Rolls-Royce hisseleri 2024'e yükselmeye devam edecek mi?

Rolls-Royce hisseleri 2024'e yükselmeye devam edecek mi?

Rolls-Royce hisseleri 2023'te yüzde 200'ün üzerinde yükseldi, 2024'te ralli devam edecek mi? Yeni CEO Tufan Erginbilgiç yatırımcıların desteğini almış gözüküyor

A+A-

tufan-erginbilgic.jpg

Rolls-Royce'un yeni patronu Tufan Erginbilgiç'in şirketin kaderinde dikkate değer bir dönüşüme imza atması 2023 yılının en çok konuşulan konularından biri oldu. 

Seyahatlerdeki patlamanın ortasında jet motorlarına olan talebin artması ve dünya çapında artan askeri harcamalar, şirketin başarısının anahtarı oldu. Dahası, yatırımcılar artık Erginbilgiç'in borçları azaltıp karlarını artırmayı amaçlayan maliyet düşürme yaklaşımının oldukça arkasında duruyor.

İstatistikler de destekliyor.

Tufan Erginbilgiç'in , Rolls-Royce'un başına geçtiği 1 Ocak'tan bu yana hisseler yüzde 200'ün üzerinde arttı. Geçtiğimiz birkaç hafta içinde Rolls-Royce hisselerinin fiyatı yüzde 22 daha arttı.

 İyimserliğin nedenleri

Goldman Sach'ın, satın alma notunun eski durumuna getirilmesinin ardından hisse senedine ilişkin değerlendirmesi, Rolls-Royce'un etrafındaki iyimserlik konusunda pek şüpheye yer bırakmıyor.

Seyahat talebi henüz pandemi öncesi seviyelere ulaşmadı ve havayolları yeni uçak siparişleri üzerine sipariş veriyor.

Bu arada, Orta Doğu'da yeniden canlanan çatışmalar ve Ukrayna'da devam eden savaş nedeniyle küresel askeri harcamaların yakın zamanda azalması pek mümkün görünmüyor. Hargreaves Lansdown analistlerine göre Rolls-Royce'un milyarlarca dolarlık imrenilecek bir sipariş defteri var ve bu da ona gelirler konusunda "gelecekte önemli bir görünürlük" sağlıyor.

JP Morgan'daki komisyoncular yakın zamanda Rolls-Royce'un hisselerini nötrden aşırı ağırlığa çıkararak hedef fiyatını 235 peniden 400 peniye yükseltti.

Hisse senedi performansına ilişkin heyecanın büyük bir kısmı, Erginbilgiç'in sahneye çıkmasından önceki uzun süreli başarısızlıktan kaynaklanıyordu. Rolls-Royce, önceki liderlik döneminde yıllarca mücadele etti ve pandemi nedeniyle iflasın eşiğine geldi.

Adil olmak gerekirse eski patron Warren East'e kötü bir şirket bıraktı. Kendisi, çokuluslu şirketin uluslararası sözleşmeleri güvence altına almak için rüşvet dağıttığı iddialarının sonuçlarıyla uğraşmak zorunda kalırken, FTSE-100 firması da pandemik karantinaları aşmak için 7 milyar sterlinlik acil yeniden finansmana ve varlık yangın satışına güvenmek zorunda kaldı . Şirket salgından sağ kurtuldu, ancak bunu ancak başarabildi.

East'in çabalarına rağmen, Ocak ayında geniş çapta bildirilen yorumlarında Erginbilgiç, şirketin önceki liderlik döneminde "fena halde yanlış yönetildiğini" söyledi. Bu, şirketin 116 yıllık tarihindeki en karanlık dönemlerden birinin kitabını kapatmış gibi görünüyor.

Sürecek mi?

Analistler, 2024 için hisse başına kazanç tahmininin 9,4 puan olan 2023 tahminlerinin üzerinde, 12,1 puan olduğunu belirtiyor ve Rolls-Royce son aylarda tahminini defalarca yükseltti.

Erginbilgiç, grubun sivil havacılık iş kolundaki marjlarını artırmaya odaklanarak orta vadede 2,8 milyar £ faaliyet kârı elde etme sözü verdi. 2024 yılı için tam yıl faaliyet kârının, 2022'deki 652 milyon £ seviyesinden şimdi 1,2 milyar £ ile 1,4 milyar £ arasında olması bekleniyor.

Ancak yükseliş tahminlerine rağmen ufukta bazı potansiyel ters rüzgarlar var. Tüketicilerin Kovid sonrası tatil isteklerinin azalmasına atıfta bulunarak bastırılmış talep nedeniyle seyahat pazarının 2024'te düşebileceği korkusu temelsiz değil.

Daha yüksek enerji faturaları ve ev masraflarıyla birlikte tüketiciler kasalarını daraltarak havayolunun büyük uçak siparişleri için harcama gücünü azaltabilir.

Borç da önemli bir engel olmaya devam ediyor. Hargreaves Lansdown analistleri, Rolls'un fiyatı düşürme konusunda "iyi bir ilerleme" kaydettiğini söylüyor, "ancak son olarak grubun hala negatif özsermaye pozisyonunda olduğunu duyduk - bu da yükümlülüklerin varlıklara ağır bastığı anlamına geliyor - bu nedenle bu yıl herhangi bir temettü görme konusunda şüpheliyiz. ”

"Uzun vadede, eğer nakit akışları iyileşmeye devam ederse, o zaman temettüleri tekrar masaya yatırma fırsatı olabilir, ancak her zaman olduğu gibi bunun garantisi yok" diye eklediler.

İlgili Haberler