Emniyet Genel Mรผdรผrlรผฤรผ (EGM), Adana’da sokaฤa รงฤฑkma yasaฤฤฑnฤฑ delen vatandaลa polis tarafฤฑndan kesilen 789 TL para cezasฤฑnฤฑn, Adana 5. Sulh Ceza Hakimliฤi tarafฤฑndan iptal edilmesine iliลkin aรงฤฑklama yaptฤฑ. EGM’den yapฤฑlan aรงฤฑklamada, mahkemenin kararฤฑnฤฑn usรผl eksikliฤinden kaynaklandฤฑฤฤฑnฤฑ belirtirken, “Bu tรผr usรผl eksikliklerinin yapฤฑlmamasฤฑ konusunda tรผm personel uyarฤฑlmฤฑลtฤฑr. Bu ve benzeri konularda polisin tutanak dรผzenleme yetkisi vardฤฑr. Bundan bรถyle de bu yetkisini kullanacaktฤฑr” denildi.
Adana 5. Sulh Ceza Hakimliฤi, Hฤฑfzฤฑsฤฑhha Kanunu’na gรถre idari para cezalarฤฑnฤฑn kolluk kuvvetleri tarafฤฑndan kesilemeyeceฤini anฤฑmsatarak vatandaลa kesilen para cezasฤฑnฤฑ iptal etmiลti. Yasalara gรถre polis ihlal tutanaฤฤฑ tutuyor cezayฤฑ valilik veya kaymakamlฤฑk kesebiliyor.
EGM, tutanaฤฤฑn amirlere onaylatฤฑlmadฤฑฤฤฑnฤฑ, usรผlen yanlฤฑล bir iลlem yapฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ ve mahkemenin buna yรถnelik bir karar verdiฤini belirtti. “Bu tรผr usรผl eksikliklerinin yapฤฑlmamasฤฑ konusunda tรผm personel uyarฤฑlmฤฑลtฤฑr” denilirken, diฤer cezalarฤฑn iptal olmadฤฑฤฤฑ ve tutanak tutma iลlemine devam edileceฤi aรงฤฑklandฤฑ.
EGM’den yapฤฑlan aรงฤฑklama;
“Tรผm Dรผnya’da olduฤu gibi รผlkemizde de insan hayatฤฑ aรงฤฑsฤฑndan son derece tehlikeli olan yeni tip Koronavirรผs (Covid-19) salgฤฑnฤฑnฤฑn yayฤฑlmasฤฑnฤฑ engellemek amacฤฑyla yetkili ve sorumlu makamlar tarafฤฑndan bazฤฑ tedbirler alฤฑnmaktadฤฑr. Alฤฑnan bu tedbirlere aykฤฑrฤฑ davrananlar hakkฤฑnda da mevzuata gรถre yetkililer tarafฤฑndan idari yaptฤฑrฤฑmlar uygulanmaktadฤฑr.
“Bazฤฑ vatandaลlarฤฑmฤฑz kendilerine uygulanan idari yaptฤฑrฤฑmlarฤฑn iptali yรถnรผnde yargฤฑ mercilerine baลvurmuล ve yetkili mahkemelerce de bir kฤฑsฤฑm iptal kararlarฤฑ verilmiลtir. Bu baฤlamda 04 Temmuz 2020 tarihinde bazฤฑ basฤฑn yayฤฑn organlarฤฑnda “Koronavirรผs tedbirleri kapsamฤฑnda polis ceza kesemez” baลlฤฑklฤฑ haberler yer almฤฑล ve aลaฤฤฑdaki aรงฤฑklamanฤฑn yapฤฑlmasฤฑna gerek duyulmuลtur.
“5326 sayฤฑlฤฑ Kabahatler Kanununun 22. Maddesinde sayฤฑlan “Kabahat dolayฤฑsฤฑyla idari yaptฤฑrฤฑm kararฤฑ vermeye ilgili kanunda aรงฤฑkรงa gรถsterilen idari kurul, makam veya kamu gรถrevlileri yetkilidir.” hรผkmรผ ile 1593 sayฤฑlฤฑ Umumi Hฤฑfzฤฑssฤฑhha Kanununun 294. Maddesinde sayฤฑlan “Bu Kanunda yazฤฑlฤฑ olan idari para cezalarฤฑ mahalli mรผlki amir tarafฤฑndan verilir.” Hรผkmรผ doฤrultusunda Koronavirรผs’รผn (Covid-19) Tรผrkiye’de yayฤฑlmasฤฑnฤฑ engellemek amacฤฑyla alฤฑnan tedbirlere aykฤฑrฤฑ davrananlara idari yaptฤฑrฤฑm uygulanmasฤฑ hususunda mahkeme tarafฤฑndan iptal edilen habere konu karar incelendiฤinde; idari yaptฤฑrฤฑm karar tutanaฤฤฑnฤฑn mรผlki amire onaylatฤฑlmasฤฑ sonrasฤฑnda kiลiye tebliฤ edilmesi gerekirken, tutanaฤฤฑn mรผlki amire onaylatฤฑlmadan ilgiliye tebliฤ edilerek, teslim edildiฤi ve bu ลekilde mahkemeye taลฤฑndฤฑฤฤฑ anlaลฤฑlmฤฑลtฤฑr. Bu tรผr usรผl eksikliklerinin yapฤฑlmamasฤฑ konusunda tรผm personel uyarฤฑlmฤฑลtฤฑr.
“Yapฤฑlan bu usul olarak yanlฤฑล iลlem mรผnferit bir iลlem olup baฤlayฤฑcฤฑlฤฑk yรถnรผnden usule uygun diฤer iลlemleri kapsamamaktadฤฑr. Bu ve benzeri konularda polisin tutanak dรผzenleme yetkisi vardฤฑr. Bundan bรถyle de bu yetkisini kullanacaktฤฑr.
“Tรผrk Polis Teลkilatฤฑmฤฑz Koronavirรผs (Covid-19) tedbirleri kapsamฤฑnda yรผrรผttรผฤรผ รงalฤฑลmalarฤฑnฤฑ yasal gรถrev sฤฑnฤฑrlarฤฑ iรงerisindeki yetki ve sorumluluklarฤฑna baฤlฤฑ kalarak bugรผne kadar olduฤu gibi bundan sonrada tavizsiz bir ลekilde sรผrdรผrmeye devam edecektir.”







