Piyasalar Merkez Bankası'na odaklı

Piyasalar Merkez Bankası'na odaklı

Küresel piyasalarda genel olarak pozitif görünüm korunurken yurtiçi piyasalar dünkü olumlu havanın ardından bugün açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarına odaklandı.

A+A-

Küresel piyasalarda genel olarak pozitif görünüm korunurken yurtiçi piyasalar dünkü olumlu havanın ardından bugün açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarına odaklandı.

ABD'de dün resmi tatil nedeniyle kapalı olan piyasalar bugün açıklanacak şubat ayı New York Fed İmalat Sanayi Endeksi'ni takip edecek. Dow Jones endeksinin geçen haftayı son 3 haftanın en yüksek kapanışı olan 16.154 puandan tamamladığını hatırlatan analistler, son dönemde açıklanan veriler ekonomik aktiviteye ilişkin kafa karışıklığına sebep olsa da çok sert geçen hava koşullarının düzelmeye başlaması ile gelecek verilerin daha doğru sinyaller vereceğini belirtiyor.

Avrupa tarafında dün hisse senedi piyasalarında sınırlı satıcılı bir seyir izlenirken, avro/dolar paritesi ise analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 1,3720 seviyesini test etti. Bugün şubat ayı ZEW endeksinin takip edileceği Almanya'da DAX endeksi dün yüzde 0,06 oranında sınırlı bir düşüş gerçekleştirdi, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,11, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,14 oranında değer kaybetti. İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise hisse ve sektör bazlı güçlü yükselişlerin desteği ile yüzde 1,09 oranında artış kaydetti.

Yurtiçi piyasalarda ise dün yükseliş eğiliminin dikkat çektiği BIST 100 endeksinin analistlerin güçlü direnç olarak nitelendirdiği 65.500 seviyesinin üzerinde kapanış yapması dikkati çekti. Dolar/TL dün 50 günlük hareketli ortalamasının da geçtiği 2,1731 seviyesine kadar geriledi, tahvil-bono piyasasında ise yatay seyrin korunduğu görüldü. Analistler, dolar/TL'de 2,16 - 2,17 aralığının güçlü destek konumunda olduğunu ifade ederek, bugünkü PPK kararları sonrasında bu seviyenin test edilip etmeyeceği ve gelmesi muhtemel tepki alımlarının gücünün takip edileceğini kaydediyor.

Bugün saat 14.00'de açıklanacak PPK faiz kararı ile ilgili olarak gerçekleştirilen AA Finans PPK Beklenti Anketi'ne göre ekonomistlerin hiçbiri faizlerde değişiklik beklemiyor.

28 Ocak tarihinde gerçekleştirilen ara PPK toplantısında Kurul, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4,50'den yüzde 10'a yükseltmişti. Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 3,50'den yüzde 8'e, marjinal fonlama oranını yüzde 7,75'ten yüzde 12'ye ve açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını ise yüzde 6,75'ten yüzde 11,5'e çıkarmıştı.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

11.00 Avro bölgesi aralık ayı ödemeler dengesi 

11.30 İngiltere ocak ayı TÜFE 

12.00 Almanya, ZEW ekonomik beklenti anketi 

14.00 Türkiye, TCMB PPK faiz kararı 

15:30 ABD New York Fed imalat sanayi endeksi 

16.00 ABD aralık ayı net sermaye girişi

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.