Panama Kanalı kuruyor, taşımacılık sektörü demiryoluna kayıyor

Panama Kanalı kuruyor, taşımacılık sektörü demiryoluna kayıyor

Panama Kanalı yaşanan kuraklık nedeniyle ticaret gemilerini bir bir kaybediyor. Deniz taşımacılığı devleri maliyetlerin artması pahasına rotalarını alternatif denizlere çeviriyor.

A+A-

Panama Kanalı Cuma günü yaptığı açıklamada, dünyanın en işlek ticaret yollarından biri olan kanalın devam eden kuraklık nedeniyle kısıtlamalarla karşı karşıya kalması nedeniyle müşterilerin alternatif nakliye yöntemlerine yönelme kararlarını "anlayabildiğini" ve gelecekteki iklim krizlerinin neden olacağı aksaklıkları önlemek için çözümler üzerinde çalıştığını belirtti.

Perşembe günü Danimarkalı denizcilik devi Maersk, düşük su seviyeleri nedeniyle Panama Kanalı'ndan vazgeçerek bazı kargoları taşımak için demiryoluna yöneleceğini söyledi.

Panama Kanal İdaresi'nden Reuters'e yapılan açıklamada, "Açıklanan değişiklikler Maersk'in hizmetlerinden sadece birini - OC1 Oceania - etkilerken, diğer hizmetler kanaldan geçmeye devam edeceğinden Maersk'in operasyonlarını desteklemeye devam edeceğiz" denildi.

Otorite, iklim anormalliklerinin dünya ticaretinin yaklaşık %5'ini taşıyan ticaret yolu üzerindeki etkisini sınırlandırmak için kısa ve uzun vadeli çözümler geliştirdiğini de sözlerine ekledi.

Yetkili, "Bizim gibi müşterilerimizin de dünya genelindeki iklim değişikliklerinin etkileri ve Panama Kanalı'ndaki mevcut su sıkıntısı nedeniyle faaliyetlerini uyarlamaları gerektiğini anlıyoruz" dedi.

Maersk'in Avustralya ve Yeni Zelanda'yı Panama Kanalı üzerinden ABD'nin Doğu Yakası şehirleri Philadelphia ve Charleston, Güney Carolina'ya bağlayan OC1 hizmeti artık biri Atlantik diğeri Pasifik olmak üzere iki ayrı döngü oluşturacak.

Panama Kanalı genellikle günde yaklaşık 36 geçişe izin veriyordu, ancak gemileri kanaldan geçirmek için gereken su seviyeleri düşük seviyede kaldığından kanal otoritesi bu sayıyı kademeli olarak düşürdü. Şu anda günde 24 geçişe izin veriliyor.

İlgili Haberler