Piyasalarda dün ne oldu, bugün ne olacak?

Piyasalarda dün ne oldu, bugün ne olacak?

İnfo Yatırım: BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

A+A-

 

İnfo Yatırım 28 Eylül 2023 Bülteni

Ne Oldu?

TCMB reeskont ve avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranlarında değişiklik yaptı. Vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık % 30,75, avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık %31,75 oldu.

Volkswagen'in bilgisayar sisteminin büyük bir arızadan etkilendiği ve şirketin birçok fabrikada üretimi durdurmak zorunda kaldığı bildirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Rolls - Royce Group ile nükleer enerji alanında küçük modüler reaktörlere ilişkin işbirliği konusunu görüştüklerini duyurdu.

ABD, İran'ın İHA programına katkı sağlayan, aralarında iki Türk şirketinin de bulunduğu çok sayıda şirket ve kişiye yaptırım uygulama kararı aldı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy, federal hükümetin kapanmasının hala önlenebileceğine inandığını söyledi.

Fitch, ABD'de tüketici harcamalarında bu yılın son çeyreği itibarıyla yavaşlama bekliyor.

SEC Başkanı Gensler, Bitcoin'in menkul kıymet olmadığını savundu.

JPMorgan’a göre, Çin’li bankaların temerrüde düşen gayrimenkul geliştirme şirketlerinden kaynaklanan sorunlu kredi oranları artmaya devam ederse, 2024 yılında kazançları %10 kadar düşebilir.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, ülkesinin Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeni sakinlerin haklarının, ülke yasaları ve uluslararası yükümlülükler çerçevesinde güvence altına alınacağını söyledi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, erken genel seçimi 17 Aralık'ta yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Burkina Faso askeri yönetimi, 26 Eylül'de bir darbe girişimin bastırıldığını duyurdu.

Ne Olacak?

Yurt içinde Ekonomik Güven Endeksi açıklanacak.

ABD’de büyüme verisi ve İşsizlik Maaşı Başvuruları açıklanacak.

Fed Başkanı Powell’ın konuşma yapması bekleniyor.

S&P’nin Türkiye raporunu 29 Eylül’de yayımlaması bekleniyor.

Borsa İstanbul’un bu sabah yatay açılış yapmasını bekliyoruz.

Açıklama

BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz. Fed, geçen hafta faiz kararını açıkladı. Faizi sabit bırakan Fed'in kararı sürpriz olmadı fakat ileriye dönük projeksiyonlarda yapılan revizyonlar piyasalarda belirsizlikleri artırdı. Karar sonrasında mikrofonların başına geçen Fed Başkanı Powell, mesajlarını daha da şahinleştirdi. 2024 yılının ilk yarısında beklenen faiz indirimleri mesajlar ardından 2024 yıl sonuna ötelendi. 2024'te ortalama 100 baz puan indirim beklenirken, son karar metninde gidilen değişiklik ile bu oran 50 baz puan azaldı. Fed’in büyüme beklentisi 2023 için % 1’den %2,1’e, 2024 için %1,1’den %1,5’e yükselirken, 2025 ve 2026 için %1,8’de sabit kaldı. İstihdam tarafındaki yukarı yönlü seyir iç talebe bağlı olarak enflasyonu baskılayabilecek unsurlar arasında yer almaya da devam ediyor. Artan enerji fiyatlarının da enflasyona yansıyacak olması faiz artırım ihtimalini Kasım ayı için daha da artırıyor. Bugün ABD'de ikinci çeyrek büyüme verisi de açıklanacak. Büyüme beklentilerini yukarı yönlü revize eden Fed ile birlikte büyümenin iç talebe bağlı olarak gerçekleşmesini beklemekteyiz.

Endeks Değişimleri

BİST100 endeksi, dün günü %0,35 düşüşle 8.214 seviyesinden tamamladı. Endeks, haftalık bazda ise %2,17 yükseldi. Aylık bazda ise %3,74 yükselen endeks, yılbaşı itibarıyla ise %49,09 yükseliş kaydetti.

BIST30 endeksi, dün günü %0,43 düşüşle 8.611 seviyesinden tamamladı. Endeks, haftalık bazda ise %1,97 yükseldi. Aylık bazda ise %2,38 yükselen endeks, yılbaşı itibarıyla ise %44,85 yükseliş kaydetti.

BISTBANK endeksi, dün günü %0,78 yükselişle 8.332 seviyesinden tamamladı. Endeks, haftalık bazda ise %2,87 yükseldi. Aylık bazda ise %12,91 yükselen endeks, yılbaşı itibarıyla ise %65,72 yükseliş kaydetti.

BISTSIN endeksi, dün günü %0,58 düşüşle 13.627 seviyesinden tamamladı. Endeks, haftalık bazda ise %3,51 yükseldi. Aylık bazda ise %6,47 yükselen endeks, yılbaşı itibarıyla ise %53,04 yükseliş kaydetti.

BIST30YVADE endeksi, dün günü %0,31 düşüşle 8.841,3 seviyesinden tamamladı. Endeks, haftalık bazda ise %1,70 yükseldi. Aylık bazda ise %0,26 yükselen endeks, yılbaşı itibarıyla ise %38,43 yükseliş kaydetti.

Önümüzdeki Günler

Bugünün en önemli gündem maddesi, yurt içinde Ekonomik Güven Endeksi ve ABD'de büyüme verisi olacak. Fed Başkanı Powell'ın konuşması da piyasaların odağında olacak.

İlgili Haberler