Plastik sektörü temsilcilerinin bakanlık yetkilileriyle yürüttükleri müzakerelerde, “sıkı denetim” koşuluyla atık ithalatına izin verilmesi konusunda uzlaşmaya varıldı.
Avrupa’dan atık hurda plastik ithalatında açık ara ilk sırayı alan Türkiye, kısa süre önce aldığı kararla ithalatı durdurma yoluna gitmiş, karar plastik sanayicilerinin yoğun şikayetlerine neden olmuştu. Ticaret Bakanlığı’nın 18 Mayıs 2021 tarihli resmi Gazete’de yayımlanan tebliği ile etilen polimer atıklar, “ithalatı yasak diğer atıklar” listesine eklenmiş ve izleyen 45 günün sonunda ithalatın tamamen durdurulması kararlaştırılmıştı.
Dünya gazetesinin haberine göre sektör temsilcilerinin bakanlık yetkilileriyle yürüttükleri müzakerelerde, “sıkı denetim” altında atık ithalatına izin verilmesi konusunda uzlaşmaya varıldı. Son hali verilen taslağın kısa süre içinde tebliğle uygulamaya girmesi bekleniyor.
Edinilen bilgiye göre, Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu’nun ev sahipliği yaptığı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ile Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar’ın yer aldığı toplantıda; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ankara Sanayi Odası (ASO), Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED), Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) ve Geri Kazanım Derneği gibi STK’lardan sektör temsilcileri ile plastik atık ithalatını düzenleyen taslağın son hali istişare edildi. Plastik atık ithalatıyla ilgili geçmiş tartışmalarda denetimlerin yetersizliği üzerinde çok duruluyordu. Hazırlanan taslakta birtakım sıkı denetim tedbirleri alındığı öğrenildi.
Tüm lisanslar yeniden gözden geçirilecek: Tedbirlerin başında mevcut 1350 geri dönüşüm firmasının tüm lisanslarının yeniden gözden geçirilmesi geliyor.
Teminat mektubu zorunluluğu geliyor: Ton başına 100 TL şartının olacağı iddia edilen teminat mektubu ile aynı zamanda merdiven altı firmaların da engellenmesi planlanıyor.
Kırma makinesi yerine ısıl işlem baz alınacak: İthalatçı firmalar kırma makinesiyle elde edilen üretim kapasitelerinin yüzde 50’sine kadarını ithalat yapabiliyordu. Yeni düzenlemede kırma makinesi kapasitesiyle değil daha büyük yatırım gerektiren ısıl işlem kapasitesi baz alınacak.
Mobil Atık Takip Sistemine dahil edilecek: İthal edilen atığın takibi için tehlikeli atık taşımacılığında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kullandığı Mobil Atık Takip Sistemi’ne (MoTAT) ithal plastik atık da dahil edilecek. Böylece ithal plastik atık limandan fabrikaya gidene kadar çipli sistemle takip edilecek. Ürünün gerçekten fabrikaya mı yoksa beyan dışı bir yere mi gittiği tespit edilebilecek.







