Tรผrkiye binek araรง pazarฤฑ 2019 yฤฑlฤฑnฤฑ yรผzde 22.9 daralarak 479 bin 60 adet ile son 16 yฤฑlฤฑn en dรผลรผk satฤฑล sayฤฑsฤฑyla kapattฤฑ.
Ekonomideki daralma, TL’deki keskin deฤer kaybฤฑ ve faizlerin sert yรผkseliลiyle karลฤฑ karลฤฑya kalan tรผketiciler yฤฑlฤฑn ilk aylarฤฑnda pazardan รงekilirken, aฤustos ayฤฑndan itibaren faizlerin gerilemesi ve kamu bankalarฤฑ รถncรผlรผฤรผndeki bankalarฤฑn kredi kampanyalarฤฑ satฤฑลlarฤฑn kฤฑsmen toparlanmasฤฑnฤฑ saฤladฤฑ.
Otomobil ve hafif ticari araรงtan oluลan binek otomobil satฤฑลlarฤฑ, Otomotiv Distribรผtรถrleri Derneฤi (ODD) tarafฤฑndan cuma gecesi yayฤฑmlanan verilere gรถre aralฤฑk ayฤฑnda satฤฑลlar, 2018โin aynฤฑ ayฤฑna gรถre yรผzde 16.5 artarak 90 bin 500 adet oldu.
Diken’in aktardฤฑฤฤฑ habere gรถre, otomobil satฤฑลlarฤฑ yฤฑlฤฑn tamamฤฑnda yรผzde 20.4 azalarak 387 bin 256 adete inerken, hafif ticari araรงlardaki daralma yรผzde 31.8 ile รงok daha sert gerรงekleลti ve satฤฑลlar 91 bin 804 adette kaldฤฑ.
Sadece aralฤฑk ayฤฑna bakฤฑldฤฑฤฤฑnda ise, otomobil satฤฑลlarฤฑ yรผzde 16.4 artฤฑลla 70 bin 289 adet, hafif ticari araรง satฤฑลlarฤฑ yรผzde 16.7 artฤฑลla 19 bin 671 adet oldu.
ODD binek araรง ve aฤฤฑr ticari araรงtan oluลan toplam pazarฤฑn bu yฤฑl 525 binโ575 bin adet olacaฤฤฑnฤฑ tahmin ediyor.







