Rusyaโnฤฑn Ukraynaโyฤฑ iลgalinde bir ay geride kalฤฑrken, Batฤฑโnฤฑn Rusyaโya uyguladฤฑฤฤฑ yaptฤฑrฤฑmlardan etkilenen Rus oligarklar, farklฤฑ รผlkelerde varlฤฑklarฤฑnฤฑ sรผrdรผrmeye ve servetlerini ayakta tutmaya รงalฤฑลฤฑyor. Bunun iรงin farklฤฑ yรถntemlere baลvuran ve yaptฤฑrฤฑm uygulamayan รผlkeleri tercih eden Rus oligarklara bir teklif de Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ Mevlรผt รavuลoฤluโndan geldi.
Sรถzcรผ’nรผn haberine gรถre Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ รavuลoฤlu, Katar’ฤฑn baลkenti Doha’da dรผzenlenen Doha Forumuโnda konuลan รavuลoฤlui kendisine yรถneltilen โBatฤฑ’nฤฑn yaptฤฑrฤฑm uyguladฤฑฤฤฑ Rus oligarklar Tรผrkiye’ye gelebilir mi?โ sorusu รผzerine, Rus oligarklarฤฑnฤฑn Tรผrkiyeโde hoล karลฤฑlandฤฑklarฤฑnฤฑ ancak herhangi bir iล yapabilmek iรงin uluslararasฤฑ hukuka uymalarฤฑ gerektiฤini sรถyledi.
รavuลoฤlu, โEฤer herhangi bir Rus vatandaลฤฑ Tรผrkiye’yi ziyaret etmek isterse elbette yapabilir. Ruslar ลu anda turist olarak sorunsuz bir ลekilde Tรผrkiye’ye gelebiliyor. Rus oligarklarฤฑn Tรผrkiye’de yapacaฤฤฑ iลlerin uluslararasฤฑ hukuka bir aykฤฑrฤฑlฤฑฤฤฑ sรถz konusu deฤilse bunu deฤerlendiririz ancak aksi bir durum ise bu baลka bir meseledirโ dedi.
Rusyaโnฤฑn Ukraynaโyฤฑ iลgalinin ardฤฑndan dรผnya รงapฤฑndaki yaptฤฑrฤฑmlar nedeniyle, birรงok uluslararasฤฑ ลirket ve Rus oligarklar Rusyaโdan ayrฤฑldฤฑ. Oligarklarฤฑn รงoฤunun tercihi ise Tรผrkiye oldu.
Putinโe yakฤฑnlฤฑฤฤฑyla tanฤฑnan ve Chelsea futbol kulรผbรผnรผn eski sahibi Rus milyarder Roman Abramovรงโe ait iki sรผper yat bu hafta baลlarฤฑnda Egeโye yanaลtฤฑ. Daha รถnce de Putinโe en yakฤฑn isimlerden olan Igor Sechinโin Fransaโdaki yatฤฑna el konmamasฤฑ iรงin, โTรผrkiyeโye gidinโ talimatฤฑ verdiฤi ortaya รงฤฑkmฤฑลtฤฑโฆ
Dรผn de Reuters, Abramoviรง ve diฤer Rus oligarklarฤฑn, Tรผrkiye’nin kendilerine uygulanan yaptฤฑrฤฑma katฤฑlmadฤฑklarฤฑ gerekรงesiyle Tรผrkiye’ye yatฤฑrฤฑm yapma fฤฑrsatlarฤฑ aradฤฑฤฤฑnฤฑ รถne sรผrdรผ. Rusya’nฤฑn Ukrayna’ya saldฤฑrฤฑsฤฑnฤฑ eleลtiren fakat NATO mรผttefiklerinin yaptฤฑrฤฑmlarฤฑna katฤฑlmayan Tรผrkiye’nin bu sayede yatฤฑrฤฑm yapmak ve malvarlฤฑklarฤฑnฤฑ korumak iรงin gรผvenli bir alan oluลturabileceฤi de รถne sรผrรผldรผ.
Reuters’a konuลan ve konuyla ilgili bilgisi olan bir yetkili ise, โAbramoviรง ve diฤer zengin Ruslar, diฤer her yerde yaptฤฑrฤฑm uygulandฤฑฤฤฑ iรงin Tรผrkiye’ye yatฤฑrฤฑm yapmaya ilgililer. Burada biraz iล yapmak ve bazฤฑ varlฤฑklar satฤฑn almak istiyorโ dedi.
Aynฤฑ kaynak Abramoviรง’in Tรผrkiye’de bazฤฑ varlฤฑklarฤฑ olduฤunu da dile getirirken baลka detay paylaลmadฤฑ.







