Orta Asya-Çin doğalgaz boru hattı hızlandırılacak

Orta Asya-Çin doğalgaz boru hattı hızlandırılacak

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Eylül 2013'te Orta Asya ziyareti kapsamında inşa edilmesi kararlaştırılan Orta Asya-Çin doğalgaz boru hattının dördüncü etabının inşaatı hızlandırılacak.

A+A-

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Eylül 2013'te Orta Asya ziyareti kapsamında inşa edilmesi kararlaştırılan Orta Asya-Çin doğalgaz boru hattının dördüncü etabının inşaatı hızlandırılacak. Çin'in Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) ile Tacikistan'ın Taciktransgaz şirketi arasında sözkonusu hattın inşaatı ve kullanımı için ortak şirket kurulması yönünde anlaşma imzalandı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Taciktransgaz şirketi müdürü Saidahmad Şarofiddinov, Tacikistan'ın
Türkmenistan gazının Çin'e sevkiyatında transit ülke konumunda olacağını söyledi.

Şimdilik yeni çekilecek hat ile Tacikistan'ın doğalgaz alımı konusunda bir anlaşmasının bulunmadığını söyleyen
Tacik yetkili, "Halihazırda Çin'e doğalgaz A ve B hattıyla sevkediliyor. Türkmenistan-Özbekistan-Kazakistan-Çin hattı devrede. Yakın bir zamanda bin 840 kilometre uzunluğunda C hattı inşa edilecek. D hattı ise Türkmenistan'dan başlayarak, Özbekistan-Tacikistan-Kırgızistan üzerinden Çin'e ulaşacak" diye konuştu. Şarofiddinov, D hattın inşaat maliyetlerinin Çin şirketleri tarafından karşılanacağını ifade etti. 

CNPC şirketi tarafından yapılan açıklamaya göre, sözkonusu hattın fizibilite çalışmaları tamamlandı ve bu sene inşaatına başlanması bekleniyor. Türkmenistan'dan Çin'e kadar uzanacak ve Tacikistan üzerinden de geçecek olan doğalgaz boru hattıyla ilgili Tacikistan ile Çin arasındaki anlaşma, 12 Eylül 2013 tarihinde Bişkek'te yapılan Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında imzalanmıştı. Hattın 400 kilometresi Tacikistan topraklarından geçecek ve 2016 yılında hizmete açılması bekleniyor.

Sözkonusu hat ile her sene Türkmenistan'dan Çin'e 25-30 milyar metreküp doğalgaz taşınması hedefleniyor. Bu proje, Tacikistan'a 3 milyar dolara yakın Çin sermayesinin gelmesine katkı sağlayacak. Bu arada, 2009 yılında Türkmenistan'dan gaz almaya başlayan Pekin yönetimi, 2020 yılına kadar Orta Asya'dan her sene yaklaşık 80 milyar metreküp doğalgaz almayı hedefliyor. Bunun 65 milyar metreküpünü Türkmenistan'dan karşılayacak ve bununla ilgili iki ülke arasında  mevcut anlaşma bulunuyor. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.