Rusya ekonomisi tehlikenin sınırında mı

Rusya ekonomisi tehlikenin sınırında mı

Rusya'da ekonomi için bir kez daha "tehlike çanları" mı çalıyor?

A+A-

Rusya'da ekonomi için bir kez daha "tehlike çanları" mı çalıyor? Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, 2019'da petrol fiyatlarının varil başına 35 dolara kadar düşebileceğini belirterek, "Bu en kötü senaryo gerçekleşirse, yaptırımların da etkisiyle Rus ekonomisi 2019'da resesyona girer" dedi.

Nabiullina ayrıca, "Rusya'da enflasyonun yükselmesi tehdidi nedeniyle Merkez Bankası'nın para ve kredi politikaları kısmen sert olmalı" dedi.

Business FM'in haberine göre, Duma'da milletvekillerine seslenen Nabiullina, Rusya'da Batı'nın yaptırımlarının ve enflasyonun yaratacağı baskının önümüzdeki dönemde daha da artması ihtimaline karşı hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

Başlıca riskin enflasyonun yükselmesi olduğunu belirten Merkez Bankası Başkanı, "ABD ve Çin arasında yaşanan ticari gerginlik bu sene önemli bir problem kaynağı oldu. Bu durum küresel ticareti olumsuz etkileyerek, istikrarlı ekonomik büyüme için tehdit oluşturuyor. Mali sistem ve ekonomi yaptırımlara adapte oluyor. Yaptırımalrın geleceği ile ilgili belirsizliklerden dolayı, mali istikrarımızı korumak için tüm araçlara sahip olmalıyız" dedi.

Para ve kredi politikalarıyla ilgili tahminleri dile getiren Nabiullina, petrol fiyatlının 2020 yılında 55 dolara inmesi halinde, 2020'de enflasyonun yüzde 4 seviyesinde tahmin edildiğini söyledi.

Petrol varil fiyatının 35 dolara kadar inmesi halinde ise 2019 yılında Rusya ekonomisinde resesyon ihtimalinin olabileceğini belirten Nabiullina, "Bu senaryonun gerçekleşeceğini düşündüğümüz anlamı çıkarılmamalı. Ancak olumsuz ihtimallerde nasıl önlem alınacağını anlamalıyız" diye konuştu.(Turkrus)

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.