Rusya'ya ilk darbe Fitch ve S&P'den

Rusya'ya ilk darbe Fitch ve S&P'den

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors ve Fitch, Rusya'ya uygulanacak yaptırımlar nedeniyle bu ülkenin kredi notu görünümlerini düşürdü

A+A-

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve  Standard and Poors (S&P) Rusya'nın kredi notu görünümlerini negatife düşürdü.

Standard and Poors, ABD ile AB ülkelerinin Rusya’ya yaptırım uygulanmasının, ülke ekonomisini olumsuz etkileyebileceği ihtimaliyle, Rusya’nın kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi.

S&P açıklamasında, "Yükselen jeopolitik risk ile ABD ve AB’nin, Kırım’ın Rusya'ya dahil olması sebebiyle ülkeye ekonomik yaptırımlar uygulaması ihtimalinin, ülkenin toplam potansiyel yatırımlarını düşürebileceği, sermaye çıkışlarında artışı tetikleyebileceği ve halihazırda gücü azalan Rusya ekonomisini daha da zayıflatabileceği" gerekçelerine yer verildi. S&P, bu sebeplerden dolayı Rusya’nın uzun dönem devlet kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi.

Kuruluş, Rusya Federasyonu’nun "BBB" olan yabancı para cinsinden kredi notunu ve "BBB+" olan yerel para cinsinden kredi notunu teyit etti. Geçen yıl Rusya’nın ekonomik büyümesi yüzde 1,3’e gerilerken, S&P, Rusya’nın 2014 yılı büyüme tahminini de yüzde 1,2’ye düşürdü.

Fitch Ratings, Rusya'nın yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notlarını BBB olarak teyit ederken, görünümlerini ise  'durağan'dan 'negatif'e indirdi. Fitch, Rusya'nın kıdemli teminatsız  yabancı ve yerel para cinsinden tahvil notlarının BBB, kısa vadeli  notunu F3 ve Ülke Tavanı notunu BBB+ olarak yineledi.

Fitch görünümü 'negatif'e indirmesine neden olarak Rusya ekonomisine ve iş dünyasına yaptırımların potansiyel etkilerini yansıttığını  vurguladı. 2013 yılında büyümenin yüzde 1,3'e gerilediğini ve  yatırımların daraldığını belirten Fitch, Kırım konusunda yaşanan  gelişmeler sonrasında ABD ve AB bankalarının ve yatırımcılarının  Rusya'ya kredi vermekte isteksiz olabileceklerine, ekonominin daha da  yavaşlayabileceğine ve özel sektörüün kamudan destek talep  etmesinin gerekebileceğine işaret etti.

Fitch, Rusya'nın kredi notu için bir sonraki gözden geçirmenin 25 Temmuz tarihinde yapılacağını, ancak yaşanmakta olan gelişmelerin bu takvimin değişmesini gerektireceğine inandıklarını da vurguladı. 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.