Karadeniz’de ฤฐngiltere ile Rusya arasฤฑnda yeni bir kriz yaลandฤฑ. Geรงtiฤimiz haftalarda Karadeniz’e geรงen ฤฐngiliz savaล gemisine uyarฤฑ ateลi aรงฤฑldฤฑ.
RIA’da yer alan son dakika geliลmesine gรถre, Rus savaล gemisi, Karadeniz’de Rusya sฤฑnฤฑrฤฑnฤฑ ihlal eden ฤฐngiliz savaล gemisine uyarฤฑ ateลi aรงtฤฑ.
Rusya Savunma Bakanlฤฑฤฤฑ olayฤฑ doฤrulardฤฑ. Bakanlฤฑk yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, ฤฐngiliz Kraliyet Donanmasฤฑ’na ait bir destroyer olan HMS Defender’ฤฑn Rusya’nฤฑn Karadeniz’deki deniz sฤฑnฤฑrlarฤฑnฤฑ ihlal etmesinin ardฤฑndan bir Rus savaล gemisinin uyarฤฑ ateลi aรงtฤฑฤฤฑnฤฑ duyurdu.
Aynฤฑ aรงฤฑklamada ฤฐngiliz savaล gemisinin Rus karasularฤฑndan รงฤฑkarฤฑlmasฤฑ iรงin savaล uรงaklarฤฑnฤฑn kullanฤฑldฤฑฤฤฑ bilgisi de yer aldฤฑ. Bakanlฤฑk, bir Su-24 uรงaฤฤฑnฤฑn destroyerin yakฤฑnlarฤฑndaki sulara dรถrt bomba attฤฑฤฤฑnฤฑ bildirdi.
ฤฐngiliz gemisinin Birleลmiล Milletler Sรถzleลmesi’ni ihlal ettiฤinin altฤฑnฤฑ รงizen Rusya Savunma Bakanlฤฑฤฤฑ, Londra’ya ‘gemi mรผrettebatฤฑnฤฑn eylemlerini araลtฤฑrฤฑn’ รงaฤrฤฑsฤฑnda bulundu.
ฤฐNGฤฐLTERE: UYARI ATIลI YAPILMADI
ฤฐngiltere Savunma Bakanlฤฑฤฤฑ tarafฤฑndan yapฤฑlan aรงฤฑklamada ise HMS Defender’a herhangi bir uyarฤฑ atฤฑลฤฑ yapฤฑlmadฤฑฤฤฑ belirtildi.
Aรงฤฑklamada, ”Kraliyet Donanmasฤฑ gemisi, uluslararasฤฑ hukuka uygun olarak Ukrayna karasularฤฑndan zararsฤฑz geรงiล yapฤฑyor.” denildi.
ฤฐngiltere Savunma Bakanlฤฑฤฤฑ Basฤฑn Ofisi’nin Twitter hesabฤฑnda paylaลฤฑlan aรงฤฑklamada, “Ruslarฤฑn Karadeniz’de topรงu tatbikatฤฑ yaptฤฑklarฤฑna ve faaliyetleri hakkฤฑnda denizcilik camiasฤฑna รถnceden uyarฤฑda bulunduklarฤฑna inanฤฑyoruz. HMS Defender’a hiรงbir atฤฑล yapฤฑlmadฤฑ. Gรผzergahฤฑ รผzerine de bomba atฤฑldฤฑฤฤฑ iddiasฤฑnฤฑ tanฤฑmฤฑyoruz” denildi.
Rusya Genelkurmay Baลkanฤฑ Valery Gerasimov, NATO’nun Rus karasularฤฑ yakฤฑnlarฤฑnda faaliyetlerinde kayda deฤer artฤฑล olduฤunu belirtti ve ‘provokatif’ olarak nitelediฤi eylemleri kฤฑnadฤฑ.
Gerasimov, ‘Uzun menzilli silahlarฤฑ bulunan NATO savaล gemileri Karadeniz ve Baltฤฑk Denizi’nde faaliyet gรถsteriyorlar. ABD ve mรผttefiklerine ait bu savay gemilerinin faaliyetleri aรงฤฑkรงa provokatifler’ dedi.
Rusya Savunma Bakanlฤฑฤฤฑ ฤฐngiltere’nin Moskova Ateลesi’ni bakanlฤฑฤa รงaฤฤฑrdฤฑ. Konuyla ilgili ฤฐngiltere’den henรผz bir aรงฤฑklama gelmedi.
ฤฐngiltere ve mรผttefikleri, Moskova’nฤฑn bรถlgeyi 2014’te Ukrayna’dan ilhak etmesinin ardฤฑndan Kฤฑrฤฑm’ฤฑ Rus topraฤฤฑ olarak tanฤฑmฤฑyor.
ฤฐngiliz gemisinin ihlal yaptฤฑฤฤฑ ileri sรผrรผlen Felenk, Kฤฑrฤฑm’ฤฑn kara sularฤฑ iรงinde bulunuyor. Rusya, Kฤฑrฤฑm’ฤฑ 2014’te yasa dฤฑลฤฑ ilhak etmiลti. Uluslararasฤฑ hukuk kurallarฤฑna gรถre, Kฤฑrฤฑm Ukrayna’ya ait olarak kabul ediliyor.
UKRAYNA’DAN NATO รAฤRISI
Yaลanan olayฤฑn ardฤฑndan Ukrayna’dan flaล aรงฤฑklama geldi. Ukrayna, Rusya’nฤฑn ateล aรงmasฤฑnฤฑ ‘saldฤฑrgan’ ve ‘provokatif’ tavrฤฑnฤฑ kanฤฑtlayan bir davranฤฑล olarak nitelendirdi.
Ukrayna Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ Dmitro Kuleba, Rusya’nฤฑn Karadeniz’de ฤฐngiliz savaล gemisine aรงtฤฑฤฤฑ uyarฤฑ ateลi sonrasฤฑnda Ukrayna ve NATO mรผttefiklerinin Karadeniz’de nitelikli iล birliฤine ihtiyaรง duyduฤunu belirtti.
Kuleba, Twitter’dan yaptฤฑฤฤฑ paylaลฤฑmda, yaลanan krizin Ukrayna’nฤฑn pozisyonunun aรงฤฑk bir ispatฤฑ olduฤunu ifade etti.
Karadeniz ve Azak Denizi’nde Rusya’nฤฑn provokatif eylemlerinin ve Kฤฑrฤฑm’ฤฑ ilhakฤฑ ile silahlandฤฑrmasฤฑnฤฑn Ukrayna ve mรผttefiklerine sรผrekli bir tehdit oluลturduฤunu vurgulayan Kuleba, รผlkesi ve NATO mรผttefiklerinin Karadeniz’de nitelikli iล birliฤine ihtiyaรง duyduฤunu kaydetti.







