Küresel muhasebe devi PwC, düşük kârlılık, yerel anlaşmazlıklar ve artan skandal riski gerekçesiyle bir düzineden fazla ülkedeki faaliyetlerine son verdi. Financial Times’ın haberine göre, karar, şirketin skandallara karşı daha sıkı önlemler alma stratejisi çerçevesinde alındı.
Konuya yakın kaynakların aktardığına göre şirketin bu hamlesi, yerel ortaklarla artan gerilimlerin ardından hızlandı. Özellikle riskli müşterilerin bırakılması yönündeki baskıların sonucunda bazı ülkelerde iş hacminin üçte birinden fazlası kaybedildi. Bu durum, şirket içinde ciddi stratejik değişimleri de beraberinde getirdi.
PwC skandal yönetiminde bölgesel küçülmeye gitti
Şirket yetkilileri, kararın bir strateji değişikliğinin parçası olduğunu ve küçük, zayıf kârlı ya da uyum açısından riskli görülen pazarlardan çıkışın, küresel itibarı korumak için gerekli olduğunu vurguladı.
Şirket, geçen yıldan bu yana hem müşteri kayıpları hem de işten çıkarmalarla gündeme geliyor.
Çin ve Suudi Arabistan’da zorlu sınav
PwC, geçtiğimiz ay kapsamlı küresel risk değerlendirmesi sonucunda Sahra Altı Frankofon Afrika ülkelerindeki ortaklıklarını da sona erdirdiğini duyurmuştu.
Çin’de ise şirketin kara parçasındaki iştiraki, emlak devi China Evergrande’nin 78 milyar dolarlık usulsüzlük davasına dair denetim ihlalleri nedeniyle altı ay men cezası aldı. Ayrıca 62 milyon dolarlık para cezası ödendi.
İngiltere’de de benzer bir yaptırımla karşı karşıya kalan PwC, Finansal Raporlama Konseyi tarafından Wyelands Bank’ın 2019 yılındaki denetimi nedeniyle 4,5 milyon sterlin (yaklaşık 5,96 milyon dolar) ceza ödedi.
Suudi Arabistan’da 925 milyar dolarlık kamu fonu tarafından yürütülen faaliyetlerin askıya alınması sonrasında, PwC, bu ülkeyle ilişkilerini yeniden düzeltmeye yönelik adımlar atmıştı.