Savaş diğer ülkelere sıçrarsa borsalarda ne olur?

Savaş diğer ülkelere sıçrarsa borsalarda ne olur?

İsrail-Hamas savaşı piyasaları etkilemedi, ancak yatırımcılar hâlâ endişeli

A+A-

İsrail-Hamas savaşı, ilk etapta küresel finans piyasalarını sarstı, ancak o zamandan bu yana yatırımcılar daha acil tehditler olarak algıladıkları Federal Rezerv'in faiz oranlarını artırma kampanyasına ve devam eden kazanç sezonuna odaklandı.

Bazı yatırımcılar, savaşın önemli petrol üreticisi ülkelere yayılabileceğinden ve küresel ham petrol arzını daha da azaltabileceğinden endişe ederken, petrol fiyatları o zamandan bu yana geri çekildi ve Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintilerinin piyasayı sarstığı Eylül ayında ulaşılan en yüksek seviyelerin oldukça altında kaldı.

Hazine tahvillerinin getirileri on yılı aşkın bir süredir görülmeyen yüksek seviyelerde seyrediyor ve bu da savaşın başlamasının ardından yaşanan kısa süreli güvenli liman kaçışının henüz yeniden canlanmadığını gösteriyor.

Ancak Wall Street, İsrail-Hamas savaşının finansal piyasalar üzerindeki potansiyel etkilerinden tamamen kurtulmuş değil. Yatırımcılar, savaşın tırmanması halinde potansiyel dalgalanmaya karşı korunmak için son haftalarda altından kamu hizmeti hisselerine ve bitcoin'e kadar varlıklarda güvenlik arayışına girdi.

The Bahnsen Group'un baş yatırım yetkilisi David Bahnsen, "Orta Doğu'da beklenmedik bir çatışma dalgası yaşanırsa hisse senetlerinde %7-10 arasında bir düşüş yaşanabilir," dedi.

Yatırımcılar, savaşın tırmanması ya da ekonominin önümüzdeki birkaç ay içinde faiz artırımlarının baskısı altında bükülmeye başlaması ya da her ikisinin de gerçekleşmesi halinde bu düşüşlerin devam edebileceğini söylüyor.

BMO Wealth Management'ın baş yatırım yetkilisi Yung-Yu Ma ise, jeopolitik gerginlik dönemlerinde olduğu gibi yatırımcıların yeniden tahvillere sığınması durumunda getirilerde bir geri çekilmenin de buna eşlik edebileceğini söyledi. Ma'nın şirketi bu hafta uzun vadeli devlet tahvillerine olan tahsisini artırarak, olası düşüşlerden önce mevcut yüksek getirileri sabitlemeye çalıştı.

Ma, "Bu bulutlar dağılana kadar uzun vadeli Hazine tahvillerinin getirilerinde yeterli artış sağlanması zor," dedi.

İlgili Haberler