyat seviyesine ulaşıldı ve sektördeki spekülatif işlemler de ciddi oranda azaldı.

Erste Group tarafından hazırlanan 2014 Altın Raporu’na göre ise altının kâğıt para birimleri karşısında değer kazanmaya devam etmesi bekleniyor. 2014 Altına Raporu’na göre Altın fiyatları, gün içerisindeki en yüksek fiyatı olan ve 40 günlük hareketli ortalamanın çok üzerinde olan 1.920 Dolar seviyesine ulaştığında, fiyatlarda aşırı bir yükselme yaşanmıştı. Ancak, artık akıntının yönü değişti.

Teknik analiz, uzun vadeli perspektiften bakıldığında altın fiyatlarının aşırı derecede düştüğünü gösteriyor. Bu durum, büyük yatırımcıların bu dönemde büyük miktarda altın satışı gerçekleştirdiğine işaret ediyor. Şu andaki düzeltme dönemi, 1971’den bu yana yaşanan en büyük üçüncü satış dönemi. Aynı zamanda, altın piyasasının 1970’lere göre çok daha az değişkenlik gösterdiği de söylenebilir.

Bu durum, piyasayı yukarı doğru bir ivmelenme döneminin beklediği şeklinde yorumlanıyor. Erste Group Küresel Borsa Uzmanı Hans Engel, “Altın fiyatları, son Altın Raporu’ndan bu yana yüzde 8, yıl başından bu yana ise yüzde 9 arttı” bilgisini verdi.

Talebin yüzde 62'si Çin ve Hindistan'dan

Gelişmekte olan pazarlar altın talebini ateşliyor. Geçtiğimiz yıl küresel talebin yaklaşık yüzde 62’si Çin ve Hindistan’dan (Çindia) geldi. Bu ülkelerdeki toplam nüfusun 20. yüzyılın başından bu yana 1,6 milyardan 1,7 milyara çıktığı düşünüldüğünde, kişi başına altın oranının yalnızca 0,6 ile 0,85 ons arasında değişkenlik göstermesi dikkatleri çekiyor.

Düşük satın alma güçlerine rağmen, gelişmekte olan pazarlarda kişi başına talep çok yüksek düzeyde. Bu pazarlar, daha şimdiden en büyük 20 altın alıcısının yarısını temsil ediyor. Asya’daki orta sınıfın öneminin artması ve bölgedeki altın tutkusu geleceğe dair önemli sinyaller veriyor. Bölgede refahın artmasının ve düşük hatta negatif faiz oranlarının süreceği varsayılırsa, altının bu gelişmelerden fayda sağlayacağı çok açık bir şekilde görülebilecek.

Kağıt paraya karşı değerlenecek

Merkez bankalarının büyük kısmı geçtiğimiz yıllarda bilanço büyüklüklerini ciddi oranda arttırdı. Avrupa Merkez Bankası, 2002’den beri bilançosunu ve parasal tabanını yılda ortalama yüzde 12,6 oranında artırdı. Bu oran, Bank of England (yüzde 20,5) veya People’s Bank of China (yüzde 20,7) ile karşılaştırıldığında düşük görünüyor.,

Küresel altın stoğunun ise bu dönemde yıllık sadece yüzde 1,48 oranında bir artış gösterdiği görülüyor. Bu durum, altın stoğunun kağıt paraya karşı görece olarak daha az bulunan bir varlık olduğuna işaret ediyor. Bu para politikası önlemlerinin ve kağıt paranın küresel olarak değer kaybetmesinin bir sonucu olarak, altının kağıt para birimleri karşısında değer kazanmaya devam etmesi bekleniyor.

Portföylerin yüzde 5 ile 10'u altına

Erste Group analistleri, yatırımcıların, altına yalnızca mevcut fiyatının düşük veya yüksek olmasına göre yatırım yapmamalarını tavsiye ediyor. Altın, “gerçek bir varlık” ve diğer varlık sınıflarıyla korelasyonu ortalama 0.1 düzeyinde olduğu için genel portföy çeşitliliğine katkıda bulunuyor. Aynı zamanda, altın karşı taraf riski taşımayan ve çok likit bir varlık olduğu için herhangi bir anda satılabiliyor.

Beklenmeyen siyasal veya ekonomik gelişmelerin yaşandığı dönemlerde, altın, yatırım portföyleri için bir istikrar faktörü olduğunu da kanıtladı. Bu durum, pek çok uluslararası araştırma tarafından da ortaya kondu. Toplam kişisel varlığın yüzde 5’i ile maksimum yüzde 10’u arasında bir altın yatırımı tavsiye ediliyor.

Reel olarak düşük seviyede

Uzun süren bir düşüş döneminden sonra, altın fiyatı şu anda olumlu görünüyor. Nominal olarak altın fiyatı halen yüksek görülse de baz para arzına oranla, şu anda tüm zamanların en düşük seviyesinde. Bu da, mükemmel bir giriş noktası olarak görülebilir.

Altın, yalnızca hisse ve bonolara göre değil, pek çok maddi varlığa göre de çekici bir fiyata sahip. Bu durumun bir sonucu olarak altında bir balon oluştuğu yolundaki görüşler de sıklıkla dile getiriliyor. Teknik açıdan, altın fiyatının uzun süren konsolidasyon döneminin sonuna geldiği söylenebilir. Piyasadaki aşırı negatif duyarlılık, maden stoklarında son zamanlarda görülen görece artış ve özellikle de değerli maden vadeli işlem borsalarındaki piyasa yapısına ilişkin olumlu veriler bu yorumu destekliyor.
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.