Petrol fiyatları Cuma günü geriledi ve böylece üst üste üçüncü aylık düşüşe yöneldi. Güçlü dolar ve zayıf Çin verileri kazançları sınırlandırırken, büyük üreticilerden gelen artan arz, Batı’nın Rus ihracatına yönelik yaptırımlarının etkisini dengeledi.
Brent ham petrol vadeli işlemleri yüzde 0,55 düşüşle varil başına 64,64 dolara gerilerken, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü yüzde 0,71 düşüşle varil başına 60,14 dolardan işlem gördü.
ANZ analistleri bir notta, “Güçlü ABD doları, emtia piyasalarındaki yatırımcı iştahını baskıladı” dedi. Fed Başkanı Jerome Powell’ın Çarşamba günü Aralık ayında faiz indiriminin garanti olmadığını söylemesi, doları güçlendirdi.

Fiyatlar ayrıca Çin’in resmi verilerinde, ülkenin imalat faaliyetinin Ekim ayında üst üste yedinci ayda da daraldığını göstermesinin ardından geriledi.
Petrol fiyatları yüzde 3 düşüş yolunda
Hem Brent hem de WTI, Ekim ayında yaklaşık yüzde 3 düşüş yolunda ilerliyor. Bu düşüşte, küresel arzın bu yıl talep artışını aşmasının etkisi büyük. OPEC ve OPEC dışı büyük üreticiler, pazar payını artırmak amacıyla üretimi artırıyor.
Artan arz, Batı yaptırımlarının Rusya’nın Çin ve Hindistan gibi başlıca alıcılara yönelik petrol ihracatını aksatmasının etkisini de hafifletecek.
Konuya yakın kaynaklara göre OPEC+ grubu, Pazar günü yapılacak toplantı öncesinde Aralık ayında mütevazı bir üretim artışı yönünde eğilim gösteriyor.
Sekiz OPEC+ üyesi, son aylarda toplamda günlük 2,7 milyon varil — yani küresel arzın yaklaşık yüzde 2,5’i — ek üretim artışı hedefi belirledi.
Bu arada, en büyük ihracatçı Suudi Arabistan’ın ham petrol ihracatı, Ağustos ayında günde 6,407 milyon varille altı ayın en yüksek seviyesine çıktı. Çarşamba günü Ortak Kuruluşlar Veri Girişimi (JODI) tarafından yayımlanan verilere göre, ihracatın daha da artması bekleniyor.
ABD Enerji Bilgi İdaresi’nin (EIA) raporu ise, geçtiğimiz hafta ABD ham petrol üretiminin rekor seviye olan günlük 13,6 milyon varile ulaştığını gösterdi.

ABD Başkanı Donald Trump Perşembe günü yaptığı açıklamada, Çin’in ABD enerji ürünlerini satın alma sürecini başlatmayı kabul ettiğini ve Alaska’dan gaz alımını içeren büyük ölçekli bir anlaşmanın gündeme gelebileceğini söyledi.
Ancak analistler, ABD-Çin ticaret anlaşmasının Çin’in ABD enerji ürünlerine olan talebini artırıp artırmayacağı konusunda temkinli davrandı.
Barclays analisti Michael McLean, “Alaska, ABD’nin toplam ham petrol üretiminin yalnızca yüzde 3’ünü gerçekleştiriyor, bu da önemsiz sayılır. Çin’in Alaska LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) alımları büyük olasılıkla piyasa koşullarına bağlı olacaktır” dedi.






