Sakız çiğnemek tazminatsız işten kovulma nedeni

Sakız çiğnemek tazminatsız işten kovulma nedeni

Çalıştığı işyerinde görevi sırasında sakız çiğnediği için amirine yakalanan ve tartışan güvenlik görevlisinin işine son verildi.

A+A-

Çalıştığı işyerinde görevi sırasında sakız çiğnediği için amirine yakalanan ve tartışan güvenlik görevlisinin işine son verildi. Amiriyle yaşadığı tartışmanın ardından görevine tazminatsız son verilip, işten çıkarılan güvenlik görevlisi işe iade davası açtı.

Çalıştığı işyerinde görevi sırasında sakız çiğnediği için amirine yakalanan ve tartışan güvenlik görevlisinin işine son verildi. Amiriyle yaşadığı tartışmanın ardından görevine tazminatsız son verilip, işten çıkarılan güvenlik görevlisi işe iade davası açtı. Mahkeme, davayı reddedip işten çıkarmayı geçerli sayınca dosya Yargıtay'a taşındı. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi de yerel mahkemenin kararında şu görüşlere yer verdi: "İşyerinde olumsuzluğa yol açacak, iş düzenini bozacak nitelikteki davranışların geçerli fesih sebebi olur" diyerek davaya son noktayı koydu.

SAKIZ ÇİĞNEMEM Mİ GÖZÜNÜZE BATTI

Yaşanan olayda, güvenlik görevlisinin görevi sırasında sakız çiğnediğinin farkedilmesi üzerine, görev esnasında sakız çiğnemeyi yasaklayan yönetmelik maddesi tebliğ edildi. Tebliğe rağmen bu eylemine devam eden çalışan vardiya amiri tarafından da uyarıldı. Olaya sinirlenen güvenlik görevlisi, "Bu kadar işin içerisinde benim sakız çiğnemem mi gözünüze battı. Yüz kızartıcı suç mu işledim. Sakız çiğnemek ahlaksızlıksa ahlaksızım" diyerek tepki gösterip toplantıdan ayrıldı. İş mahkemesine yapılan başvuruda, "Güvenlik görevlisi olarak çalıştığım şirketten haksız şekilde kovuldum. İş sözleşmemin geçerli nedenlere dayanmaksızın feshedildiğini, bu feshin iptali ve işe iademi talep ediyorum" diyerek işe iadesini istedi. YARGITAY

SON NOKTAYI KOYDU

İşyerinde görev esnasında sakız çiğnemesi nedeniyle işine son verilen güvenlik görevlisinin amiriyle yaşadığı tartışmada, Yargıtay son noktayı koydu. Yüksek mahkeme; işyerinde olumsuzluğa yol açacağı, iş düzenini bozacak nitelik taşıdığı gerekçesiyle, çalışanın davranışını 'geçerli fesih' sebebi saydı. Mahkemede ifade veren işveren, "İş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğini, davacının iş güvencesi kapsamında kalmadığını" savundu. Bu savunma üzerine iş mahkemesi çalışanın açtığı davayı reddedip, feshi geçerli saydı. Çalışan kararı temyiz edince dosya Yargıtay'a taşındı. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işyerinde olumsuzluğa yol açacak, iş düzenini bozacak nitelikteki davranışların geçerli fesih sebebi olabileceğine hükmetti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.