Dost olmayan รผlkelerden doฤalgaz iรงin Ruble ile รถdeme kabul edeceฤini aรงฤฑklayan Kremlin, 1 Nisanโdan sonra teslim edeceฤi doฤalgaz iรงin gerรงekleลecek รถdemelerin ayฤฑn bu ayฤฑn ikinci yarฤฑsฤฑndan sonra ve mayฤฑsta yapฤฑlacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Rusya Devlet Baลkanฤฑ Vladimir Putin dรผn doฤalgaz alan รผlkelerin bugรผnden itibaren รถdemeleri Rus banka hesaplarฤฑ aracฤฑlฤฑฤฤฑyla ruble olarak yapmasฤฑ gerektiฤini belirten bir kararnameyi imzaladฤฑ.
โRus doฤalgazฤฑnฤฑ satฤฑn alabilmek iรงin Rus bankalarฤฑnda ruble hesabฤฑ aรงmalarฤฑ gerekiyor. Yarฤฑndan itibaren teslim edilen gazฤฑn รถdemeleri bu hesaplardan yapฤฑlacakโ diyen Putin, โEฤer bu รถdemeler yapฤฑlmazsa, alฤฑcฤฑlarฤฑ temerrรผde dรผลmรผล kabul edeceฤiz ve bunun sonuรงlarฤฑ olacak. Kimse bize bedava bir ลey satmฤฑyor ve biz de hayฤฑr iลi yapmayacaฤฤฑz, bu durumda mevcut kontratlar sonlandฤฑrฤฑlacakโ ifadelerini kullandฤฑ.
Sรถzcรผ’nรผn haberine gรถre bu geliลmenin รผzerine 1 Nisanโdan itibaren Ruble ile รถdeme konusunda henรผz onay vermemiล รผlkelere yรถnelik gaz arzฤฑnฤฑn kesilip kesilmeyeceฤi merak konusu oldu.
Konu ile ilgili konuลan Kremlin sรถzcรผsรผ Dmitry Peskov, โBu, ruble รถdemelerine dรถnรผk bir onay olmazsa, gaz arzฤฑnฤฑn 1 Nisanโdan itibaren kesileceฤi anlamฤฑna mฤฑ geliyor? Hayฤฑr. Bu kararnamenin bir sonucu deฤilโ dedi.
Avrupa Birliฤi (AB) ise gazฤฑn nasฤฑl รถdeneceฤi konusunda enerji ลirketleriyle gรถrรผลtรผฤรผnรผ sรถyledi.
ABโnin gaz ithalatฤฑnฤฑn yaklaลฤฑk yรผzde 40โฤฑ ve petrol ithalatฤฑnฤฑn yรผzde yรผzde 30โu Rusyaโdan yapฤฑlฤฑyor. Bu enerji รผrรผnlerinin parasฤฑ ise รงoฤunlukla euro ve dolar olarak รถdeniyor. Rusyaโnฤฑn enerji arzฤฑnฤฑ kesmesi durumunda ABโnin ลuan iรงin bu รผrรผnleri ikame edecek bir kaynaฤฤฑ yok.
Rusya ABโye gaz satฤฑลlarฤฑndan gรผnde 400 milyon euro kazanฤฑyor. Ancak Rusyaโnฤฑn kฤฑsa sรผrede bu arzฤฑ diฤer pazarlara yรถnlendirmek iรงin bir seรงeneฤi bulunmuyor.







