Tรผrkiye ฤฐnsan Yรถnetimi Derneฤi (PERYรN) tarafฤฑndan her yฤฑl sonu gerรงekleลtirilen รcret Araลtฤฑrmasฤฑ tamamlandฤฑ. PERYรN 2015 Yฤฑlฤฑ รcret Araลtฤฑrmasฤฑโna gรถre รถzel sektรถr 2015โte รงalฤฑลanlarฤฑn รผcretlerine ortalama yรผzde 9 zam yapacak.
PERYรN 2015 Yฤฑlฤฑ รcret Araลtฤฑrmasฤฑ, baลta perakende, profesyonel hizmetler, finansal hizmetler, enerji ve รผretim sektรถrlerinden olmak รผzere Tรผrkiyeโnin รถnde gelen 77 ลirketinin katฤฑlฤฑmฤฑyla gerรงekleลtirildi.
En yรผksek artฤฑล kimyada
Katฤฑlฤฑmcฤฑ ลirketlerin yรผzde 35โinin รงalฤฑลan sayฤฑsฤฑ binin รผzerindeyken, yรผzde 20โsinin รงalฤฑลan sayฤฑsฤฑ ise 101-250 kiลi arasฤฑnda deฤiลiyor. 2015 yฤฑlฤฑ ortalama รผcret artฤฑลฤฑ yรผzde 9 seviyesindeyken, sektรถrel bazda en yรผksek รผcret artฤฑลฤฑ kimya (yรผzde 11), teknoloji (yรผzde 10,7), profesyonel hizmetler (yรผzde 10,4) sektรถrlerinde yapฤฑlacak.
Mรผdรผrler daha รงok zam alacak
รalฤฑลan kategorilerine gรถre, en yรผksek รผcret zammฤฑnฤฑ yรผzde 9,84 ile ลef-mรผdรผr dรผzeyi alฤฑyor. En dรผลรผk รผcret artฤฑลฤฑ ise yรผzde 8,5 ile mavi yakalฤฑ รงalฤฑลanlarda.

Yฤฑlda bir zam
Araลtฤฑrmaya gรถre, katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑn yรผzde 85โi yฤฑlda bir kez, yรผzde 15โi yฤฑlda iki kez รผcret artฤฑลฤฑ gerรงekleลtiriyor. Yฤฑlda bir kez รผcret artฤฑลฤฑ gerรงekleลtirecek olan ลirketler genellikle bu dรถnemi Ocak-Mart dรถnemi olarak seรงiyor. Yฤฑlda iki kez รผcret artฤฑลฤฑ yapan ลirketlerse ikinci artฤฑลฤฑ Temmuz-Eylรผl dรถneminde gerรงekleลtiriyor. รcret artฤฑลฤฑ yaparken belirleyici kriterler;
– kiลinin ve pozisyonunun ลirket iรงindeki kritiklik/รถnem dรผzeyi,
– kiลinin ลirket iรงindeki รผcret skalasฤฑndaki konumu,
– aynฤฑ/benzer gรถrevlere piyasada verilen รผcretler olarak sฤฑralanฤฑyor.
ลirketlerin dรถrtte birinde ikramiye ve prim yok
ฤฐkramiye ve prim gibi รผcret tamamlayฤฑcฤฑlarฤฑ uygulamalarฤฑ aรงฤฑsฤฑndan, katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑn yรผzde 44โรผ 2015โte รผcret tamamlayฤฑcฤฑlarฤฑnda herhangi bir deฤiลikliฤe gitmeyeceฤini belirtti. Yรผzde 27โsi รผcret tamamlayฤฑcฤฑlarฤฑnda artฤฑล, yรผzde 4โรผ ise azalma bรผtรงeliyor. Katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑn yรผzde 25โi ise ลirketlerinde ikramiye, prim gibi รผcret tamamlayฤฑcฤฑ uygulamalarฤฑn olmadฤฑฤฤฑnฤฑ bildirdi.
Yan haklarda saฤlฤฑk sigortasฤฑ ve ลirket aracฤฑ ilk sฤฑrada
Araลtฤฑrma sonuรงlarฤฑ ลirketlerin yan hak politikalarฤฑ hakkฤฑnda da ลu sonuรงlara ulaลtฤฑ:
Katฤฑlฤฑmcฤฑ ลirketlerin;
– Yรผzde 57โsi รงalฤฑลanlarฤฑna saฤlฤฑk sigortasฤฑ ve ลirket aracฤฑ saฤlฤฑyor.
– Yรผzde 29โu hayat sigortasฤฑ sunuyor.
– Yรผzde 44โรผ kฤฑsa dรถnemli teลvik/performans primi (1 yฤฑl) saฤlฤฑyor.
– Yรผzde 17โsinin bireysel emeklilik politikasฤฑ var.ย







