Putin: İşgale gerek yok ama olabilir

Putin: İşgale gerek yok ama olabilir

Rusya Devlet Başkanı Putin, ordunun Ukrayna'ya girmesine şimdilik ihtiyaç olmadığını ama böyle bir olasılığın olduğunu söyledi

A+A-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ordunun Ukrayna'ya girmesine şimdilik ihtiyaç olmadığını ancak böyle bir olasılığın bulunduğunu söyledi. 

Moskova'daki başkanlık rezidansında gazetecilere açıklama yapan Putin, Federasyon Konseyi'nin, dünyanın gündemini uzun zamandır meşgul eden , Rus ordusunun Ukrayna ve Kırım'da görevlendirilmesine onay vermesini değerlendirdi. 

Putin,"Şimdilik ordunun Ukrayna'ya girmesine ihtiyaç yok ama böyle bir olasılık var. Geçen günlerde yaptığımız tatbikatların Ukrayna'daki durumla bağlantısı yok. Askeri müdahale en uzak ihtimal" dedi. Rus lider, Ukrayna'yı "yakın komşu ve kardeş devlet" olarak nitelendirdi. 

Ukrayna halkı ile savaşmayacaklarına vurgu yapan Putin, "Eğer biz asker gönderirsek bunu sadece sivilleri korumak için yaparız. Kimseye bir şeyleri dikte etme niyetinde değiliz. Ama  (Rusça konuşan halka karşı) bir kötü niyet ve tehdit görürsek buna seyirci kalamayız" diye konuştu.

Kırım'ın Rusya'ya bağlanması gündemde değil

Kırım'a yardım sözü veren Putin, Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılarak Rusya'ya bağlanmasının söz konusu olmadığını dile getirdi. Kırım halkının kendi kaderini tayin etme hakkına sahip olduğuna vurgu yapan Putin, ülkesinin Kırım'a yardım edeceğini ifade etti. 

Putin, cezaevinden çıkan eski Başbakan Yulia Timoşenko'nun isterse Moskova'ya gelebileceğini ancak Kiev yönetimini temsil etmediğini ifade etti.

Soçi’de düzenlenecek G8 Zirvesi'yle ilgili konuşan Putin, "Biz G8 Zirvesi için hazırlıklarımızı yapıyoruz, G8 Zİrvesi'ni düzenlemeye hazırız. Meslektaşlarımızı ağırlamaktan memnun oluruz ama onlar gelmek istemiyorsa, onları buna zorlayamayız. Bu onların kendi kararı" dedi. 

Putin, azledilen Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç ile iki gün önce görüştüğünü belirterek, hukuki açıdan Yanukoviç'in halen meşru devlet başkanı olduğunu savundu. Putin, Ukrayna yönetiminin meşru olmadığını meclisin ise kısmen meşru sayılabileceğini ilerisürdü.

Uluslararası hukuk kurallarını ihlal etmiyoruz

Putin, Batı ve ABD'nin Rusya'nın Ukrayna politikasını eleştirmesi konusuna değinerek, "Bizim uluslararası hukuk kuralları dışında hareket ettiğimiz söyleniyor. ABD’nin Afganistan, Irak ve Libya’da yaptıklarını hatırlatmak lazım. Bizim tutumumuz uluslararası normlara uyuyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Rusya'ya karşı olası yaptırım açıklamalarını ilişkin de Putin, bunun karşılıklı kayıp olacağını ve sonuçları konusunda düşünmek gerektiğini dile getirdi.

Putin, Rusya'nın ABD Büyükelçisini geri çağırma olasılığının farklı politikacılar tarafından dile getirildiğini hatırlatarak, bu ihtimalin şimdilik düşünülmediğini söyledi. 

Soçi'de düzenlenecek paralimpik oyunlarının boykot edileceği yönündeki soruya cevap veren Putin, "Eğer birileri bu oyunları bozmaya çalışırsa bu o insanların kutsal saydığı hiçbir şey yok anlamına gelir" diye konuştu.

Putin, son günlerde Rusya başta olmak üzere birçok ülkede doların yerel para birimi karşısında değer kazandığına dikkati çekerek, "ABD, yatırım cazibesini artırmak için bir dizi önlemler aldı. Bunun  neticesinde yatırımcılar paralarını farklı pazarlardan çekti. Tabii ki politika da bu durumu etkiledi, para sessizliği sever ancak bu geçici bir durum" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın, Ukrayna'ya yapması planlanan ekonomik yardım konusuna değinen Putin, "Prensip olarak biz Ukrayna'dan almayı palnladığımız  eurobondların ikinci dilimini satın almaya hazırıdı. Ancak Batılı partnerlerimiz bunu istemedi. Onlar Kiev yönetimini bazı reformlar yapması için bu yardımın IMF çerçevesinden olmasını istedi" dedi.

Putin, Rusya'nın Ukrayna'ya sattığı gaz fiyatı hakkında, "Gazprom Ukrayna'ya yaptığı indirimli gaz tarifesini uzatmak istemiyor" diye konuştu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.