ABD’li bir federal mahkeme, ฤฐngiliz enerji ลirketi British Petroleum’un (BP) 2010’da Meksika Kรถrfezi’ndeki sondaj kuyusunda meydana gelen felaket sonucu 20 milyar dolar tazminat รถdeme teklifini onayladฤฑ.
New Orleans Federal Mahkemesi Yargฤฑcฤฑ Carl Barbier’ฤฑn onayladฤฑฤฤฑ teklife gรถre, sondaj kuyusundaki sฤฑzฤฑntฤฑ ve yangฤฑn sonucunda รงevreye verilen zararฤฑn karลฤฑlanmasฤฑ iรงin BP, ABD’li yerel yรถnetim ve 5 eyalete, gelecek 16 yฤฑlda toplam 20,8 milyar dolar รถdeyecek.
Tazminat, ABD’de tek bir kurumun uzlaลtฤฑฤฤฑ en bรผyรผk miktar olma รถzelliฤi taลฤฑyor.
ABD tarihindeki en bรผyรผk รงevre felaketi olarak adlandฤฑrฤฑlan sฤฑzฤฑntฤฑ sonucu BP’nin Meksika Kรถrfezi’ne komลu eyaletlerde zarar gรถren iล yeri ve sakinlere tazminat รถdeme davasฤฑ 2012 yฤฑlฤฑndan beri devam ediyor.
11 ฤฐลรฤฐ YAลAMINI YฤฐTฤฐRMฤฐลTฤฐ
BP’den, geรงen sene yapฤฑlan bir aรงฤฑklamada, felaket sonrasฤฑ รถdenen farklฤฑ ceza, anlaลma ve uzlaลma bedelleri ile okyanusun temizlenmesi toplam maliyetinin 53 milyar dolarฤฑn รผzerinde olacaฤฤฑnฤฑn tahmin edildiฤi belirtilmiลti.
Sรถz konusu felaket sonucu sondaj kuyusunda รงalฤฑลan 11 iลรงi hayatฤฑnฤฑ kaybederken, petrol sฤฑzฤฑntฤฑsฤฑ yaklaลฤฑk 3 ay sรผrmรผลtรผ.







