Rusya Merkez Bankası faiz kararıyla şaşırttı

Rusya Merkez Bankası faiz kararıyla şaşırttı

Faizleri artırması beklenmeyen Rusya Merkez Bankası şaşırttı

A+A-

Rusya Merkez Bankası bugün yaptığı toplantıda gösterge faiz oranını 25 baz puan artırarak yüzde 7,50 seviyesine çıkardı. Beklenti faizin değiştirilmeyerek yüzde 7,25'te tutulacağı yönündeydi.

Banka, 26 Mart'tan bu yana ilk kez faiz artırımına gitti. 

Faiz toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, "Riskler için denge enflasyonist risklere doğru kaydı. Ana riskler oldukça belirsiz dış şartlar ve bunların finansal piyasalar üzerine etkilerinden kaynaklı.Gelişmiş ekonomilerde getirilerin daha da büyümesi, gelişmekte olan piyasalardan sermaye çıkışlarının jeopolitik faktörler ile bir araya 
gelmesi finansal piyasalarda oynaklığın devam etmesine neden olabilir ve kur ile enflasyon bekleyişlerini etkiliyor" denildi.

Daha fazla faiz artırımının gerekliliğini değerlendirirken enflasyon ve ekonomik dinamikleri dikkate alacağını belirten Rusya MB, dış şartlar ve finansal piyasaların reaksiyonuna da dikkat edeceklerini vurguladı. 

Rusya Merkez Bankası faiz artırımının yanı sıra, bu yılın geri kalanı için yurt içi piyasadan döviz alım operasyonlarını da durdurdu.

Banka yaptığı açıklamada, "Yunt içi piyasadan mali kural çerçevesinde döviz alımlarının durdurulması kararı, önümüzdeki birkaç çeyrekte kurda oynaklığın ve bu oynaklığın enflasyon üzerine etkisinin azaltılmasına hizmet edecek" dedi. 
    

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.