Hรผrriyet yazarฤฑ Abdulkadir Selvi Atatรผrk Havalimanฤฑ’ndaki saldฤฑrฤฑ ile inanฤฑlmaz ayrฤฑntฤฑlar ileri sรผrdรผ. ฤฐลte Hรผrriyet’te yer alan o yazฤฑ
Ankara’da Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan’ฤฑn yasama, yรผrรผtme ve yargฤฑ mensuplarฤฑna verdiฤi iftar nedeniyle devlet erkanฤฑ Beลtepe’deydi.
Devlet erkanฤฑ Cumhurbaลkanlฤฑฤฤฑ Kรผlliyesi’nden ayrฤฑldฤฑktan sonra ฤฐstanbul Atatรผrk Havalimanฤฑna saldฤฑrฤฑ haberi geldi. ฤฐsrailโle anlaลmanฤฑn yapฤฑldฤฑฤฤฑ, Rusya ile normalleลme sรผrecinin baลladฤฑฤฤฑ, turizm konusunda umutlarฤฑn arttฤฑฤฤฑ bir sฤฑrada patlama haberi geldi.
Atatรผrk Havalimanฤฑ’na yapฤฑlan saldฤฑrฤฑ Ankaraโda tam bir ลok etkisi yaptฤฑ.
ฤฐlk gelen bilgiler olayฤฑn vahametini anlatmaya yetiyordu.
Patlama haberini aldฤฑฤฤฑmฤฑz sฤฑrada Atatรผrk Havalimanฤฑ’ndan heyecanla arayan bir bรผrokrat, “Aracฤฑmla Dฤฑล Hatlar Geliลin รถnรผnden geรงtikten sonra bรผyรผk bir patlama oldu. Bunun รผzerine aracฤฑ hemen saฤa รงektim. Geriye dรถndรผฤรผmde yaralฤฑlar yerlerde yatฤฑyordu.
Tam o sฤฑrada metronun olduฤu, kapalฤฑ otoparkฤฑn bulunduฤu bรถlรผme kaรงanlar olduฤunu gรถrdรผm. Onlarฤฑn peลinden polisler koลturduโ diye anlatmaya baลladฤฑ. Heyecanฤฑ yatฤฑลtฤฑktan sonra tekrar aradฤฑm, hala olayฤฑn etkisi altฤฑndaydฤฑ.
Zaman ilerledikรงe bilgiler gelmeye baลladฤฑ. ฤฐlk bilgiler iki ayrฤฑ patlama olduฤu ลeklindeydi. Bu daha sonra bunun รผรง ayrฤฑ canlฤฑ bomba olduฤu ลeklinde dรผzeltildi.
ฤฐlk gelen bilgiler ลu yรถndeydi.
รzerinde mont bulunan bir ลahฤฑs sivil ลahฤฑslarฤฑn dikkatini รงekiyor. ฤฐstanbul sฤฑcaฤฤฑnda รผzerinde montla dolaลan ลahsฤฑ polisler izlemeye baลlฤฑyor. Bu ลahฤฑs iki arkadaลฤฑnฤฑn yanฤฑna gidince, takip edildiklerini fark ediyorlar. Bu sฤฑrada kalaลnikof tรผfekle polisleri tarayฤฑp, sivillerin arasฤฑna karฤฑลฤฑyorlar. ฤฐlk canlฤฑ bomba dฤฑล hatlar geliลin รถnรผnde kendini patlatฤฑyor. En bรผyรผk can kaybฤฑ ve yaralฤฑlar burada yaลanฤฑyor.
Polislerin karลฤฑlฤฑk vermesi รผzerine terรถristler Dฤฑล Hatlar Geliล Kapฤฑsฤฑndan iรงeriye doฤru koลuyor. Gรถrรผntรผlerde tam XยญRay cihazฤฑnฤฑn olduฤu yerde canlฤฑ bomba pimi รงekerek kendini patlatฤฑyor. Gรถrรผntรผlerde orada bรผyรผk bir alev topu ve patlamanฤฑn ลiddetiyle yaralanan ve etrafa savrulan insanlar gรถzรผkรผyor. Orasฤฑ รงok kalabalฤฑk olduฤu iรงin patlamanฤฑn etkisi bรผyรผk oluyor. Alevler dฤฑล hatlar salonunun iรงine doฤru yayฤฑlฤฑyor. Terรถristler bu arada silahla taramaya baลlฤฑyor.
Bir terรถrist รงatฤฑลmada vurularak รถldรผrรผlรผyor. Bir canlฤฑ bomba kendini patlatฤฑyor. Biri de saฤ olarak ele geรงiriliyor. Terรถristlerin 7 kiลi olduฤu tahmin ediliyor. Bu yazฤฑ yazฤฑldฤฑฤฤฑ sฤฑrada diฤer dรถrdรผnรผn yakalanmasฤฑ iรงin operasyonlar sรผrรผyordu.
Bir bilgi de canlฤฑ bomba olarak kendini patlatan terรถristin รถฤleden รถnce de Atatรผrk Havalimanฤฑna giriล yaptฤฑฤฤฑ, kamera gรถrรผntรผlerinden tespit edildi.
Olayฤฑn ilk anฤฑndan itibaren bunun bir terรถr saldฤฑrฤฑsฤฑ olduฤu belirlendi. Kalaลnikof nedeniyle PKK รผzerinde durulmaya baลlandฤฑ. Ama zaman ilerledikรงe DEAล ismi รถn plana รงฤฑktฤฑ.
Bu arada bir taksiden sรถz ediliyordu. Havaalanฤฑna iki kez giriล yaptฤฑฤฤฑ belirlenen bir taksiyle havalimanฤฑna girdikleri ve ilk kontrol noktasฤฑnฤฑ sorunsuz geรงtikleri yรถnรผndeydi. Patlama haberini bir grup gazeteci ve siyasilerle birlikte otururken aldฤฑk. Her telefonla birlikte รถlรผ ve yaralฤฑ sayฤฑsฤฑ artmaya baลladฤฑ. ฤฐlk deฤerlendirmeler,terรถristlerin dฤฑล hatlar terminalinin iรงine girerek bรผyรผk bir katliam yapmayฤฑ planladฤฑklarฤฑ yรถnรผnde oldu. 1982 yฤฑlฤฑnda ASALAโnฤฑn Ankara Esenboฤa Havaalanฤฑnda yaptฤฑฤฤฑ terรถr saldฤฑrฤฑsฤฑndan 32 yฤฑl sonra bu kez ฤฐstanbul Atatรผrk havalimanฤฑndaki patlama meydana geldi.







