Tรผrk Havacฤฑlฤฑk ve Uzay Sanayii Aล (TUSAล/TAI) Genel Mรผdรผrรผ Temel Kotil, Atak helikopterinin Pakistan’a satฤฑลฤฑna iliลkin aรงฤฑklamada bulundu.
Kendisi de pilot olan Pakistan Baลbakanฤฑ ลahid Hakan Abbasi’nin geรงen ay ฤฐstanbul’da bu helikopterle uรงuล yaptฤฑฤฤฑnฤฑ anฤฑmsatan Kotil, “รok memnun oldular. Basฤฑna verdikleri demeรงte de Atak helikopteri iรงin ‘en iyi’ diye bahsettiler. Gรถrรผลmeler devam ediyor. Pakistan 30 helikopter alma kararฤฑnฤฑ verdi ama iลlemleri sรผrรผyor. Bir terslik olmazsa รถnรผmรผzdeki gรผnlerde son ลeklini imzalarฤฑz diye dรผลรผnรผyorum” dedi.
Yakฤฑn zamanda katฤฑldฤฑklarฤฑ Tayland Savunma ve Gรผvenlik Fuarฤฑ’na iliลkin de deฤerlendirmede
bulunan Kotil, “TAI aรงฤฑsฤฑndan baktฤฑฤฤฑmฤฑzda Anka รงok ilgi รงekti. Yine Atak helikopterine, Hรผrkuล’un silahlฤฑ versiyonuna ilgi vardฤฑ. Kuvvet komutanlarฤฑ, bakanlar dรผzeyinde gรถrรผลmeler gerรงekleลtirdik” dedi. Kotil, fuar kapsamฤฑnda aralarฤฑnda Endonezya, Malezya, Kamboรงya, Tayland, Vietnam, Filipinler, Gรผney Kore’nin yer aldฤฑฤฤฑ bazฤฑ รผlkelerden temsilcilerle temaslarda bulunduklarฤฑnฤฑ bildirdi.
“Uรงak projesinde motor รผretecek firma ocak ayฤฑnda belli olacak”
Temel Kotil, fuarda ayrฤฑca Milli Muharip Uรงak Projesi’ne yรถnelik ฤฐngiliz partnerleriyle iล birliฤi konularฤฑnda deฤerlendirme yapma imkanฤฑ bulduklarฤฑnฤฑ belirtti. Projenin mimari aลamasฤฑnฤฑn sรผrdรผฤรผnรผ, ardฤฑndan prototipe yรถnelik aลamaya geรงileceฤini dile getiren Kotil, ลunlarฤฑ kaydetti:
“Normal takvimimiz 4 yฤฑldฤฑ. Sayฤฑn Baลbakanฤฑmฤฑz bir yฤฑlฤฑ kesti, 3 yฤฑllฤฑk bir mimari รงalฤฑลma dรถnemimiz var. Projenin ilk safhalarฤฑndayฤฑz. Bu tรผr iลlerin 10 yฤฑl ve artฤฑsฤฑ oluyor. F-35, 25 yฤฑllฤฑk bir sรผreรง sonunda yapฤฑldฤฑ, biz bu sรผrenin yarฤฑsฤฑnda projeyi gerรงekleลtirmeyi hedefliyoruz. Motor ihalesini de Savunma Sanayii Mรผsteลarlฤฑฤฤฑ adฤฑna biz yapฤฑyoruz, sonra kendilerine takdim edeceฤiz. Ocak ayฤฑnda motorun yรผklenicisi kim olacak, hangi firmayla รงalฤฑลฤฑlacak, onlar netleลecek”







