Sanayi üretiminde artış sürüyor

Sanayi üretiminde artış sürüyor

Sanayi üretimi Ekim'de kaydettiği yaklaşık 5 yılın en büyük artıştan sonra Kasım'da da sermaye malı imalatındaki artışın desteğiyle yüzde 3.6 arttı

A+A-

Büyümenin en önemli öncü göstergelerinden sanayi üretimi Ekim'de kaydettiği yaklaşık son 5 yılın en büyük artışı ardından Kasım'da sermaye malı imalatındaki artışın desteğiyle arındırılmamış bazda yüzde 3.6 arttı.

Sanayi üretimi Eylül ayındaki yüzde 7.9'luk sert düşüşün ardından Ekim ayında çalışma iş günü sayısının bir önceki yıla göre 2.5 gün artmasının da desteğiyle yüzde 14.7 ile yaklaşık 5 yılın en büyük artışını göstermişti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi Kasım'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.5 artarken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 0.9 azaldı.

Sanayi üretimi arındırılmamış bazda ilk çeyrekte yüzde 1.3, ikinci çeyrekte ise yüzde 3.7'lik artışın ardından üçüncü çeyrekte yüzde 0.3 artmıştı.

Öte yandan büyüme ilk çeyrekte yüzde 2.5, ikinci çeyrekte yüzde 3.8, üçüncü çeyrekte ise 1 Kasım seçimleri öncesi zayıflamış olsa da gücünü koruyan iç talep ve üreticilerin stok birikimine yönlenmeleri öncülüğünde yüzde 4 büyüdü.

Türkiye ekonomisi böylece yılın ilk 9 aylık döneminde yüzde 3.4 büyüme kaydetti.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Kasım'da bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 6.6 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4.3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2.4 arttı.

Arındırılmamış bazda sermaye malı imalatı yüzde 10.4, ara malı imalatı yüzde 2.9, dayanıklı tüketim malı yüzde 1.7, dayanıksız tüketim malı imalatı ise yüzde 1 arttı.

Yüzde 4.4 artış kaydeden imalat sanayinin alt gruplarında ise otomotiv, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı, fabrikasyon metal ürünleri ve ana metal sanayi imalatı en büyük katkıyı sağladı.

Merkez Bankası kısa vadeli faizleri sabit tuttuğu son PPK toplantısına ilişkin özetlerde, "Kasım ayına ilişkin göstergelerden taşıt ve elektrik üretimi gerilemiştir. İktisadi Yönelim Anketi-son üç ay üretim ile PMI göstergelerinde ise yurt içi belirsizliklerin azalması sonucu artışlar görülmektedir. Bu çerçevede, sanayi üretiminin yılın son çeyreğinde dönemlik bazda artış sergileyeceği öngörülmektedir" denildi.

Sanayi üretimi TÜİK'in arındırılmış veri setine geçişinden beri dalgalı bir seyir izliyor.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.