Otel doluluk oranlarında büyük düşüş

Otel doluluk oranlarında büyük düşüş

TÜROB tarafından açıklanan rapora göre, Türkiye genelinde doluluk oranları Şubat ayı özelinde ise 2015 Şubat'a göre yüzde 13.4 düşüşle yüzde 49.9'a geriledi.

A+A-

STR Global tarafından hazırlanan "2016 Ülke Performans Raporu"na raporuna göre, Türkiye genelinde otel doluluk oranları yılın ilk iki ayında 2015'in aynı dönemine göre yüzde 9.8 düşüşle yüzde 48.7'ye geriledi.

Rapora göre, Türkiye otel doluluk oranında, 10 Avrupa ülkesinin ortalaması olan yüzde 59.2'nin altında kaldı.

Türkiye Otelciler Birliği(TÜROB) tarafından açıklanan rapora göre, Türkiye genelinde doluluk oranları Şubat ayı özelinde ise 2015 Şubat'a göre yüzde 13.4 düşüşle yüzde 49.9'a geriledi.

Rapora göre, düşüşten en fazla etkilenen turizm destinasyonu ise İstanbul oldu. İstanbul’da otel dolulukları Şubat'ta bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21.4 düşerek yüzde 47.5 olarak gerçekleşti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre; Ocak-Şubat döneminde Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 8.48 azalışla 2.41 milyon kişi oldu.

İstanbul ve Ankara'da yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği canlı bomba saldırılarının yarattığı güvenlik kaygılarının yanı sıra, Rusya ile Suriye konusunda yaşanan görüş ayrılığı nedeniyle Rus turist sayısında yaşanan gerileme turist sayısındaki düşüş etkili oldu.

ORTALAMA ODA FİYATLARI DA GERİLEDİ

Rapora göre, Şubat'ta ADR olarak adlandırılan ortalama günlük satılan oda bedeli 88.6 euro olurken, bu tutar 2015’e göre yüzde 10.7'lik bir düşüşe işaret etti.

RevPAR olarak adlandırılan toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirler ise geçen yıla oranla yüzde 29.8'lik bir düşüşle 42 euro olarak ölçüldü.

Ocak-Şubat döneminde ise ortalama günlük satılan oda bedeli 100.8 eurodan 92.7 euroya, oda başı elde edilen gelir ise 57.9 eurodan 44.7 euroya geriledi.

Avrupa destinasyonları genelinde, 2016 yılının ilk iki aylık ortalama oda bedeli 106.6 euro olarak ölçülürken, İstanbul 92.7 euro ile ortalamanın altında kaldı.

İki aylık dönemde Antalya’da doluluk yüzde 42.7’den yüzde 45'e; ortalama günlük satılan oda bedeli 58.9 eurodan 59.8 euroya yükseldi. Ancak söz konusu artışta Antalya'da çok az otelin açık kalması etkili oldu.

Bölgede birkaç oteli bulunan zincir gruplar, müşterilerini tek bir otelinde konaklamaya yönlendirirken, diğer otellerinin faaliyetlerine ara vermeyi tercih ettiği gözlendi. 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.