Piyasalar Rusya geriliminin seyrini izleyecek

Piyasalar Rusya geriliminin seyrini izleyecek

BONO&FX-Rusya endişeleri ve küresel piyasaları takip eden kurda geçen haftaya göre daha sakin bir seyir bekleniyor.

A+A-

Geçen hafta Moody's beklentileri, ABD verileri ve Avrupa Merkez Bankası'nın piyasalarca yeterli görülmeyen gevşeme adımları ile geniş bir bantta her iki yönlü sert dalgalanan piyasalarda bu hafta daha sakin bir seyir bekleniyor. Piyasalarda Rusya ile artan gerilimin nasıl ilerleyeceği ve küresel piyasalar izleniyor.

Bankacılar iç piyasada bu hafta TCMB'nin 2016 para ve kur metnini, sanayi üretimi, büyüme ve Rusya ile ilgili ekonomik yaptırımlar sonrası gelişmelerin takip edilmeye devam edileceğini yurtdışında ise geçen hafta son 7 yılın en büyük tek günlük hareketini gerçekleştiren euro/dolar paritesindeki olası hareketliliğin önemini koruduğunu belirttiler.

Cuma günü Moody's beklentileriyle 2.8760-2.9190 bandında sert dalgalanan dolar/TL , bu sabah güne saat 08.23'te 2.8850/2.8868 seviyesinde başladı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's seçim dönemi boyunca koruduğu güçlü mali göstergeleri ve ekonominin dayanıklılığı nedeniyle Türkiye'nin Baa3 olan kredi notunu teyit ederken, ekonomiyi küresel risklere karşı kırılgan hale getiren yurtdışından yüksek fonlama gereksinimi nedeniyle "negatif" not görünümünü değiştirmedi.

Cuma günü piyasada olası bir not indirimi senaryosu Moody's'in 11 Nisan 2014'te yani 19 ay önce Türkiye'nin kredi notunu güncellemesi nedeniyle gündeme gelmişti. Kredi derecelendirme kuruluşlarının negatif görünümü 12-18 ay korumaları bir not indirimi olasılığına işaret ediyor ancak kuruluşlara bu sürelere ilişkin bir kısıtlama getirmiyor, dolayısıyla daha uzun süre de not değişikliği yapılmayabiliyor.

Bir bankanın döviz masası müdürü, "Geçen haftaki hareketliliği bu hafta beklemiyoruz. Hem yeni yılın yaklaşıyor olması hem de Fed hariç yılı belirleyen önemli gündem maddelerinin tamamlanmış olması nedeniyle daha sakin bir seyir görebiliriz. Aslında yeni bir gündem oluşmaz ise ABD Merkez Bankası'nın önümüzdeki haftaki kararına kadar sakin bir seyir görmemiz piyasayı şaşırtmamalı. Fed Aralık kararı ise fiyatlara çoktan yansıdı diye düşünüyorum" dedi.

Bankacı petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye piyasalarına olumlu yansımalarının görülmeye devam edebileceğini de sözlerine ekledi.

Ham petrol fiyatları Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyelerinin Haziran 2014'ten bu yana fiyatların yüzde 60'tan daha fazla düşmesine neden olan petrol arzının azaltılması için üretimi düşürme konusunda anlaşamayınca değer kaybına devam etti. ABD ham petrolünün varil fiyatı 45 sent değer kaybederek 39.52 dolara gerilerken, Brent ham petrolünün varil fiyatı da 35 sent düştü ve 42.66 dolara indi.

Piyasalar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 15-16 Aralık'ta gerçekleştireceği faiz toplantısında 10 yıl aradan sonra ilk faiz artışını gerçekleştirmesi bekleniyor. Fed'in faiz artışlarına ilişkin öncü göstergelere göre yüzde 80'e yakın oranda artışın Aralık'ta gerçekleşeceği fiyatlanıyor.

Dolar geçtiğimiz hafta istihdam verilerinin ardından bir toparlanma gerçekleştirdikten sonra bu haftaya sakin bir seyirle başladı. Doların diğer büyük altı para birimi karşısındaki hareketini izleyen dolar endeksi istihdam verilerinin açıklandığı Cuma günü yüzde 0.75 yükselirken, bugün 98.444 seviyelerinde yatay işlem gördü.

Avrupa Merkez Bankası'nın geçen hafta açıkladığı ilave parasal teşvik paketinin beklentileri karşılayamaması sonrasında euro/TL baskı altında kalmayı sürdürüyor.

ECB kararları öncesi 3.05 civarında işlem gören euro/TL Cuma gününü 3.1450 civarında tamamlamasının ardından bu sabah 0825'te 3.1358/3.1391 seviyesinde işlem gördü. Sepet bazında TL ise Cuma kapanışta işlem gördüğü seviyelerden anlamlı bir değişim göstermeyerek bu sabah 3.0110/3.0138 seviyesinde güne başladı.

Tahvil-bono piyasasında ise 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 10.32 seviyesinde gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 10.28 oldu. 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil faizi ise Cuma günü spot kapanış ortalama yüzde 10.81 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 10.59 oldu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.