Piyasalar haftaya negatif başladı

Piyasalar haftaya negatif başladı

Küresel piyasalar haftaya, geçen haftanın son işlem gününde ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin etkisiyle bu haftaya negatif başladı

A+A-

Küresel piyasalar geçen hafta genel olarak pozitif bir seyir izlerken, haftanın son işlem gününde açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentileri aşmasının ardından satışların etkisini artırdığı ve yeni haftada Asya borsalarında da olumsuz havanın devam ettiği görülüyor.

ABD'de ekonomik aktiviteye ilişkin kafa karıştıran bir dizi veriden sonra geçen hafta genel olarak beklentileri karşılayan verilerin gelmesiyle hisse senedi piyasalarında yükseliş isteği ve yeni rekorlar görülürken, haftanın son işlem gününde şubat ayı tarım dışı istihdam verisinin de beklentileri aşması etkili olan kar satışlarının karşılanmasını sağladı. Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,19 oranında yükselişle 16.453 puandan haftayı tamamlarken, S&P 500 endeksi ise hafta boyu devam eden rekorlarını sürdürdü. S&P 500 endeksi cuma günü gördüğü en yüksek seviye rekorunu kırarken, önceki kapanışa göre sınırlı bir yükselişle kapanış rekorunu da 1.878 puana taşıdı.

ABD şubat ayı tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde artış göstermesiyle parasal genişlemenin beklentilerden de önce sonlandırılabileceği tedirginliğinin ABD dışındaki piyasalarda satışlara neden olduğu görüldü. Almanya'da DAX endeksi cuma günü yüzde 2,01 oranında değer kaybederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,12, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 1,36 düşüş kaydetti.

Yeni haftaya küresel piyasalardaki negatif etkiyle başlayan Asya borsalarında, Çin'de açıklanan verilerin ekonomik aktiviteye ilişkin beklentileri zayıflatmasıyla hızlı düşüşler dikkati çekiyor. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,01 oranında azalışla günü tamamlarken, Çin'de Şangay endeksinin kaybı şu dakikalarda yüzde 3'e yaklaştı.

Yurt içinde ise geçen hafta içinde bulunduğu 61.000 - 65.000 bandı içindeki hareketine devam eden BIST 100 endekinin, yeni haftada da bu seviyelerinin takip edileceğini belirten analistler, bugün ve yarın veri takviminin zayıf olması nedeniyle iç dinamiklerin etkili olacağı ve açıklanan bilanço ve temettü kararları ile hisse bazlı hareketlerin öne çıkacağını kaydediyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.