ฤฐรงiลleri Bakanฤฑ Sรผleyman Soylu, gelecek yฤฑl otoyollardaki hฤฑz limitinin artฤฑrฤฑlmasฤฑyla ilgili bir deฤerlendirmelerinin olduฤunu ifade etti.
Radyo Trafik Marmara’da Prof. Dr. Mustafa Ilฤฑcalฤฑ’nฤฑn sunduฤu Bilirkiลi programฤฑna telefon baฤlantฤฑsฤฑyla katฤฑlan Soylu, trafik kazalarฤฑn bรผyรผk bir bรถlรผmรผnรผn artฤฑk yol kusurundan deฤil sรผrรผcรผ hatasฤฑndan kaynaklandฤฑฤฤฑnฤฑ, kazalarฤฑ azaltabilecek faktรถrlerin devreye alฤฑnmasฤฑyla olasฤฑ รถlรผm ve yaralanmalarฤฑn da azaldฤฑฤฤฑnฤฑ anlattฤฑ.
En รงok can kaybฤฑ yaลanan “kara noktalarda” 24 saat รงalฤฑลma yaptฤฑklarฤฑnฤฑ, havadan ve karadan yol denetimleri yaptฤฑklarฤฑnฤฑ dile getiren Soylu, “Bu gรถrรผnรผrlรผk arttฤฑrmaktฤฑr. Gรถrรผnรผrlรผฤรผ arttฤฑrmak iรงin ilk รงฤฑkardฤฑฤฤฑmฤฑzda รงok eleลtiriye maruz kaldฤฑk ama maket trafik araรงlarฤฑ koyduk, ลimdi maket trafik polisleri koyuyoruz. Bunlarฤฑn bulunduฤu alanlarda geรงmiลte yaลanan trafik kazalarฤฑnฤฑ รงok azalttฤฑฤฤฑmฤฑzฤฑ sรถyleyebilirim.” diye konuลtu.
Elektronik Denetim Sistemi’nin gelecek yฤฑllarda trafik alanฤฑnda yapฤฑlacak รงalฤฑลmalarฤฑn en รถnemli ayaklarฤฑndan biri olacaฤฤฑnฤฑ ifade eden Soylu, “Vatandaลฤฑmฤฑzla gรผven iliลkisi kurmaya รงalฤฑลtฤฑk. Bunu da รถzellikle ‘tuzak radar’ denilen uygulamanฤฑn kalkmasฤฑ ve eฤer radar varsa bunu รงok daha รถnceden tabelalarla uyarma konusunda ortaya koyduฤumuz bir iradeyle gerรงekleลtirmeye รงalฤฑลtฤฑk.” deฤerlendirmesini yaptฤฑ.
“รOK DAHA ฤฐYฤฐ NOKTAYA GELECEฤฤฐZ”
Ekipleri bu iลe sevk eden dรถrt temel kategori belirlediklerini dile getiren Soylu, ลรถyle devam etti:
“Dedik ki onlara, ‘siz emniyet kemeri takmayan gรถrdรผฤรผnรผz zaman bunu uyarฤฑp ceza yazabilirsiniz’. ฤฐki ‘slalom, drift, makas gibi trafiฤi tehlikeye sokacak adฤฑmlarฤฑ atan, sรผrรผล tehlikesini oluลturan araรงlara ceza yazabilme kabiliyetine sahipsiniz’, bunun yanฤฑ sฤฑra ‘kurallarฤฑn dฤฑลฤฑnda hฤฑz yapan araรงlara bunu yapabilme kabiliyetine sahipsiniz’. Aynฤฑ zamanda bir ลey daha ekledik, ‘yaya trafiฤinden de sorumlusunuz.’ Yaya รถlรผmlerinde yรผzde 34,5’in รผzerinde azalma elde edildi. ฤฐnลallah รงok daha iyi bir noktaya geleceฤiz. Bรผyรผkลehirlerde zorlanฤฑyoruz ama Anadolu’da buna รงok bรผyรผk รถlรงรผde riayet edildiฤini arkadaลlarฤฑmฤฑzla yaptฤฑฤฤฑmฤฑz tรผm deฤerlendirmelerde bรผyรผk bir memnuniyetle takip ediyor ve รถฤreniyoruz. Yฤฑlbaลฤฑndan bugรผne รถlรผmlรผ trafik kazalarฤฑnda yรผzde 28,5, yaralanmalฤฑ trafik kazalarฤฑnda yรผzde 12,5, trafik kazalarฤฑndaki รถlรผmlerde yรผzde 31, trafik kazalarฤฑnda yรผzde 12,5, รถlรผmlรผ trafik kazalarฤฑnda ise yรผzde 31,5 azalma oldu. Bunu kurallara daha fazla uymakla ve emniyet kemerini takmayฤฑ yaygฤฑn hale getirmekle saฤladฤฑk.”
EDS CEZALARI
Elektronik Denetim Sistemi (EDS) ve plaka tarama sisteminde yeni bir yazฤฑlฤฑm yaptฤฑklarฤฑnฤฑ aktaran Soylu, tรผm otoyollarda ortalama hฤฑz koridoru sistemi oluลturduklarฤฑnฤฑ sรถyledi.
“Otoyola girdiฤiniz saatle รงฤฑktฤฑฤฤฑnฤฑz saat arasฤฑnda eฤer 120 12’ye 132 kilometreye uyarsanฤฑz ancak bu saatte รงฤฑkarsanฤฑz deฤil, buradan eฤer bunun รผstรผnde bir zaman dilimiyle รงฤฑkarsanฤฑz otomatik olarak size ceza gelecek.” diyen Bakan Soylu, bunun caydฤฑrฤฑcฤฑlฤฑk oluลturduฤunu belirtti.
Soylu, “ฤฐlk รถnce bize karลฤฑ รงฤฑktฤฑlar. ‘Bu otoyollardaki sรผrรผล konforunu ve otoyollara cazibeyi azaltฤฑr.’ dediler. Tam tersi baลladฤฑฤฤฑmฤฑzdan beri otoyollarda yรผzde 25 oranฤฑnda araรง yoฤunluฤunda artฤฑล oldu. รlรผmlรผ ve yaralanmalฤฑ trafik kazalarฤฑnda ciddi bir azaltฤฑm da saฤladฤฑk.” dedi.
Hฤฑz koridorunu otobanlar dฤฑลฤฑnda gerekli gรถrรผlen yerlerde de devreye sokacaklarฤฑnฤฑ kaydeden Soylu, ลunlarฤฑ kaydetti.
“YรZDE 5 YA DA 6’LIK ARTIล”
“Bu yฤฑl hedefimiz trafik kazalarฤฑndaki รถlรผm oranlarฤฑnฤฑ yรผzde 20-25 arasฤฑnda bir banda indirebilmek. Daha doฤrusu trafik kazalarฤฑndaki รถlรผmรผ azaltabilmek. Bunu saฤlarsak รถnรผmรผzdeki yฤฑl iรงerisinde otoyollardaki hฤฑz limitini biraz daha artฤฑrabilme imkanฤฑnฤฑ ortaya koyacaฤฤฑz. Bu deฤerlendirmelerden sonra Ulaลtฤฑrma Bakanlฤฑฤฤฑmฤฑzla da gรถrรผลรผp bu adฤฑmฤฑ atmaya รงalฤฑลacaฤฤฑz. Yollarฤฑmฤฑzฤฑn standartlarฤฑnฤฑn yรผksek olmasฤฑ bizim aรงฤฑmฤฑzdan รถnem taลฤฑmaktadฤฑr. 120 kilometreyi yรผzde 5 ya da 6’lฤฑk artฤฑลla yรผkseltip toplam toleransฤฑyla beraber 140 kilometre en รผst limit saฤlayabilme imkanฤฑna sahip olma yรถnรผnde bir deฤerlendirmemiz var. Bu arada, hฤฑzdan ve sรผratten de รงekindiฤimizi ifade etmek isteriz.”
Fahri Trafik Mรผfettiลi sayฤฑsฤฑnฤฑ artฤฑrma konusunda รถnรผmรผzdeki gรผnlerde duyuru yapacaklarฤฑnฤฑ da ifade eden Soylu, Milli Eฤitim Bakanlฤฑฤฤฑnฤฑn da trafik eฤitimleri konusunda รถnemli adฤฑmlar attฤฑฤฤฑnฤฑ kaydetti.
Soylu, “Okullarda geรงen yฤฑl 2,5 milyona yakฤฑn รถฤrencimizi eฤittik. Geรงen yฤฑl ve bu yฤฑl รถฤretmenlerimiz okulda รงocuklarฤฑmฤฑza trafik eฤitimi verdi. Birรงok ilde trafik parklarฤฑ yapฤฑyoruz. ฤฐllerimizde olan trafik parklarฤฑnฤฑ yeniliyoruz, hiรง olmayan illere de yenilerini yapฤฑyoruz. Kฤฑrฤฑkkale’den baลladฤฑk, Gรผmรผลhane’de tamamladฤฑk. ลimdi Edirne ve Kฤฑrklareli’nde tamamlฤฑyoruz. 6 ay iรงerisinde hiรง olmayan 24 ilde trafik parkฤฑ yapacaฤฤฑz. Ondan sonra 24 ili daha gรผndemimize alacaฤฤฑz. Bunlarฤฑ da sponsorlarฤฑmฤฑz vasฤฑtasฤฑyla yapฤฑyoruz. Devlet bรผtรงesine burada bir katkฤฑ koymamaya รงalฤฑลฤฑyoruz.” ifadelerini kullandฤฑ.
รlรผmlรผ trafik kazalarฤฑnฤฑn son yฤฑllarda รงok ciddi anlamda dรผลtรผฤรผnรผ anlatan Soylu, kurallara uyma duyarlฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑn artmasฤฑnฤฑ beklediklerini, รถzellikle sivil toplum รถrgรผtlerinin bu konuya ciddi desteฤini beklediklerini vurguladฤฑ.
“GEREฤฤฐNฤฐ YERฤฐNE GETฤฐRME KONUSUNDA KARARLIYIZ”
Trafik eฤitimi iรงin zorunlu trafik sigortasฤฑndan pay ayrฤฑlฤฑp ayrฤฑlamayacaฤฤฑ sorusu รผzerine Soylu, “Hem eฤitici programlarฤฑn, uyarฤฑcฤฑ bir takฤฑm adฤฑmlarฤฑn desteklenmesine elbetteki katkฤฑsฤฑ olur.” yanฤฑtฤฑnฤฑ verdi.
Korsan taลฤฑmacฤฑlฤฑฤฤฑn yasaklanmasฤฑna yรถnelik yasal dรผzenlemelere deฤinen Soylu, konuลmasฤฑnฤฑ ลรถyle tamamladฤฑ:
“Maalesef 2014 yฤฑlฤฑnda Anayasa Mahkemesi korsan taลฤฑmacฤฑlฤฑkla ilgili kararฤฑ iptal etti. O tarihten itibaren yaklaลฤฑk 4 yฤฑl korsan taลฤฑmacฤฑlฤฑkla ilgili karar boลa dรผลtรผ. Korsan taลฤฑmacฤฑlฤฑk sadece bir alana hรผkmetmez. En belirgin รผรง alanฤฑ vardฤฑr. Bir kendi gรผzergahฤฑnฤฑn dฤฑลฤฑnda yolcu taลฤฑmak. ฤฐki kanunun kendine verdiฤi yetki tipinin dฤฑลฤฑnda yolcu taลฤฑmak. Yani Uber gibi iลler. Bรผtรผn bu alanlarla ilgili aรงฤฑklฤฑk sรถz konusuydu. รรงรผncรผsรผ araรง tipi olarak korsan taลฤฑmacฤฑlฤฑk, yani taลฤฑma hakkฤฑ olmayan bir aracฤฑn herhangi bir yetkisi olmayan taลฤฑmacฤฑlฤฑk. Biz bu รผรง taลฤฑma tipine de kanunlar, kurallar รงerรงevesinde buna bakarฤฑz. Bizim รงฤฑkardฤฑฤฤฑmฤฑz korsanla mรผcadeleye yรถnelik kanun dรผnyada da bu konuda en iyi hazฤฑrlanmฤฑล ve kanunlara uyan insanlarฤฑn haklarฤฑnฤฑ koruyan, taลฤฑmacฤฑlฤฑฤฤฑn da sฤฑhhatini de koruyan bir kanundur. Korsan taลฤฑmacฤฑlฤฑk konusunda da nasฤฑl diฤer konularla etkin mรผcadele etmiลsek bu รผรง tiple de mรผcadele edip bunlarฤฑ bitirme konusunda gereฤini yerine getirme konusunda kararlฤฑyฤฑz.”







