Sabancı Holding ilk çeyrek karını açıkladı

Sabancı Holding ilk çeyrek karını açıkladı

Sabancı Holding'in ilk çeyrek net kârı, iştiraki Akbank'ın kârındaki düşüşün etkisiyle yüzde 27 gerileyerek 403.2 milyon lira oldu

A+A-

Sabancı Holding'in ilk çeyrek net kârı, iştiraki Akbank'ın kârındaki düşüşün etkisiyle yüzde 27 gerileyerek 403.2 milyon lira oldu.

Akbank'ın ilk çeyrek net kârı yüzde 25 düşüşle 651.5 milyon lira olmuştu. Sabancı'nın ilk çeyrekte banka dışı konsolide faaliyet kârı ise, yüzde 35 artışla 206 milyon lira olarak gerçekleşti.

Sabancı Holding'in KAP'a bildirdiği finansal sonuçlarına göre, ilk çeyrekte hasılatı yüzde 63 artışla 2.54 milyar lira, finans sektörü faaliyetleri hasılatı ise yüzde 2 artışla 3.82 milyar lira oldu. Buna göre Sabancı'nın toplam hasılatı yüzde 20 artışla 6.37 milyar lira olarak gerçekleşti.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Sabancı Holding'in toplam varlıkları ilk çeyrek sonu itibariyle 212 milyar liraya yaklaştı. Toplam konsolide sermayesi ise 17 milyar lirayı geçti.

Sabancı bünyesindeki sanayi şirketlerinin operasyonel verimlilik, yüksek kur, düşük hammadde fiyatları ve gelişmiş ülkelerdeki toparlanmanın etkisiyle kombine net kârlarını yüzde 144 artırdığını belirten Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, ilk çeyrek sonunda Akbank'ın aktiflerinin ise 200 milyar liranın üzerine çıktığına işaret etti.

Enerjisa'da ise, yeni dağıtım bölgelerinde operasyonel verimlilik ve kârlılığa odaklandıklarını belirten Kurtul, "Enerjisa'da son 12 ayda sekiz hidroelektrik santralinin inşaatı tamamlanmış oldu. 2014 yılı sonunda Enerjisa'nın toplam kurulu gücü 3,000 megawatta yaklaşacak" dedi.

Sigorta şirketlerinden Aksigorta'da yılın ilk üç ayında prim üretiminin yüzde 16, net kârın ise yüzde 78 arttığını belirten Kurtul; Avivasa'da da net katkı payının geçen yıl aynı dönemine göre yüzde 22, fon büyüklüğünün ise yüzde 25 arttığını söyledi.

Kurtul, kombine satışları yüzde 30 artan çimento şirketlerinin kârlılıklarının da yükseldiğini vurguladı. Kurtul, iştirakleri Carrefoursa'nın da dört sene sonra ilk kez kâra geçtiğine işaret etti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.