Saฤlฤฑk รงalฤฑลanlarฤฑnฤฑn mali haklarฤฑnda dรผzenleme รถngรถren Saฤlฤฑklฤฑ ฤฐlgili Bazฤฑ Kanunlarda ve 375 Sayฤฑlฤฑ Kanun Hรผkmรผnde Kararnamede Deฤiลiklik Yapฤฑlmasฤฑna Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Kabul edilen teklife gรถre 1 Ocak 2029’a kadar sรถzleลmeli aile hekimi olarak รงalฤฑลanlar, tฤฑpta uzmanlฤฑk sฤฑnavฤฑ sonuรงlarฤฑna gรถre merkezi yerleลtirmeye tabi olmaksฤฑzฤฑn, Tฤฑpta Uzmanlฤฑk Kurulunca belirlenen esaslar รงerรงevesinde aile hekimliฤi uzmanlฤฑk eฤitimi yapabilecek.
DW Tรผrkรงe’nin haberine gรถre tabip veya diล tabibi kadro ve pozisyonlarฤฑ esas alฤฑnarak emekli, adi malullรผk veya vazife malullรผฤรผ aylฤฑฤฤฑ baฤlanmฤฑล olup, aylฤฑklarฤฑyla birlikte makam tazminatฤฑ รถdenmesine hak kazanamamฤฑล olan tabip ve diล tabiplerinden uzman olanlara, 26 bin gรถsterge rakamฤฑnฤฑn, uzman olmayanlara 20 bin gรถsterge rakamฤฑnฤฑn memur aylฤฑk katsayฤฑsฤฑ ile รงarpฤฑmฤฑ sonucu bulunacak tutarda her ay emekli aylฤฑklarฤฑyla birlikte ilave รถdeme yapฤฑlacak.
Saฤlฤฑk Bakanlฤฑฤฤฑ ve baฤlฤฑ kuruluลlarฤฑnฤฑn kadro ve pozisyonlarฤฑna atanan ve dรถner sermaye gelirlerinden ek รถdeme alan eฤitim gรถrevlilerine, en yรผksek devlet memuru aylฤฑฤฤฑnฤฑn yรผzde 410’u, uzman tabip, tฤฑpta uzmanlฤฑk mevzuatฤฑna gรถre uzman olanlar ile uzman diล tabiplerine yรผzde 335’i ve pratisyen tabip ve diล tabiplerine ise yรผzde 265’i oranฤฑnda, her ay herhangi bir katkฤฑya baฤlฤฑ olmaksฤฑzฤฑn, merkezi yรถnetim bรผtรงesinden ek รถdeme yapฤฑlacak.
Tฤฑpta ve diล hekimliฤinde uzmanlฤฑk eฤitimini profesรถr, doรงent, doktor รถฤretim รผyesi, eฤitim gรถrevlisi ve baลasistanlar verecek. Saฤlฤฑk Bakanlฤฑฤฤฑ araลtฤฑrmacฤฑ kadrosunda bulunan personele dรถner sermaye bรผtรงesinden yapฤฑlan ek รถdeme, uygulama birliฤinin saฤlanmasฤฑ amacฤฑyla merkezi yรถnetim bรผtรงesinden yapฤฑlacak.
Saฤlฤฑk meslek รถrgรผtleri tepkili
Saฤlฤฑk meslek รถrgรผtleri, TBMMโde gรถrรผลรผlรผp kabul edilen teklifi yetersiz olduฤu gerekรงesiyle eleลtiriyor. Tรผrk Tabipleri Birliฤi (TTB) Merkez Konsey Baลkanฤฑ ลebnem Korur Fincancฤฑ, TBMM รถnรผnde dรผzenlenen eylemde, Aralฤฑk ayฤฑnda oybirliฤi ile kabul edilen ve AKP tarafฤฑndan geri รงekilen teklifi anฤฑmsatarak, “Sizlerin yaptฤฑฤฤฑ biz hekimlere performansa dayalฤฑ รถdeme sistemi dayatmak, emeฤimiz iรงin ayrฤฑlmasฤฑ gereken bรผtรงeyi ลehir hastanelerine kira ve hizmet bedeli olarak รถdemek oldu” demiลti.







