NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Washingtonโdaki Georgetown รniversitesiโnde katฤฑldฤฑฤฤฑ bir etkinlikte Tรผrkiyeโnin Rusyaโdan S-400 hava savunma sistemi satฤฑn almasฤฑyla ilgili soruyu yanฤฑtladฤฑ. Stoltenberg, konunun NATO รงerรงevesinde รงรถzรผlmesi gerektiฤini sรถyledi ve Tรผrkiyeโnin รถnemli bir mรผttefik olduฤuna vurgu yaptฤฑ.
S-400 konusunun โzor bir konuโ olduฤunu belirten Stoltenberg, NATO mรผttefikleri, ABD ve Tรผrkiye arasฤฑnda defalarca tartฤฑลฤฑlan bu konuyu her fฤฑrsatta gรผndeme getirdiฤini sรถyledi.
Ankaraโda Cumhurbaลkanฤฑ Recep Tayyip Erdoฤan ve Tรผrk liderlerle konuyu tartฤฑลtฤฑฤฤฑnฤฑ belirten Stoltenberg, โโTabii ki savunma satฤฑn alฤฑmlarฤฑ hakkฤฑnda karar vermek ulusal bir yetkidir. Aynฤฑ zamanda benim sรถylediฤim ve NATO iรงin รถnemli olan, bu kabiliyetlerin, ki bu noktada S-400 sisteminden bahsediyoruz, NATOโnun sistemleriyle uyumlu รงalฤฑลmasฤฑ, NATOโnun hava misyonuna entegre olabilmesidirโโ diye konuลtu.
S-400โรผn NATOโya entegre bir sistem olmadฤฑฤฤฑnฤฑ belirten Genel Sekreter, bu nedenle Tรผrkiyeโye alternatif รงรถzรผmler รถnerdiklerini belirtti ve bunlar arasฤฑnda ABD sistemi olan Patriot ve Fransฤฑz-ฤฐtalyan ortak sistemi SAMP/Tโyi gรถsterdi. Bu alternatiflerle ilgili henรผz baลarฤฑya ulaลamadฤฑklarฤฑnฤฑ kaydeden Stoltenberg, โโBu konular รผzerinde bir ittifak olarak รงalฤฑลmaya devam edeceฤiz. รรผnkรผ bazฤฑ sorunlar olduฤunu biliyorum ancak bazฤฑ mรผttefikler kritiktir. Bu NATO toplantฤฑlarฤฑnda aรงฤฑkรงa dile getirildi, Tรผrkiye รถnemli bir mรผttefiktirโโ dedi.
Tรผrkiyeโnin Irak ve Suriye sฤฑnฤฑrฤฑnda IลฤฐDโin bozguna uฤratฤฑlmasฤฑnda kilit rol oynadฤฑฤฤฑnฤฑ hatฤฑrlatan Stoltenberg,โโBaลka hiรงbir mรผttefik Tรผrkiye kadar mรผlteci kabul etmedi. O yรผzden Tรผrkiye รถnemli. Bazฤฑ farklฤฑlฤฑklar, anlaลmazlฤฑklar var ancak bunlarฤฑ NATO รงerรงevesi kapsamฤฑnda ele almalฤฑyฤฑzโโ diye konuลtu.







