Rosbank Societe Generale'in Rusya'daki varlıklarını alıyor

Rosbank Societe Generale'in Rusya'daki varlıklarını alıyor

Devket Başkanı Vladimir Putin, Rosbank'ın Societe Generale'in Rusya'daki varlıklarını satın almasına onay verdi.

A+A-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rosbank'ın Societe Generale'in sahibi olduğu önde gelen Rus şirketlerinden hisse satın almasının önünü açan bir kararname imzaladı.

Kararnameye göre Rosbank, SocGen'in Rosneft ve Gazprom gibi enerji üreticileri, Norilsk Nickel ve Severstal gibi metal şirketleri ve diğer önde gelen Rus mavi çip firmalarındaki hisselerini satın alabilecek.

Societe Generale yorum yapmayı reddetti. Avrupa Bankacılık Otoritesi'nin (EBA) verilerine göre, bankanın Haziran 2021 sonu itibariyle Rusya'ya 22,4 milyar avro borcu bulunuyor.

Kremlin'in Şubat 2022'de Ukrayna'ya asker gönderme kararının ardından Rusya'ya karşı yaptırım ilan eden ve "dost olmayan" olarak adlandırılan ülkelerden şirketlerin, Rus varlıklarını içeren işlemler için Moskova'dan özel izin alması gerekiyor.

Interfax haber ajansı, SocGen'in Rus şirketlerindeki ayrı ayrı hisselerinin nispeten küçük olduğunu, örneğin Gazprom'da %0,04 ve dünyanın en büyük elmas üreten şirketi Alrosa'da %0,02 olduğunu söyledi.

Societe Generale, Rusya'dan çekildi ve yerel birimi Rosbank'ı Mayıs 2022'de Rus oligark Vladimir Potanin ile bağlantılı bir firma olan Interros grubuna sattı.

Putin, Batı'nın yaptırımlarının Rusya'ya karşı bir ekonomik savaş ilanı olduğunu söyledi.

Batı'da yüz milyarlarca dolar değerinde Rus devlet varlığının yanı sıra bazı Rus işadamları ve yatırımcıların mal varlıkları da donduruldu. Almanya geçen yıl Berlin'in yakıt ihtiyacının %90'ını karşılayan Ruslara ait Schwedt petrol rafinerisinin kontrolünü ele geçirdi.

Aynı zamanda Rus girişimciler, Carlsberg'in sekiz bira fabrikası ve Danone'nin işletmeleri de dahil olmak üzere Rusya'daki önemli Batılı varlıkların kontrolünü aldı.

İlgili Haberler