ABD ekonomisinin yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤinde yรผzde 1,3 bรผyรผdรผฤรผ รถngรถrรผldรผ. ABD Ticaret Bakanlฤฑฤฤฑ, ocak-mart dรถnemi Gayrisafi Yurt ฤฐรงi Hasฤฑla (GSYH) verisine iliลkin ikinci tahminleri aรงฤฑkladฤฑ.
Buna gรถre, ABD’de GSYH, bu yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤinde yฤฑllฤฑklandฤฑrฤฑlmฤฑล olarak yรผzde 1,3 arttฤฑ. Bรถylelikle 2022’nin ikinci รงeyreฤinden bu yana en dรผลรผk bรผyรผme kaydedildi.
รlkenin GSYH verisine iliลkin nisan ayฤฑnda yayฤฑnlanan รถncรผ verilerde, ekonominin yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤinde yรผzde 1,6 bรผyรผdรผฤรผ tahmin edilmiลti.
รlke ekonomisi, 2023’รผn son รงeyreฤinde yรผzde 3,4, geรงen yฤฑl genelinde ise yรผzde 2,5’lik bรผyรผme performansฤฑ gรถstermiลti.
ABD ekonomisinin yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤindeki bรผyรผmesinde, tรผketici harcamalarฤฑ, konut ve konut dฤฑลฤฑ sabit yatฤฑrฤฑmlar ile eyalet ve yerel yรถnetim harcamalarฤฑndaki artฤฑล etkili oldu. Aynฤฑ dรถnemde รถzel stok yatฤฑrฤฑmlarฤฑnda ise azalma gerรงekleลti. ฤฐthalat da artฤฑล gรถsterdi.
ฤฐlk รงeyreฤe iliลkin GSYH’deki revizyonda, tรผketici harcamalarฤฑ, รถzel stok yatฤฑrฤฑmlarฤฑ ve federal hรผkรผmet harcamalarฤฑndaki aลaฤฤฑ yรถnlรผ revizyon ile ithalattaki yukarฤฑ yรถnlรผ revizyon belirleyici oldu.
Yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤinde kiลisel tรผketim harcamalarฤฑ fiyat endeksindeki artฤฑล yรผzde 3,3’e revize edildi. รncรผ verilerde kiลisel tรผketim harcamalarฤฑ fiyat endeksinin yรผzde 3,4 arttฤฑฤฤฑ aรงฤฑklanmฤฑลtฤฑ. Kiลisel tรผketim harcamalarฤฑ fiyat endeksi, geรงen yฤฑlฤฑn son รงeyreฤinde yรผzde 1,8 artmฤฑลtฤฑ.
Gฤฑda ve enerji harcamalarฤฑnฤฑn hesaplama dฤฑลฤฑ tutulduฤu รงekirdek kiลisel tรผketim harcamalarฤฑ fiyat endeksindeki artฤฑล da yรผzde 3,7’den yรผzde 3,6’ya รงekildi. รekirdek kiลisel tรผketim harcamalarฤฑ fiyat endeksi, geรงen yฤฑlฤฑn son รงeyreฤinde yรผzde 2 artฤฑล kaydetmiลti.







