Otomobil fiyatlarฤฑna gelen zamlar durulmuyor. Geride bฤฑraktฤฑฤฤฑmฤฑz 2022 yฤฑlฤฑnda, kurdaki yรผkseliล ve artan maliyetler paralelinde markalar neredeyse her ay fiyatlarฤฑ gรผncellemek zorunda kalmฤฑลtฤฑ. Bazฤฑ aylarda markalarฤฑn zam yapma sฤฑklฤฑฤฤฑ รผรงe kadar รงฤฑkmฤฑลtฤฑ. Geรงen yฤฑl otomobil fiyatlarฤฑnda ortalama yรผzde 70 zam yaลandฤฑ. Tรผrkiyeโde en ucuz otomobilin fiyatฤฑ 400 bin TLโye dayandฤฑ. 2023โรผn ilk haftasฤฑ da zamlarla baลladฤฑ. Renault, Volkswagen, Hyundai gibi markalarฤฑn web sitelerinde fiyat listelerine hafta sonu ulaลฤฑlamadฤฑ. Bu markalarฤฑn fiyat listesi kategorisine giren tรผketiciler, โfiyatlarฤฑmฤฑz gรผncellenmektedirโ yazฤฑsฤฑyla karลฤฑlaลtฤฑ. Fiyatlarฤฑ gรผncelleyen birรงok markalarฤฑn zam oranlarฤฑnฤฑ bugรผn รถฤlene kadar aรงฤฑklamasฤฑ bekleniyor.
ekonomim.com’un haberine gรถre otomotiv veri analiz ลirketi Cardataโnฤฑn Genel Mรผdรผrรผ Hรผsamettin Yalรงฤฑn, hafta sonu ekip olarak markalarla yaptฤฑklarฤฑ gรถrรผลmeler ve analizler sonucunda bu hafta yapฤฑlacak zam oranฤฑnฤฑn ortalama yรผzde 4 olmasฤฑnฤฑ beklediklerini sรถyledi.
Zamlar tek seferde yansฤฑtฤฑlmฤฑyor
Konuลtuฤumuz marka temsilcileri, otomobil fiyatlarฤฑnฤฑn yฤฑla zamla baลlamasฤฑnฤฑn en รถnemli nedenlerinden birinin aralฤฑk ayฤฑnda Euro kurundaki yรผkseliล olduฤunu sรถyledi. Diฤer yandan kรผresel รงapta yaลanan enflasyon ve enerji krizi รผretim maliyetlerini artฤฑrdฤฑฤฤฑ iรงin yurt dฤฑลฤฑndan gelen araรงlarฤฑn fabrikadan รงฤฑkฤฑล maliyeti de artmaya devam ediyor.
Nissan, Renault, Dacia, Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen bayiliฤini yapan Gรผlan Otomotiv Yรถnetim Kurulu Baลkanฤฑ Alp Gรผlan, EKONOMฤฐ gazetesine konuลan birรงok markalanฤฑn zam oranlarฤฑnฤฑ fiyatlara tek seferde yansฤฑtmadฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, ลunlarฤฑ sรถyledi: โ17.8 TL civarฤฑnda Euro kuru son haftalarda 20 TL’ye kadar รงฤฑktฤฑ. Zamlarda bunun etkisi var. Diฤer yandan, รผretim maliyetlerindeki artฤฑล fiyatlara yansฤฑyor. Yurt dฤฑลฤฑndan gelen araรงlarฤฑn fabrikadan รงฤฑkฤฑล fiyatฤฑ arttฤฑ.
Enerji maliyetlerindeki artฤฑล fiyatlara yansฤฑyor. Diฤer yandan, lojistik maliyetleri azalsa da hammadde fiyatlarฤฑ artฤฑyor. ฤฐkisinin etkisiyle fiyatlar atฤฑyor. Zam oranlarฤฑnฤฑ tam kestirememekle birlikte genelde markalarฤฑn yรผzde 4โรผn รผzerinde รงฤฑkmamaya รงalฤฑลtฤฑฤฤฑnฤฑ gรถrรผyoruz. รรผnkรผ yรผzde 7-8’lik bir zamlar รTV ile birleลince, vergi dilimi deฤiลtiฤinden bir anda fiyatlar รงok hฤฑzlฤฑ yรผkseliyor. Bu nedenle maliyet artฤฑลlarฤฑnฤฑn tamamฤฑnฤฑn bir anda zam olarak yansฤฑtฤฑlmasฤฑnฤฑ beklemiyoruz. Genelde markalar zam oranฤฑnฤฑ sฤฑnฤฑrlฤฑ tutup ilerleyen gรผnlerde yeniden zam yapฤฑyorโ dedi.
Yapฤฑlan zamlarla birlikte yรผzde 80 รTV dilimi altฤฑnda kalan model sayฤฑsฤฑnฤฑn da hฤฑzla azalmasฤฑ bekleniyor. Aฤustos 2021โde yapฤฑlan bir รถnceki matrah gรผncellemesinden รถnce yaklaลฤฑk 50 farklฤฑ model yรผzde 80โlik dilimin altฤฑnda kalฤฑyordu. Kasฤฑm ayฤฑnda yapฤฑlan ve beklentilerin altฤฑnda kalan matrah dรผzenlemesi, sฤฑnฤฑrlฤฑ sayฤฑda modelin bir alt vergi dilimine dรผลmesini saฤlamฤฑลtฤฑ.
Bu modellerin รงoฤu da matrah dรผzenlemesinin รผzerinden sadece 1 hafta geรงtikten sonra bir รผst vergi dilime รงฤฑkmฤฑลtฤฑ. Bu hafta itibarฤฑyla yรผzde 80 รTV dilimi altฤฑnda kalan araรง sayฤฑsฤฑnฤฑn รงok daha hฤฑzlฤฑ gerilemesi bekleniyor.โ
Zamlara raฤmen talep gรผรงlรผ ama araรง yok
Otomotiv sektรถrรผ temsilcileri, gelen zamlara raฤmen yฤฑlฤฑn ilk yarฤฑsฤฑnda talebin zayฤฑf olmayacaฤฤฑnฤฑ รถngรถrรผyor. รรผnkรผ seรงim รถncesinde krediye eriลim sorunlarฤฑnฤฑn parasal geniลleme politikasฤฑna paralel gevลemesi bekleniyor. Geรงen yฤฑl krediye eriลim zorluฤu nedeniyle araรง alamayan bรผyรผk bir kesim olmuลtu. Diฤer yandan, EYT dรผzenlemesinin piyasaya olumlu katkฤฑ saฤlamasฤฑ bekleniyor.
Engelli araรงlardan alฤฑnan รTV muafiyet limitinin 450 bin 500 liradan 1 milyon 4 bin 200 liraya yรผkseltilmesinin de satฤฑลlara olumlu yansฤฑmasฤฑ bekleniyor. Ancak ลu anda piyasada stoklar tamamen tรผkenmiล durumda. รรผnkรผ รTV gรผncellemesi konusunda belirsizliฤin ortadan kalkmasฤฑyla hareketlenen otomotiv satฤฑลlarฤฑ, yฤฑlฤฑn son gรผnlerine girilmesiyle beklentilerin de รผzerinde hฤฑzlanmฤฑลtฤฑ. 2023’te yeni zamlarฤฑn geleceฤini รถngรถren tรผketiciler, adeta bayilere akฤฑn etmiลti.
Bayilerdeki araรงlar tรผkenince yolda olan araรงlar da satฤฑlmaya baลlamฤฑลtฤฑ. Sektรถr temsilcileri, geรงen ay talebin รงok yรผksek olmasฤฑ nedeniyle piyasada araรง olmadฤฑฤฤฑnฤฑ dile getiriyor. Markalar, รถzellikle ilk yarฤฑda daha fazla araรง getirmek iรงin รงaba harcฤฑyor.
2. el fiyatlarฤฑ da artฤฑyor
Sektรถr yetkilileri, ikinci elde de fiyatlarฤฑn artmaya devam ettiฤini ifade ediyor. Son iki ayda fiyatlar yรผzde 5โin รผzerinde arttฤฑ. Sฤฑfฤฑr araรงlara gelen zamla paralelinde ikinci el fiyatlarฤฑnฤฑn da yรผkselmesi bekleniyor. รรผnkรผ ikinci elde talep artฤฑyor.
Otoshops’un yeni Genel Mรผdรผrรผ Melih Mutlu, โSฤฑfฤฑr otomobillere gelmesi beklenen zamlar nedeniyle ikinci el piyasasฤฑ oldukรงa hareketli, 2023 yฤฑlฤฑnda da tedarik konusundaki sฤฑkฤฑntฤฑlarฤฑn devam edeceฤi รถngรถrรผldรผฤรผnden kฤฑsa vadede talepte bir dรผลรผล beklemiyoruz. Seรงim รถncesi parasal geniลleme politikasฤฑ izleneceฤi ve EYTโnin pozitif katkฤฑsฤฑ ile talebin artarak devam etmesini bekliyoruzโ diye konuลtu.







