Piyasalar Fed'in faiz indirimini beklerken altın fiyatları baskılanıyor

Piyasalar Fed'in faiz indirimini beklerken altın fiyatları baskılanıyor

Altın fiyatları, yatırımcılar bu hafta açıklanacak ABD enflasyon rakamlarını beklerken, Fed'in gelecek yıl faiz indirimine gideceği beklentileriyle Çarşamba günü 2 bin dolar seviyesinin üzerinde sabitlendi.

A+A-

Altın fiyatları hafta başından bu yana yatay seyrediyor. Spot altın, sabah saatleri itibariyle ons başına 2.040,69$ seviyesinde sabit kaldı. ABD vadeli altın kontratları %0,1 değer kazanarak 2.053,90$ oldu.

UBS analisti Giovanni Staunovo, "Büyük hareketin ardından piyasa biraz bekle ve gör modunda. Bu durum tatil dönemine yaklaşırken faaliyetlerin azalmasıyla da ilgili olabilir" şeklinde konuştu ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle piyasa katılımcıları, enflasyon ve istihdam verileri gibi Fed'in para politikasını etkileyen verileri izleyecektir."

Fed'in altta yatan enflasyon için tercih ettiği ölçüt olan Kasım ayı çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) endeksi raporu Cuma günü açıklanacak.

Geçtiğimiz hafta Fed, sıkılaştırma sürecinin sona erdiğini belirtirken faiz indirimlerinin 2024 yılında gerçekleşebileceğinin sinyalini verdi.

Chicago Fed Bankası Başkanı Austan Goolsbee, enflasyonun geriletilmesi konusunda kaydedilecek ilerlemenin, Fed'in gelecek yıl faiz oranlarını düşürme kararında belirleyici faktör olacağını söyledi.

Bazı Fed yetkilileri, piyasada artan faiz indirimi beklentilerine karşı çıktı. Staunovo, "Fed yetkililerinden gelen ve piyasanın Fed kesintilerine ilişkin beklentilerinin biraz agresif olduğuna işaret eden yorumlar da fiyat artışını sınırlayan bir faktör oldu" diye ekledi.

Düşük ABD faiz oranları altının cazibesini artırıyor. CME FedWatch aracına göre, piyasalar Mart ayında faiz indirimi olasılığını yaklaşık %75 olarak fiyatlıyor.

Bağımsız analist Ross Norman, "Yakın vadede sert tonun hakim olacağını tahmin ediyoruz, ancak yukarı yönlü ciddi bir meydan okumanın 2024'ün başlarına kadar beklemesi gerekeceğini düşünüyoruz" dedi.

Diğer metallerde, spot gümüş %0,1 artışla ons başına 24,04$'a yükselirken, platin %0,2 artışla 956,47$'a çıktı. Paladyum %1,4 düşüşle 1.206,62 dolara geriledi. 

İlgili Haberler