ลahdeniz 2 doฤalgaz projesi รงerรงevesinde Tรผrkiye’ye ticari gaz teslimatฤฑnฤฑn baลladฤฑฤฤฑ bildirildi.
BP’nin iลletmeci olduฤu konsorsiyumdan yapฤฑlan ortak aรงฤฑklamada, ลahdeniz 2 projesinin zamanฤฑnda ve planlanan bรผtรงe dahilinde emniyetli bir ลekilde tamamlandฤฑฤฤฑ, Tรผrkiye’ye gaz teslimatฤฑnฤฑn da planlandฤฑฤฤฑ gibi 30 Haziran Cumartesi gรผnรผ baลladฤฑฤฤฑ belirtildi.
Hazar denizindeki Azerbaycan doฤalgazฤฑnฤฑ Avrupa’ya taลฤฑyacak Gรผney Gaz Koridoru’nun baลlangฤฑรง noktasฤฑ olan ลahdeniz 2 yataฤฤฑnฤฑn yฤฑllฤฑk 16 milyar metrekรผp รผretim kapasitesi bulunduฤu, ลahdeniz 1 yataฤฤฑ da dahil olmakla ลahdeniz havzasฤฑndaki toplam doฤalgaz รผretimin yฤฑllฤฑk 26 milyar metrekรผpe ulaลmasฤฑnฤฑn beklendiฤi ifade edildi.
Aรงฤฑklamada gรถrรผลlerine yer verilen SOCAR Baลkanฤฑ Rovnag Abdullayev, projenin bรถlge iรงin รถnemine iลaret ederek, “Trans Anadolu Doฤalgaz Boru Hattฤฑ (TANAP) รผzerinden ilk ticari gazฤฑn teslimatฤฑ, Gรผney Gaz Koridoru’nun hayata geรงmesinde รถnemli bir mihenk taลฤฑdฤฑr. Bรถyle bรผyรผk bir projenin zorluklara raฤmen, Gรผney Gaz Koridoru’nun Azerbaycan, Gรผrcistan ve Tรผrkiye ayaklarฤฑnฤฑ zamanฤฑnda ve bรผtรงe iรงinde kalarak koordine edip hayata geรงirdik. ลahdeniz 2 platformlarฤฑnฤฑn hem deniz รผstรผ platformlarฤฑ hem destek รผnitelerini kapsayan inลaatฤฑnฤฑn Azerbaycan’da SOCAR’ฤฑn iลtiraklerince tamamlanmasฤฑ, sadece Azerbaycan iรงin deฤil, tรผm bรถlge iรงin รงok bรผyรผk bir baลarฤฑdฤฑr.” deฤerlendirmesinde bulundu.
BP’nin Gรผrcistan, Azerbaycan ve Tรผrkiye’den sorumlu Bรถlge Baลkanฤฑ Gary Jones de 2018’de Tรผrkiye’ye ilk ticari gaz teslimatฤฑnฤฑn yapฤฑlmasฤฑnฤฑn bu bรผyรผk projenin รถnemli hedeflerinden biri olduฤunu belirtti.
Jones, ลunlarฤฑ kaydetti:
“ลahdeniz konsorsiyumundaki ortak giriลimcilerimizle ve bรถlgesel hรผkรผmetler ile birlikte รงalฤฑลarak, bu hedefi, programa uygun ลekilde ve bรผtรงe rakamlarฤฑ dahilinde emniyetli bir รงerรงevede gerรงekleลtirdik. Bu da yรผksek nitelikli projeleri hep birlikte baลarฤฑyla sunabileceฤimizin bir gรถstergesidir. ฤฐลletmeci olarak BP, Azerbaycan ve tรผm bรถlgede kurmuล olduฤumuz uzun soluklu ortaklฤฑklarla birlikte dรผnya standartlarฤฑnda bu projeyi gerรงekleลtirmekten ve Tรผrkiye’deki tรผketicilere yรถnelik taahhรผtlerimizi yerine getirmekten dolayฤฑ รงok mutludur. Bu olaฤanรผstรผ รงalฤฑลmanฤฑn รผzerine bir ลeyler daha katmak ve Avrupa’ya 2020 yฤฑlฤฑnda gaz teslim etme yรถnรผndeki bir sonraki hedefimize ulaลmak amacฤฑyla Azerbaycan hรผkรผmeti, SOCAR ve diฤer ortak giriลimcilerle yakฤฑndan รงalฤฑลmayฤฑ umuyoruz.”
Yaklaลฤฑk 28 milyar dolara mal olan ve BP’nin yรผzde 28,8 hisseyle iลletmeci olduฤu ลah Deniz 2’de, Azeri Gรผney Gaz Koridoru ile SOCAR ลirketi toplamda yรผzde 16,7, Tรผrkiye Petrolleri Anonim Ortaklฤฑฤฤฑ yรผzde 19, Malezyalฤฑ PETRONAS yรผzde 15,5, Rus LUKOIL yรผzde 10 ve ฤฐran’ฤฑn NICO ลirketi de yรผzde 10 hisseye sahip bulunuyor.
ลahdeniz 2 yataฤฤฑndan รผretilen doฤalgaz, Gรผney Kafkasya Boru Hattฤฑ, TANAP ve Trans-Adriyatik Boru Hattฤฑ’ndan (TAP) oluลan Gรผney Gaz Koridoru ile รถnce Tรผrkiye’ye, daha sonraki yฤฑllarda da Avrupa’ya nakledilecek.







