Bloomberg kaynaklarฤฑna gรถre Avrupa Birliฤi, Rus petrolรผ iรงin ithalatฤฑn yฤฑl boyunca kademeli olarak kฤฑsฤฑtlanmasฤฑnฤฑ ve yฤฑl sonunda tamamen yasaklanmasฤฑnฤฑ รถngรถren bir teklif vermeye hazฤฑrlanฤฑyor.
AB’nin ayrฤฑca Sberbank PJSC de dahil olmak รผzere uluslararasฤฑ รถdeme sistemi SWIFT’den daha fazla Rusya ve Beyaz Rusya bankasฤฑnฤฑ kesmesi iรงin baskฤฑ yapacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi. ABD ve ฤฐngiltere, Rusya’nฤฑn en bรผyรผk finans kuruluลu olan Sberbank’a yaptฤฑrฤฑm uygulama kararฤฑ almฤฑลtฤฑ.
Bloombergโรผn haberine gรถre, yaptฤฑrฤฑm kararฤฑ AB bรผyรผkelรงilerinin bir araya geleceฤi รถnรผmรผzdeki hafta yapฤฑlacak toplantฤฑda alฤฑnabilir. Ancak ABโnin altฤฑncฤฑ yaptฤฑrฤฑm paketi olacak teklifin hala netleลmediฤi ve resmi bir teklif olarak sunulmadan รผzerinde deฤiลiklik yapฤฑlabileceฤi belirtiliyor.
“Enerji yaptฤฑrฤฑmฤฑna karลฤฑ รงฤฑkan รผlkelerin desteฤi gerekiyor”
AB yaptฤฑrฤฑmlarฤฑ, birliฤe 27 รผlkenin tamamฤฑnฤฑn desteฤini gerektiriyor ve aralarฤฑnda Macaristanโฤฑn da bulunduฤu bazฤฑ รผlkeler, Rus petrolรผnรผ hedef alan yaptฤฑrฤฑmlara uzun sรผredir karลฤฑ รงฤฑkฤฑyor.
Bloomberg bu hafta yaptฤฑฤฤฑ bir haberde daha รถnce enerji yaptฤฑrฤฑmlarฤฑna direnen รผlkelerden olan Almanyaโnฤฑn yeni yaptฤฑrฤฑm paketine yeลil ฤฑลฤฑk yaktฤฑฤฤฑnฤฑ bildirmiลti.
Doฤalgaz krizi nedeniyle gerilimin yรผksek olduฤu ve Putinโe savaล konusunda baskฤฑ yapmaya รงalฤฑลan ABโnin alacaฤฤฑ bir petrol ambargosu kararฤฑnฤฑn riskleri รถnemli รถlรงรผde artฤฑracaฤฤฑ dรผลรผnรผlรผyor. AB, 2019 yฤฑlฤฑnda birliฤin ham petrol ithalatฤฑnฤฑn yaklaลฤฑk รผรงte ikisini Rusyaโdan gerรงekleลtirmiลti.
Belarus’a da yaptฤฑrฤฑm uygulanabilir
Rusya’nฤฑn petrol gelirini azaltmak iรงin tartฤฑลฤฑlan diฤer seรงenekler arasฤฑnda fiyat tavanlarฤฑ, รถzel รถdeme mekanizmalarฤฑ ve tarifeler yer alฤฑyor. Bununla birlikte Belarus, taarruzun baลlangฤฑcฤฑnda birlikler iรงin bir hazฤฑrlฤฑk alanฤฑ olarak hizmet vermek gibi Rus iลgalinde yardฤฑmcฤฑ rolรผ nedeniyle pakete dahil edilecek.
Mรผzakereler, Rusya ile AB arasฤฑnda gaz ithalatฤฑnฤฑn รถdemesinin nasฤฑl yapฤฑlacaฤฤฑ konusunda yaลanan ลiddetli anlaลmazlฤฑk ฤฑลฤฑฤฤฑnda gerรงekleลtiriliyor.
AB, Rusyaโnฤฑn gaz karลฤฑlฤฑฤฤฑnda ruble ile รถdeme yapฤฑlmasฤฑ talebinin birliฤin yaptฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑ ihlal edeceฤini sรถylerken Rusya ise ruble ile รถdeme talebine uymayan รผlkelere gaz tedarikini durduracaฤฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ.
Polonya ve Bulgaristanโa Rusyaโnฤฑn รถne sรผrdรผฤรผ รถdeme ลartlarฤฑna karลฤฑ รงฤฑktฤฑklarฤฑ iรงin gaz tedariki kesilse de diฤer รผlkeler gaz akฤฑลฤฑnฤฑn kesilmeyeceฤi konusunda kendilerinden eminler.
AB, savaล baลladฤฑฤฤฑnda beri Rusya’dan 44 milyar euroluk enerji ithalatฤฑ yaptฤฑ
Enerji ve Temiz Hava Araลtฤฑrma Merkeziโne gรถre AB, Rusyaโnฤฑn Ukraynaโyฤฑ iลgal etmesinde bu yana enerji devinden yaklaลฤฑk 44 milyar Euro deฤerinde enerji ithalatฤฑ gerรงekleลtirdi.
Yaptฤฑrฤฑm paketi kapsamฤฑnda gรถrรผลรผlecek diฤer maddeler arasฤฑnda, danฤฑลmanlฤฑk bulut tabanlฤฑ hizmetler ve gayrimenkul alฤฑmlarฤฑna getirilebilecek kฤฑsฤฑtlamalar yer alฤฑyor.
Ayrฤฑca askeri yetkililer, oligarklar ve iล ortaklarฤฑ ile Rus birlikleri tarafฤฑndan iลlendiฤi iddia edilen savaล suรงlarฤฑndan sorumlu olduklarฤฑ dรผลรผnรผlenleri de iรงerecek ลekilde daha fazla bireysel yaptฤฑrฤฑmฤฑn da sรถz konusu olabileceฤi belirtiliyor.







