Plastik sektรถrรผ temsilcilerinin bakanlฤฑk yetkilileriyle yรผrรผttรผkleri mรผzakerelerde, โsฤฑkฤฑ denetimโ koลuluyla atฤฑk ithalatฤฑna izin verilmesi konusunda uzlaลmaya varฤฑldฤฑ.
Avrupaโdan atฤฑk hurda plastik ithalatฤฑnda aรงฤฑk ara ilk sฤฑrayฤฑ alan Tรผrkiye, kฤฑsa sรผre รถnce aldฤฑฤฤฑ kararla ithalatฤฑ durdurma yoluna gitmiล, karar plastik sanayicilerinin yoฤun ลikayetlerine neden olmuลtu. Ticaret Bakanlฤฑฤฤฑโnฤฑn 18 Mayฤฑs 2021 tarihli resmi Gazeteโde yayฤฑmlanan tebliฤi ile etilen polimer atฤฑklar, โithalatฤฑ yasak diฤer atฤฑklarโ listesine eklenmiล ve izleyen 45 gรผnรผn sonunda ithalatฤฑn tamamen durdurulmasฤฑ kararlaลtฤฑrฤฑlmฤฑลtฤฑ.
Dรผnya gazetesinin haberine gรถre sektรถr temsilcilerinin bakanlฤฑk yetkilileriyle yรผrรผttรผkleri mรผzakerelerde, โsฤฑkฤฑ denetimโ altฤฑnda atฤฑk ithalatฤฑna izin verilmesi konusunda uzlaลmaya varฤฑldฤฑ. Son hali verilen taslaฤฤฑn kฤฑsa sรผre iรงinde tebliฤle uygulamaya girmesi bekleniyor.
Edinilen bilgiye gรถre, Ticaret Bakan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Mustafa Tuzcuโnun ev sahipliฤi yaptฤฑฤฤฑ, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Hasan Bรผyรผkdede ile รevre ve ลehircilik Bakan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Mehmet Emin Birpฤฑnarโฤฑn yer aldฤฑฤฤฑ toplantฤฑda; Tรผrkiye Odalar ve Borsalar Birliฤi (TOBB), Ankara Sanayi Odasฤฑ (ASO), Tรผrk Plastik Sanayicileri Araลtฤฑrma Geliลtirme ve Eฤitim Vakfฤฑ (PAGEV), Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED), Plastik Sanayicileri Derneฤi (PAGDER) ve Geri Kazanฤฑm Derneฤi gibi STKโlardan sektรถr temsilcileri ile plastik atฤฑk ithalatฤฑnฤฑ dรผzenleyen taslaฤฤฑn son hali istiลare edildi. Plastik atฤฑk ithalatฤฑyla ilgili geรงmiล tartฤฑลmalarda denetimlerin yetersizliฤi รผzerinde รงok duruluyordu. Hazฤฑrlanan taslakta birtakฤฑm sฤฑkฤฑ denetim tedbirleri alฤฑndฤฑฤฤฑ รถฤrenildi.
Tรผm lisanslar yeniden gรถzden geรงirilecek: Tedbirlerin baลฤฑnda mevcut 1350 geri dรถnรผลรผm firmasฤฑnฤฑn tรผm lisanslarฤฑnฤฑn yeniden gรถzden geรงirilmesi geliyor.
Teminat mektubu zorunluluฤu geliyor: Ton baลฤฑna 100 TL ลartฤฑnฤฑn olacaฤฤฑ iddia edilen teminat mektubu ile aynฤฑ zamanda merdiven altฤฑ firmalarฤฑn da engellenmesi planlanฤฑyor.
Kฤฑrma makinesi yerine ฤฑsฤฑl iลlem baz alฤฑnacak: ฤฐthalatรงฤฑ firmalar kฤฑrma makinesiyle elde edilen รผretim kapasitelerinin yรผzde 50โsine kadarฤฑnฤฑ ithalat yapabiliyordu. Yeni dรผzenlemede kฤฑrma makinesi kapasitesiyle deฤil daha bรผyรผk yatฤฑrฤฑm gerektiren ฤฑsฤฑl iลlem kapasitesi baz alฤฑnacak.
Mobil Atฤฑk Takip Sistemine dahil edilecek: ฤฐthal edilen atฤฑฤฤฑn takibi iรงin tehlikeli atฤฑk taลฤฑmacฤฑlฤฑฤฤฑnda รevre ve ลehircilik Bakanlฤฑฤฤฑโnฤฑn kullandฤฑฤฤฑ Mobil Atฤฑk Takip Sistemiโne (MoTAT) ithal plastik atฤฑk da dahil edilecek. Bรถylece ithal plastik atฤฑk limandan fabrikaya gidene kadar รงipli sistemle takip edilecek. รrรผnรผn gerรงekten fabrikaya mฤฑ yoksa beyan dฤฑลฤฑ bir yere mi gittiฤi tespit edilebilecek.







