YรRรTME VE ฤฐDARE BรLรMร
YรNETMELฤฐKLER
โโ ฤฐkinci El Motorlu Kara Taลฤฑtlarฤฑnฤฑn Ticareti Hakkฤฑnda Yรถnetmelikte Deฤiลiklik Yapฤฑlmasฤฑna Dair Yรถnetmelik
Ticaret Bakanlฤฑฤฤฑ tarafฤฑndan hazฤฑrlanan ikinci el motorlu kara taลฤฑtlarฤฑnฤฑn ticareti hakkฤฑndaki yeni yรถnetmeliฤe gรถre kiralama ลirketlerine ellerindeki araรงlarฤฑ satmak iรงin en az bir yฤฑl boyunca kiralama faaliyeti yapma ลartฤฑ getirildi.
Resmi Gazete’de yayฤฑmlanan yรถnetmelikte, “Motorlu kara taลฤฑtฤฑ kiralama faaliyetinde bulunan iลletmeler tarafฤฑndan en az bir yฤฑl sรผreyle kiralanan taลฤฑtlarฤฑn bu iลletmelerce satฤฑลฤฑ” maddesi yer aldฤฑ.
Yรถnetmelik ile ikinci el araรง ticaretine getirilen bir baลka yenilik ise, “ฤฐkinci el motorlu kara taลฤฑtฤฑ ticareti, yetki belgesine sahip iลletmeler tarafฤฑndan yapฤฑlฤฑr. Bir takvim yฤฑlฤฑ iรงinde doฤrudan veya aracฤฑlฤฑk yapฤฑlmak suretiyle gerรงekleลtirilen รผรงten fazla ikinci el motorlu kara taลฤฑtฤฑ satฤฑลฤฑ, aksi Bakanlฤฑkรงa tespit edilmedikรงe ikinci el motorlu kara taลฤฑtฤฑ ticareti kabul edilir” maddesi oldu.
Buna gรถre, yetki belgesi olmayanlar bir yฤฑl iรงinde en fazla 3 adet ikinci el araรง satฤฑลฤฑ yapabilecek.
Resmi Gazete’de yayฤฑmlanan yeni yรถnetmelikte yer alan, “Bakanlฤฑk, yetki belgesi verilmesi iรงin mesleki eฤitim ลartฤฑ getirmeye ve bu eฤitime iliลkin usul ve esaslar ile bu ลarttan muafiyet saฤlayan eฤitim alanlarฤฑnฤฑ ilgili kamu kurum ve kuruluลlarฤฑnฤฑn gรถrรผลlerini alarak belirlemeye yetkilidir. Mesleki eฤitim, Bakanlฤฑk veya Bakanlฤฑkรงa uygun gรถrรผlen kurum ve kuruluลlar tarafฤฑndan verilir” maddesi ise, yetki belgesi almak iรงin eฤitim alma ลartฤฑnฤฑn getirileceฤini iลaret ediyor.
Yรถnetmelikte, ekspertiz raporu ile ilgili de maddeler yer aldฤฑ. Buna gรถre, ikinci el araรง satฤฑลฤฑ yapan iลletmelere, satฤฑลฤฑn yapฤฑldฤฑฤฤฑ tarihten รถnceki รผรง gรผn iรงinde ekspertiz raporu alฤฑnma ลartฤฑ getirildi. Ekspertiz raporu รผcretinin ise, satฤฑล iลleminin alฤฑcฤฑdan kaynaklanan bir nedenle gerรงekleลmemesi durumunda alฤฑcฤฑ, diฤer hallerde satฤฑcฤฑ iลletme tarafฤฑndan รถdeneceฤi belirtildi.
รte yandan, model yฤฑlฤฑna gรถre sekiz yaลฤฑn veya yรผz altmฤฑล bin kilometrenin รผzerindeki taลฤฑtlar iรงin ekspertiz raporu alฤฑnmasฤฑnฤฑn zorunlu olmadฤฑฤฤฑ da yรถnetmelikte yer aldฤฑ.
Taลฤฑtฤฑn gerรงek durumuna aykฤฑrฤฑ ekspertiz raporu dรผzenleyen ve Bakanlฤฑkรงa yapฤฑlan uyarฤฑya raฤmen aynฤฑ takvim yฤฑlฤฑ iรงinde bu aykฤฑrฤฑlฤฑฤฤฑ tekrarlayan ekspertiz iลletmesinin hizmet yeterlilik belgesinin yapฤฑlan bildirim tarihinden itibaren on gรผn iรงinde TSE tarafฤฑndan iptal edileceฤi ve iptal tarihinden itibaren bir yฤฑl sรผreyle aynฤฑ konuda hizmet yeterlilik belgesi verilmeyeceฤi de yรถnetmelikte yer aldฤฑ.
ฤฐkinci el araรง satฤฑลฤฑndaki รถdemelere getirilen yenilik ise, yรถnetmeliฤin 17’inci maddesinde ลu ลekilde belirtildi, “ฤฐkinci el motorlu kara taลฤฑtฤฑ alฤฑm satฤฑmฤฑnda รถdemenin nakit yapฤฑlmasฤฑ halinde taลฤฑtฤฑn satฤฑล bedeli, Bakanlฤฑkรงa yetkilendirilen kuruluล tarafฤฑndan taลฤฑt mรผlkiyeti ile satฤฑล bedelinin eล anlฤฑ el deฤiลtirmesini saฤlayacak ลekilde oluลturulan elektronik sistem รผzerinden รถdenir. Elektronik sistemin kullanฤฑlmasฤฑna iliลkin masraflar satฤฑcฤฑya aktarฤฑlan taลฤฑt satฤฑล bedelinden mahsup edilir.”
โโ Ankara Hacฤฑ Bayram Veli รniversitesi ฤฐnsan Haklarฤฑ Uygulama ve Araลtฤฑrma Merkezi Yรถnetmeliฤinde Deฤiลiklik Yapฤฑlmasฤฑna Dair Yรถnetmelik
โโ ฤฐstanbul รniversitesi Aรงฤฑk ve Uzaktan Eฤitim Fakรผltesi Eฤitim รฤretim ve Sฤฑnav Yรถnetmeliฤinde Deฤiลiklik Yapฤฑlmasฤฑna Dair Yรถnetmelik
โโ Sakarya รniversitesi Baฤฤฑmlฤฑlฤฑkla Mรผcadele Uygulama ve Araลtฤฑrma Merkezi Yรถnetmeliฤi
โโ Sivas Cumhuriyet รniversitesi Dรถner Sermaye ฤฐลletmesi Yรถnetmeliฤinde Deฤiลiklik Yapฤฑlmasฤฑna Dair Yรถnetmelik
TEBLฤฐฤ
โโ Bรผyรผk Endรผstriyel Kazalarda Uygulanacak Dรขhili Acil Durum Planlarฤฑ Hakkฤฑnda Tebliฤ
ฤฐLรN BรLรMร
a – Yargฤฑ ฤฐlรขnlarฤฑ
b – Artฤฑrma, Eksiltme ve ฤฐhale ฤฐlรขnlarฤฑ
c – รeลitli ฤฐlรขnlar
โ T.C. Merkez Bankasฤฑnca Belirlenen Dรถviz Kurlarฤฑ ve Devlet ฤฐรง Borรงlanma Senetlerinin Gรผnlรผk Deฤerleri







