Piyasalara FED desteği

Piyasalara FED desteği

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen dün New York Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada piyasaları destekleyici sinyaller verdi.

A+A-

Küresel piyasalar Fed ve bilanço desteği ile pozitif bir seyir izliyor. 

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen dün New York Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada piyasaları destekleyici sinyaller verdi. Yellen,  "Enflasyon ve istihdam, hedefin gerisinde kaldığı ve bu amaca yönelik gelişmeler öngörülenden yavaş gittiği sürece mevcut hedef faiz oranı büyük ihtimalle korunacaktır" dedi.

Fed'in iş dünyasının nabzını tuttuğu araştırması “Bej Kitap”ın dün yayınlanan nisan raporunda, araştırmaya esas olan 7 Nisan’dan önceki dönemde 12 bölgenin 8’inde ekonomik faaliyetlerde mütevazı ya da ölçülü bir artış meydana gelirken, çoğu bölge ekonomik görünümü pozitif olarak nitelendirildi. Rapora göre hava şartlarının düzelmesine paralel olarak tüketim harcamalarında ülke genelinde artış görüldü.  

Bu gelişmelerin ardından New York borsasında endeksler yükseldi. Dow Jones endeksi yüzde 1, S&P 500 endeksi yüzde 1,05 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,29 yükseldi.
Dün Çin'in büyüme verisi ve iyi gelen bilançolarla Avrupa borsaları da pozitif seyretti. Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,57, İngiltere FTSE 100 endeksi yüzde 0,65 yükseldi.

ABD'den olumlu bir hava devralan Asya borsalarında karışık bir görünüm var. Japonya Nikkei endeksi yüzde 0,2 yükselişle, Çin şangay bileşik endeksi yüzde 0,2 düşüşle seyrediyor. Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0,3 yukarıda, Hindistan Sensex Endeksi yüzde 0,9 aşağıda bulunuyor.

 Yurt içinde dün BIST 100 endeksi yön bulmakta zorlandı. Gün içinde genel olarak sıkışık bir seyir izlenirken endeks dün yüzde 0,05 oranında düşerek 72.399,37 puandan kapandı. Dün en yüksek 2,1435, en düşük 2,1283'ü gören dolar/TL şu dakikalarda 2,1350 seviyelerinde seyrediyor. Avro/dolar paritesi 1,3842, döviz sepeti 2,5486, ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,62 seviyelerinden işlem görüyor.

Analistler, yurt içinde veri akışının sakin olduğu günde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün yapılacak olağan genel kurul toplantısında konuşacak Başkan Erdem Başçı'dan gelecek mesajların izleneceğini, yurt dışında ise ABD'de açıklanacak bilançolarla verilerin takip edileceğini kaydediyor. 

ABD'de bugün Goldman Sachs, Morgan Stanley, Dupont, Pepsico, General Electric, Philip Morris gibi şirketlerin bilançoları açıklanacak.

BIST 100 endeksinin 72.000-74.000 bandına sıkışmış göründüğünü belirten analistler, 72.000 seviyesine yaklaştıkça alıcıların, 74.000'e yaklaştıkça satıcıların devreye girdiğini ifade ediyor.

Analistler, Ukrayna'daki gelişmelerle birlikte yükselen ve 110 dolar sınırına yaklaşan petrol fiyatlarının da izleneceğini ifade ederek, endekste kısa vadede 72,100 seviyesinin destek, 73,600 seviyesinin direnç konumunda bulunduğunu belirtiyor.

Bugün Açıklanacak veriler şöyle:


10.00 TCMB şubat kısa vadeli dış borç istatisleri

14.00 TCMB Olağan Genel Kurul Toplantısı

14.30 TCMB haftalık para ve banka istatistikleri

15.30 ABD işsizlik başvuruları

17.00 Philadelphia Fed iş dünyası aktivite endeksi

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.