Para, Mobius'tan kaçıyor

Para, Mobius'tan kaçıyor

Mark Mobius'un yönettiği fondan son beş yılda 13 milyar dolarlık sermaye çıkışı yaşandı.

A+A-

Gelişmekte olan ülkelerdeki başarılı yatırım hamleleriyle 'Para Sihirbazı' lakabını kazanan Mark Mobius'un yönettiği fondan son beş yılda 13 milyar dolarlık sermaye çıkışı yaşandı.


Çeyrek yüzyıldır Mark Mobius'un adı gelişen ülke yatırımlarıyla anılıyor.

Gözüpek yatırımcı Mobius, çoğunlukla beyaz kıyafetiyle arz-ı endam ettiği televizyon yayınlarında St Petersburg'dan Sao Paulo'ya yatırımcılara gelişmekte olan ülkelere yönelmeleri için tavsiyelerde bulunuyor.

En başarılı yatırımcılar arasında

2007'de karikatür kitabı bile çıkan Mobius, ABD'de 20'inci yüzyılın en başarılı 10 yatırımcısından biri olarak gösterildi. Listede Warren Buffet, Bill Gross, Julian Robertson ve George Soros gibi ünlü milyarderlerle yan yanaydı.

Gelişen Piyasalar Kralı

Yatırım dünyası Bill Gross'u tahvil piyasalarının, Mark Mobius'u ise gelişmekte olan piyasaların Kral'ı olarak görüyor. Ancak Mobius, hükümranlığının sonuna geliyor gibi... Zira Mobius 78 yaşında ve son yıllarda yatırımcılar fonundan ayrılıyor.

13 milyar dolarlık sermaye çıkışı

Mobius yönettiği 1987'de katıldığı Singapur merkezli Franklin Templeton Investments, son beş yılda kötü bir performans sergiliyor. Franklin Templeton fonu zirve yaptığı 2011 yılında 39 milyar dolara çıkarken son günlerde yüzde 33 düşerek 26 milyar dolara kadar geriledi.

Geçtiğimiz Aralık ayında Mobius'un amiral gemisi olan Asian Growth Fon bölgenin en büyüğü ünvanını kaybetti.

Bloomberg Businessweek dergisine konu hakkında konuşan Capital IQ Yatırım Fonları Direktörü Todd Rosenbluth, " Mobius, gelişmekte olan piyasaların en önemli oyuncusu. Ve bu piyasaya hakim yöneticilerden biri. Ne yazık ki, Franklin Templeton'ın son yılardaki performansı beklentilerin altında kalıyor. Yatırımcılar hayal kırıklığı yaşıyor" dedi.

"İnsanların kaçtığı piyasalara yatırım yapıyoruz"

Para Sihirbazı Mobius, Todd Rosenbluth ile aynı görüşte olmadığını şöyle açıklıyor:

"Franklin Templeton olarak insanların kaçtığı piyasalara yatırım yapıyoruz. Bazen bazı fonlar belli zaman aralığında istenilen performansı sergileyemeyebiliyor. Ancak hissedarlarımız piyasanın genel eğilimine muhalif olan yaklaşımımızla uzun vadede kazanacaklardır"
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.