Genรงlik ve Spor Bakanlฤฑฤฤฑ, รถzel รถฤrenci yurt รผcretlerine zam sฤฑnฤฑrlamasฤฑ getirdi. Bu รผcretlere yapฤฑlabilecek en yรผksek zam oranฤฑ Yฤฐ-รFE ve TรFE toplamฤฑnฤฑn yarฤฑsฤฑna eklenecek 5 puandan fazla olamayacak.
Resmi Gazete‘nin bugรผnkรผ sayฤฑsฤฑnda yayฤฑmlanan yรผksek รถฤrenim รถzel barฤฑnma hizmetleri yรถnetmeliฤiyle gerรงek veya tรผzel kiลiler tarafฤฑndan รถzel barฤฑnma kurumu aรงฤฑlmasฤฑna, iลletilmesine ve denetimine esaslar belirlendi.
Yรถnetmeliฤin รผcret ve yรผkรผmlรผlรผkler baลlฤฑklฤฑ maddesine gรถre, รถzel yurtlar, bir sonraki รถฤretim yฤฑlฤฑnda uygulayacaklarฤฑ aylฤฑk barฤฑnma hizmeti รผcretini, her yฤฑl Temmuz ayฤฑ sonuna kadar, yeni hizmete aรงฤฑlan kurumlar ise aรงฤฑldฤฑktan sonra 1 ay iรงinde belirleyerek Genรงlik ve Spor ฤฐl Mรผdรผrlรผkleri’ne bildirecek ve sรถz konusu รผcret il mรผdรผrlรผฤรผnce onaylanacak. Bildirilen รผcretin รผzerinde รผcret alฤฑnamayacak.
Kurumlar, barฤฑnma hizmetine iliลkin baลka ad altฤฑnda herhangi bir รผcret talep edemeyecek ve barฤฑnma hizmeti รผcretinin bir aylฤฑk kฤฑsmฤฑna tekabรผl eden miktarda depozito alabilecekler.
รZEL YURTLARA EN รOK YรZDE KAร ZAM YAPILABฤฐLฤฐR?
รzel yurtlara uygulanacak zam sฤฑnฤฑrฤฑ Temmuz ayฤฑnฤฑn TรFE rakamฤฑyla Temmuz ayฤฑnฤฑn yฤฑllฤฑk รFE rakamฤฑnฤฑn toplamฤฑnฤฑn yarฤฑsฤฑna 5 puan eklenerek bulunuyor.
TรFE: 49,65 + Yฤฐ-รFE: 97,30/2 + 5 =78,47
TALEPLER KAPASฤฐTENฤฐN YARISINA KADAR KARลILANACAK
Yรถnetmeliฤe gรถre รผcret sฤฑnฤฑrlamasฤฑndan yararlanmak isteyen รถฤrenciler ders yฤฑlฤฑ bitmeden รถzel yurtlara kayฤฑt yenileme baลvurusunda bulunacaklar. Bu kurumlar, kayฤฑtlฤฑ รถฤrencilerden gelecek olan kayฤฑt yenileme taleplerini baลvuru tarihi esas alฤฑnmak suretiyle kapasitelerinin yarฤฑsฤฑna kadar karลฤฑlamak zorunda olacaklar.
รzel รถฤrenci yurtlarฤฑ ลehit ve gazi รงocuklarฤฑnฤฑ, devlet korumasฤฑ altฤฑndaki รงocuklarฤฑ ve madalyalฤฑ milli sporcularฤฑ รผcretsiz barฤฑndฤฑrabilecekler.
Kamu tรผzel kiลilerince aรงฤฑlmฤฑล ve kurum aรงma izni ile iลyeri aรงma ve รงalฤฑลma ruhsatฤฑ olmaksฤฑzฤฑn รถฤrenci barฤฑnma hizmeti veren yerler, 1 Aฤustos 2024 tarihine kadar yรถnetmelik hรผkรผmleri doฤrultusunda kurum aรงma izni ile iลyeri aรงma ve รงalฤฑลma ruhsatฤฑ alacak.
Otel, motel, pansiyon ve benzeri konaklama tesisi ruhsatฤฑ aldฤฑฤฤฑ halde her ne ad altฤฑnda olursa olsun yรผksekรถฤrenim รถฤrencilerine barฤฑnma hizmeti veren yerler ise 1 Aฤustos 2023 tarihine kadar yรถnetmelik hรผkรผmleri doฤrultusunda kurum aรงma izni ile iลyeri aรงma ve รงalฤฑลma ruhsatฤฑ almak zorunda olacaklar.
500 BฤฐN รฤRENCฤฐ BULUNDUKLARI ลEHฤฐRDEN BAลKA ลEHฤฐRDE รNฤฐVERSฤฐTEYE YERLEลTฤฐ
Bu yฤฑl 1 milyon 5 bin 490 genรง รผniversitelere yerleลti. รniversiteye yerleลen genรงlerin 154 bin 859’u aรงฤฑk รถฤretimde, 850 bin 631’i ise รถrgรผn รถฤretimde eฤitimlerini sรผrdรผrecekler. รrgรผn eฤitimde รผniversite hayatlarฤฑnฤฑ sรผrdรผrecek รถฤrencilerin ise 502 bin 295โi bulunduklarฤฑ ลehirden baลka bir ลehirde รผniversiteye yerleลti.
รniversiteye ilk defa baลlayacak 316 bin 460 รถฤrenci yurt iรงin baลvurusunu tamamladฤฑ. Ara sฤฑnฤฑflarda ise 98 bin 845 รถฤrenci yurtlara baลvuru yaptฤฑ. 2022- 2023 eฤitim รถฤretim dรถnemi iรงin birinci sฤฑnฤฑf ve ara sฤฑnฤฑflar olmak รผzere toplamda 415 bin 305 genรง GSB yurtlarฤฑna baลvuru yaptฤฑ. Baลvuran รถฤrencilerin 169 bin 899’u erkek, 245 bin 406’sฤฑ kฤฑzlardan oluลuyor.







