Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Ons altฤฑnda gevลŸeme sรผrรผyor: 1900 dolarฤฑn altฤฑna dรผลŸebilir

Fed'in ardฤฑndan Avrupa Merkez Bankasฤฑ'nฤฑn (ECB) faiz artฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑ sรผrdรผrme mesajฤฑ vermesi altฤฑn fiyatlarฤฑ รผzerindeki baskฤฑyฤฑ daha da artฤฑrdฤฑ. Zayฤฑf seyreden ons altฤฑnฤฑn 1900 dolarฤฑn altฤฑnฤฑ gรถrme ihtimali arttฤฑ.
Ons altฤฑnda gevลŸeme sรผrรผyor: 1900 dolarฤฑn altฤฑna dรผลŸebilir Borsatek

ABD Merkez Bankasฤฑ (Fed) ve Avrupa Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn fiyat istikrarฤฑ vaatleriyle faizleri artฤฑrmaya devam etme รงaฤŸrฤฑlarฤฑnฤฑ ikiye katlamasฤฑyla enflasyon sorunu ortadan kalkmฤฑyor. Altฤฑn piyasasฤฑ bu durumu iyi karลŸฤฑlamฤฑyor ve fiyatlar kฤฑsa vadede ons baลŸฤฑna 1.900 dolarฤฑn altฤฑna dรผลŸme riski taลŸฤฑyor.

ABD’den gelen son makro veriler Fed’in daha fazla sฤฑkฤฑlaลŸtฤฑrma yapmasฤฑnฤฑ destekliyor. Conference Board’un tรผketici gรผveni raporu Haziran ayฤฑnda 109,7’ye yรผkselerek Ocak 2022’den bu yana en iyi seviyeye ulaลŸtฤฑ. Bu durum resesyon รงaฤŸrฤฑlarฤฑnฤฑ daha da uzaklaลŸtฤฑrarak Fed’in 25 baz puanlฤฑk bir artฤฑลŸ daha yapmasฤฑnฤฑ destekledi.

DiฤŸer veriler arasฤฑnda ABD dayanฤฑklฤฑ tรผketim mallarฤฑnฤฑn beklenenden daha fazla artmasฤฑ ve yeni konut satฤฑลŸlarฤฑnฤฑn Mayฤฑs ayฤฑnda yรผkselmesi yer aldฤฑ.

CME FedWatch Aracฤฑ, Temmuz ayฤฑnda 25 baz puanlฤฑk bir faiz artฤฑrฤฑmฤฑ ihtimalini %77 olarak gรถrรผyor. Morgan Stanley de Salฤฑ gรผnรผ tahminlerini gรผncelleyerek Temmuz’da faiz artฤฑrฤฑmฤฑ beklediฤŸini paylaลŸtฤฑ. Ekonomistler yayฤฑnladฤฑklarฤฑ bir notta, “Temmuz ayฤฑnda faiz artฤฑrฤฑmฤฑ iรงin รงฤฑtanฤฑn baลŸlangฤฑรงta beklediฤŸimizden รถnemli รถlรงรผde daha dรผลŸรผk olduฤŸuna karar verdik” dedi.

Buna karลŸฤฑlฤฑk altฤฑn fiyatlarฤฑ Salฤฑ gรผnรผ Mart ayฤฑndan bu yana en dรผลŸรผk seviyelerine yaklaลŸtฤฑ ve AฤŸustos vadeli Comex altฤฑn kontratlarฤฑ gรผn iรงinde %0,51 dรผลŸรผลŸle 1.923,90 dolardan iลŸlem gรถrdรผ.

Avrupa’da ECB BaลŸkanฤฑ Christine Lagarde, enflasyonun yeni bir aลŸamaya girdiฤŸi ve bir sรผre daha devam edebileceฤŸi uyarฤฑsฤฑnda bulunarak daha fazla faiz artฤฑrฤฑmฤฑna gidileceฤŸinin sinyalini verdi.

ECB’nin Portekiz’in Sintra kentindeki yฤฑllฤฑk para politikasฤฑ toplantฤฑsฤฑnda Salฤฑ gรผnรผ konuลŸan Lagarde, “Yakฤฑn gelecekte merkez bankasฤฑnฤฑn en yรผksek oranlara ulaลŸฤฑldฤฑฤŸฤฑnฤฑ tam bir gรผvenle ifade etmesi pek olasฤฑ deฤŸil” dedi ve ekledi: “Gรถrรผnรผmde รถnemli bir deฤŸiลŸiklik olmadฤฑฤŸฤฑ sรผrece, Temmuz ayฤฑnda faiz oranlarฤฑnฤฑ arttฤฑrmaya devam edeceฤŸiz.”

Piyasa beklentileri ECB’nin faiz oranฤฑnฤฑn %4 ile zirve yapacaฤŸฤฑnฤฑ รถngรถrรผyor, bu da yaz ve sonbaharda faiz artฤฑrฤฑmฤฑnฤฑn muhtemel olduฤŸu anlamฤฑna geliyor.

Son on yฤฑllarฤฑn en agresif para politikasฤฑ sฤฑkฤฑlaลŸtฤฑrmasฤฑnฤฑn yapฤฑldฤฑฤŸฤฑ bir yฤฑlฤฑ aลŸkฤฑn sรผreye raฤŸmen enflasyon kรผresel bir sorun olmaya devam ediyor.

Salฤฑ gรผnรผ aรงฤฑklanan ve yakฤฑndan takip edilen OMFIF’in Kรผresel Kamu Yatฤฑrฤฑmcฤฑsฤฑ 2023 anketine gรถre, yรผkselen fiyatlar bu yฤฑl merkez bankalarฤฑnฤฑn %85’i iรงin en bรผyรผk รผรง yakฤฑn vadeli ekonomik endiลŸeden biri. Ankete katฤฑlanlarฤฑn hiรงbiri รถnรผmรผzdeki 12-24 ay iรงinde bรผyรผk ekonomilerde enflasyonun hedeflenen seviyeye dรผลŸmesini beklemiyor.

Uluslararasฤฑ Para Fonu (IMF) da bu hafta piyasalarฤฑn merkez bankalarฤฑnฤฑn enflasyonu kontrol altฤฑna almak iรงin gรถstermesi gereken รงabayฤฑ dรผลŸรผk fiyatladฤฑฤŸฤฑ uyarฤฑsฤฑnda bulundu.

IMF’nin genel mรผdรผr yardฤฑmcฤฑsฤฑ Gita Gopinath Pazartesi gรผnรผ aynฤฑ ECB etkinliฤŸinde “Enflasyonun hedefe dรถnmesi รงok uzun sรผrรผyor. ManลŸet enflasyon รถnemli รถlรงรผde azalฤฑrken, hizmet enflasyonu yรผksek kalmaya devam etti ve hedefe dรถnmesi beklenen tarih daha da kayabilir.”

Altฤฑn piyasasฤฑ ลŸimdi Fed BaลŸkanฤฑ Jerome Powell’ฤฑn ร‡arลŸamba gรผnรผ Sintra’da yapacaฤŸฤฑ aรงฤฑklamalara hazฤฑrlanฤฑyor.

Commerzbank analisti Thu Lan Nguyen, “ร–zellikle ABD’de daha fazla faiz artฤฑrฤฑmฤฑ beklentisi, altฤฑn piyasasฤฑndaki duyarlฤฑlฤฑฤŸฤฑ azaltmaya devam edecek gibi gรถrรผnรผyor. Bu hafta Portekiz’in Sintra kentinde gerรงekleลŸecek olan merkez bankasฤฑ konferansฤฑnda merkez bankasฤฑ baลŸkanlarฤฑ (Powell bugรผn konuลŸacak) muhtemelen daha ลŸahin bir ton benimsemeye devam edeceฤŸinden, bu durumun ลŸimdilik iyileลŸmesi pek olasฤฑ deฤŸil.” dedi.

OANDA kฤฑdemli piyasa analisti Edward Moya, bu ortamda altฤฑn piyasasฤฑnฤฑn ons baลŸฤฑna 1.900 dolarฤฑn altฤฑna dรผลŸme riski taลŸฤฑdฤฑฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi.

Moya Salฤฑ gรผnรผ yaptฤฑฤŸฤฑ aรงฤฑklamada, “Mayฤฑs baลŸฤฑndan bu yana altฤฑn iรงin durum oldukรงa kรถtรผ ve Fed’in daha fazla sฤฑkฤฑlaลŸtฤฑrma yapacaฤŸฤฑna dair beklentiler artarsa, bu durum altฤฑnฤฑ geรงici olarak 1.900$ seviyesinin altฤฑna indirebilir,” dedi.

CompareBroker’ฤฑn baลŸ analisti Dragostin Kozhuharov, teknik aรงฤฑdan bakฤฑldฤฑฤŸฤฑnda altฤฑnฤฑn acil destek seviyesinin ons baลŸฤฑna 1.917 dolar olduฤŸunu sรถyledi. Kozhuharov, “Daha รถnemli bir dรผลŸรผลŸ iรงin รถnce bu iki fiyat seviyesinin altฤฑnda gรผรงlรผ bir hareketin gerรงekleลŸmesi gerekiyor. Ardฤฑndan 1.900$ seviyesi geliyor ve bunun altฤฑndaki bir sonraki destek 1.877$ ve 200 gรผnlรผk hareketli ortalama olacaktฤฑr.” dedi.

Ancak tรผm bu geliลŸmeler dฤฑลŸฤฑnda ร‡in’den gelen veriler altฤฑna yarayacak cinsten. ร‡in’de Ulusal ฤฐstatistik Bรผrosu’nun (NBS) bugรผn aรงฤฑkladฤฑฤŸฤฑ verilere gรถre, sadece geรงen ay sanayi kazanรงlarฤฑ bir รถnceki yฤฑla gรถre %12,6 oranฤฑnda daraldฤฑ. DiฤŸer bir deyiลŸle ร‡in’de sanayide รงift haneli daralma sรผrรผyor ve bu durum resesyon ihtimalini artฤฑrฤฑrken bu da ons altฤฑna yarayabilecek bir geliลŸme.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.457446.46740.04%
EURO 53.262553.2719-0.07%
JAPON YENฤฐ 3.4743.4820.26%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.496857.5305-0.07%
STERLฤฐN 61.543661.55260.06%
ร‡ฤฐN YUANI 6.85236.85460.12%
RUS RUBLESฤฐ 0.62340.6281-1.22%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4205.161.19%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6287.831.33%
GRAM ALTIN SERBEST P.6343.080.53%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)99.232.51%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)136050.000.7%
HAS ALTIN GRAM (TL)6256.391.33%
SPOT ALTIN KG (TL)134655.001.29%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)42415.000.31%
GรœMรœลž/ONS ($)66.412.42%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 64092.11 -0.3226%
Ethereum 1747.42 0.9054%
Tether USDt 1.00 0.0173%
BNB 591.49 0.3015%
Solana 73.77 -0.3572%
USDC 1.00 -0.0081%
XRP 1.14 -1.2085%
Dogecoin 0.08 0.2333%
Toncoin 1.66 -1.385%
Cardano 0.16 -1.142%
Shiba Inu 0.00 -0.5815%
Avalanche 6.26 -0.824%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam